USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вертеп та гучна коляда: як у Боратині прославляли народження Сина Божого

10 Січня 2022 13:56
Різдво Христове неможливо уявити без вертепу, гуртів колядників та їхніх віншувань. Мабуть, ніде так своєрідно не відзначають Різдвяні свята, як на Волині. В особливо теплій, дружній атмосфері оспівувала народження Ісуса Христа й Боратинська територіальна громада на фестивалі колядок «Різдвяна містерія».

За словами виконувачки обов’язків начальника відділу культури та молодіжної політики Боратинської сільської ради Оксани Кравчук, такий мистецький захід у громаді організували вперше. Свято зібрало учасників і гостей біля головної ялинки у Боратині.

Боратинський сільський голова Сергій Яручик своїм вітальним словом розпочав феєричне дійство. Його «родзинкою» став парад Різдвяних зірок. Як відомо, саме Вифлеємська зоря принесла звістку про народження Божого дитяти та привела мудреців до маленького Ісуса Христа. Тому вона є одним із головних символів цього великого свята.

До глядачів один за одним виходили зіркарі, представляючи Різдвяні зірки, виготовлені в різних куточках Боратинської громади руками місцевих майстрів. Так, «провісниць» народження Сина Божого, які «примандрували» з Гірки Полонки та Оздова змайстрував житель цього села Віктор Зініч. А, скажімо, лаврівська Різдвяна зірка була створена 10 років тому місцевим мешканцем Ярославом Онофруком. Блакитний і сині кольори на ній – це символи ночі, в яку з’явився на світ Ісус Христос. Зелений і жовтий – кольори гербу Лаврова. Червоний символізує світлу християнську любов, а рожевий – радість від народження Спасителя.
Присутні мали змогу оцінити красу дванадцяти незмінних атрибутів колядників. Це були справді унікальні витвори. Восьмикутні зорі не тільки милували око різноманіттям барв, а й дивували оздобленням. Наприклад, ратнівчани прикрасили свою зірочку кетягами калини. Презентація кожної супроводжувалася віншуваннями.

Створений Різдвяними зірками святковий настрій і колорит справжнього українського свята підсилили зворушливі колядки та щедрівки. У віночок новорічно-різдвяних піснеспівів свої майстерні виступи вплели аматори сцени з сіл Гірка Полонка, Радомишль, Баїв, Озеряни, Баківці, Лаврів, Ратнів, Новостав, Великий Омеляник, а також – з Луцька та Луцького району. Наймолодшими артистами на святі були учасники вокального гурту «До-мі-солька» Гіркополонківського ліцею.

Ці духовні обрядові пісні та мелодії наповнювали серця слухачів безмежною різдвяною радістю та благодаттю, а навколишню атмосферу величчю народження Христового та духом єднання людських душ. Адже сама подія Різдва Христового – це те, що єднає християн всього світу.

Ірина РЕПЕТУХА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus