USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Хоругви, плащаниці та твори релігійного живопису: у Музеї волинської ікони – виставка подарованих пам'яток

17 Травня 2023 21:42
У Музеї волинської ікони - виставка подарованих пам'яток «Світ церковного мистецтва». Експозицію приурочили до професійного свята – міжнародного Дня музеїв.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

З обома подіями музейників привітав перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

Нові поповнення і музейних фондів, і прем’єрних експозицій – це результат активної експедиційно-пошукової роботи науковців та співпраці з релігійними громада Волині, – розповіла директорка іконозбірні Тетяна Єлісєєва. Вона зазначила, що упродовж десятиліть за сприяння священників та парафіян у діючих та закритих храмах музейники віднайшли, реставрували і зберегли сотні сакральних пам’яток, які і склали основу колекції.

Така співпраця триває і досі. До презентованої експозиції увійшли церковні предмети 19-20 ст., які музеєві передав у дар настоятель церкви Святих Бориса і Гліба, що у селі Романів Луцького району, Денис Клюковський. Хоругви, плащаниці, ритуальне начиння, твори релігійного живопису та гаптування – загалом виставка презентує більше десятка пам’яток. Серед них музейники виділяють твори місцевого художника Володимира Щукіна, який у 20-30 роках минулого століття оформляв іконостаси та інтер’єри для багатьох православних церков Луцька та навколишніх сіл.
Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук зауважив, що незважаючи на те, що основна колекція у зв’язку з війною законсервована, музей не припинив ні дослідницької, ні реставраційної, ні виставкової діяльності, рятуючи нововиявлені артефакти та репрезентуючи мистецтво сучасних іконописців. «На моє переконання, у нашому демократичному суспільстві занадто довго велися дискусії якою мовою розмовляти, які традиції розвивати, до якої церкви ходити. Саме тому сьогодні наші воїни проливають кров, захищаючись від загарбників. Більшість храмів-історичних пам’яток і досі в розпорядженні церкви московського патріархату. І переважна кількість святинь, які там знаходилися, уже в чужій країні. Збереження національних, сакральних, історичних цінностей – це те, що зробить нашу державу великою і величною. І музейники відіграють у цьому процесі збереження визначальну роль», – зазначив Юрій Поліщук.

Він також привітав працівників музею із професійним святом від імені голови та депутатського корпусу Волиньради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дикий Показати IP 18 Травня 2023 00:13
Закривайте його к бісу, все одно туди ніхто не ходить.
Дикий Показати IP 18 Травня 2023 07:15
Закривайте його к бісу, все одно туди ніхто не ходить. Тільки податки на нього йдуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus