USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Керосинове озеро на Вишкові «глибшає»?

2 Грудня 2009 12:13
Через зниження підземних вод у листопаді площа так званого «керосинового озера» біля військового аеродрому на Вишкові зменшилася, а товщина нафтопродуктів - збільшилася.
Про це «ВН» повідомила завідувач сектору кадрового забезпечення, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції в області  Світлана Пасічник.
Вона розповіла, що ще у 1999 році на місці екологічної катастрофи були пробурені 40 свердловин для моніторингу рівня грутнових вод і товщини шару нафтопродуктів.
В кінці листопада 2007 року матеріали із забрудненої нафтопродуктами території передали на баланс Рівненської геологічної експедиції. А з жовтня 2008 року тут ведуться регулярні режимні спостереження, проводяться заміри у свердловинах.
Державна геологічна служба України у кінці 2007 року ліквідували 30 із 40 свердловин. Адже ці свердловини просто вийшли з ладу – люди закидали їх сміттям, повитягували алюмінієві трубки тощо, розповіли в Держекоінспекції.
Окрім того, шість і із 10 свердловин, що лишилися, шість потребують прочистки чи ремонту. Вони або безводні, або при невеликій кількості води не реагують на зміну рівня підземних вод.
При черговому обстеженні ділянки забруднення в листопаді 2009 року в порівнянні з жовтнем встановлено, що рівні підземних вод в спостережних свердловинах знизились на 0,21 – 1,04 м.
За результатами моніторингу у листопаді товщина нафтопродуктів у двох спостережних свердловинах  збільшилась і становила 14,7 см. та 2,2 см.
Довідково:
У 1981 році жителі села Вишків, що прилягає до військового аеродрому, виявили  в колодязях керосин. Виявилося, на авіабазі Луцької військової частини у грунт виявилося близько 18 тисяч кубометрів авіаційного бензину ТС-1. Пальне залягло на глибині 6–8 м під землею у вигляді гігантської нафтової плями. Зараз її площа - більше 40 га.
Екологи оштрафували військових на 25 млрд крб, Міноборони взялося за ліквідацію підземного озера. До проекту залучили датську фірму ”Крюгер консалт”, пообіцявши заплатити $1 млн. Датчани набурили свердловин, провели розвідку, але раптово згорнули роботи. Кажуть, із ними не розрахувалися і не допомогли жодною гайкою.
Один час керосинова пляма рухалася до ріки Стир зі швидкістю 65 м на рік. Проте зараз такої загрози нема – кажуть екологи і продовжують постійний моніторинг.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus