USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Хотіли вкрасти російський літак, але нашкодили Україні: СБУ завела справу на українських військових

21 Квітня 2023 10:54
Служба безпеки розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому «Канатове». Інцидент стався через самовільні дії українських військовослужбовців.

Про це інформує СБУ.

За попередньою інформацією, аеродром «Канатове» у Кіровоградській області обстріляли 23 липня 2022 року. Тоді загинула одна людина, ще 17 – отримали поранення.

За даними слідства, з квітня по липень 2022 року кілька чоловіків, серед яких були: військовий Сил спеціальних операцій, цивільний айтівець, представники СБУ і Повітряних сил, намагались завербувати російського пілота і вмовити його перегнати в Україну військовий літак.

Вони розробили план, який, за словами учасників операції, передбачав, що росіянину дадуть «квадрат», в якому він в обумовлений час влетить в повітряний простір України. Перед російськими диспетчерами пілот мав імітувати аварію. Україна оголосила б про полон пілота. Росіянин та його родина отримали б гроші та нові документи.

Під час цієї «операції», що проводилася, попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію щодо розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків.

Ці дані дали змогу Росії здійснити обстріл аеродрому, внаслідок чого загинув командир військової частини, ще 17 захисників отримали поранення. Ба більше, ракетний удар повністю знищив два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

В СБУ зазначають, що такі дії військовослужбовців, які призвели до тяжких наслідків та нашкодили обороноздатності країни, потребують відповідної правової оцінки.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 111 (державна зрада) та частиною 5 статті 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Покарання за цими статтями сягає довічного ув’язнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus