USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Справа Тиводара: суд усунув слідчу групу УСБУ на чолі з їхнім керівником Хитриком

8 Березня 2018 11:23
Через масові порушення під час досудового слідства у справі Олександра Тиводара, невиконання ухвал суду, ігнорування скарг захисників на численні порушення, слідчий суддя усунув від розслідування окремих слідчих зі складу слідчої групи, яка здійснювала розслідування цієї справи, в тому числі начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика.

Феміда, зрештою, звернула увагу на свавілля слідчих УСБУ, допущені ними зловживання та фальсифікації, про що більше ніж пів-року заявляли захисники по справі. Рішенням відсторонити слідчих (серед яких - Сарапін, Ляшук, Максимчук, Вільчинський, Савік і інші слідчі та їх керівник Хитрик), слідчий суддя фактично визнав, що названі слідчі були не об'єктивними, а слідство відбувалося з порушеннями та зловживаннями.

Першою до розгляду була призначена заява адвоката Олександра Лавренчука про відвід Олександра Хитрика та слідчих УСБУ. Серед підстав для відводу слідчих він вказав, що слідчі УСБУ перешкоджають досудовому розслідуванню, у якому його клієнт Роман Демидюк визнаний потерпілим (це провадження перебуває у військовій прокуратурі).
Зокрема, Олександр Хитрик, перебуваючи наразі в статусі свідка, безпідставно відмовляється давати покази щодо слідчого Ляшука. Через це слідчий суддя зобов'язав внести до ЄРДР відомості щодо завідомо неправдивих показів. Слідчий Сарапін особисто затримував Демидюка Романа в присутності Олександра Хитрика. На численні прохання та вимоги Демидюка надати йому адвоката, слідчий Сарапін відповідав Демидюку, що той ніби то не є затриманим і, що під час складання протоколу огляду мовляв не передбачена участь захисника.
Пізніше, 8 серпня 2017 року, провели обшуки також із порушенням права на захист. Після цього невстановлені особи доправили Романа Демидюка в приміщення УСБУ у Волинській області, де він перебував у кабінеті слідчого Ляшука. Коли Ляшук виходив з кабінету, інші працівники УСБУ били затриманого, вимагаючи визнавальних показів, в тому числі щодо Тиводара.

Слідча Савік, зі слів адвоката, зволікала з поверненням тимчасово вилученого майна підзахисному, виконуючи вказівки Хитрика.

Тричі подавали клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, які всупереч закону не були задоволені.На даний дві скарги адвоката перебувають в провадженні слідчих суддів Горохівського районного суду. Крім того, не розглянуте клопотання про повернення майна.

Олександр Лавренчук назвав провокацією те, що УСБУ у Волинській області сьогодні оприлюднило у ЗМІ інформацію про відкриття матеріалів справи, однак жодного значення для вирішення заяв про відвід такі документи не мають. Внесення відомостей в ЄРДР не може обмежувати права захисника щодо відводу. Наразі обвинувальний акт його підзахисному не пред’явили, відповідно, він не може бути обмежений в заявленні відводу.

Прокурор Олег Ковальчук стверджував, що після прийняття рішення про закінчення досудового розслідування не можна розглядати заяви про відвід. Проте він не зміг відповісти, коли адвокату та підзахисному повідомили про про закінчення досудового розслідування та, відповідно, не надав суду доказів такого повідомлення.
Відтак, слідчий суддя Ківерцівського районного суду ухвалив задовольнити заяву про відвід частково та відвести начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика та слідчих А. Сарапіна, І. Ляшука та Я. Савік від участі в розслідуванні кримінального провадження відносно Романа Демидюка. Ухвала оскарженню не підлягає.

Під час наступного судового засідання розглядалася заява Олександра Тиводара про відвід слідчих. Його захисник Вадим Матвіїв подав заяву про включення до переліку слідчих, яким його підзахисний заявляє відвід, слідчого першого відділення слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області Сергія Головчака.
Адвокат повідомив, що Олександр Хитрик та підпорядкована йому група слідчих є упередженими щодо підзахисного, систематично порушують його права, а досудове розслідування здійснюють не об’єктивно. Зокрема, Олександр Хитрик тривалий час протиправно особисто не виконує судових рішень, або ж надає незаконні вказівки своїм підлеглим не виконувати низку судових рішень.

Також Вадим Матвіїв нагадав, що керівник УСБУ у Волинській області Юрій Фелонюк проводив брифінг, під час якого включав аудіо записи з субтитрами перед представниками ЗМІ, стверджуючи до встановлення вини судом, що Олександр Тиводар вчинив низку тяжких злочинів. Разом з тим, стороні захисту ці та інші матеріали справи не надавалися, з мотиві, що це може зашкодити досудовому розслідуванню. Захисник назвав це подвійними стандартами.

Оприлюднивши матеріали кримінального провадження, очільник УСБУ Юрій Фелонюк за сприянням начальника слідчого відділу Олександра Хитрика та офіцера прес-групи Іванни Поліщук розголосив відомості, які згідно з наказом СБУ є державною таємницею, а саме - відомості про факт проведення негласних слідчих (розшукових) дій. По даному факту до прокуратури області скеровано повідомлення про вчинення злочину, але розслідування щодо службових осіб УСБУ, зі слів адвоката, відбувається мляво, повільно та неефективно.

Також адвокат вказав, що ним було виявлено факт несанкціонованого, без оформлення згідно з вимогами процесуального закону відкриття вилучено в Олександра Тиводара автомобіля. Спосіб опломбування дозволяв відкривати двері, капот чи багажник без порушення цілісності нитки. А пломби, які були станом на 22.11.2017 відрізнялися від пломби, встановленої в день вилучення транспортного засобу 08.08.2017. Очевидно, такий прихований доступ був здійснений з метою підкидання доказів в салон або ж з метою демонтажу незаконно встановлених технічні засобів стеження за Тиводаром.

Відтак, враховуючи надані стороною захисту докази та факти протиправних діянь, слідчий суддя ухвалив відвести від кримінального розслідування справи Олександра Тиводара шістьох слідчих УСБУ на чолі з Олександром Хитриком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 9 Березня 2018 15:10
неугодні коментарі не публікують, а ще кажуть незалежні і чесні новини

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus