USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто може натиснути на «ядерну кнопку»: у Reuters проаналізували загрози з боку Росії

26 Березня 2023 13:54
Президент Росії Володимир Путін приймає остаточне рішення щодо можливого застосування ядерної зброї. Іноземні ЗМІ повідомляють, що Путін, Шойгу та Герасимов мають так звані «ядерні портфелі».

Як передає 24 канал, про це пише Reuters.

У портфелі міститься нібито безліч кнопок. У розділі під назвою «Команда» є дві кнопки: біла кнопка «запуск» і червона кнопка «скасувати».

В Reuters пояснили, що згідно з ядерною доктриною Росії, саме президент є кінцевою особою, яка приймає рішення щодо використання ядерної зброї. Варто зауважити, що тут мовиться, як про стратегічне, так і про нестратегічне озброєння.

«Ядерний портфель», або ж «Чегет» (назва стосується гори Чегет, що у Кавказі), – спеціальний портфель, який є інструментом комунікації для президента та його військового командування. Відомо, що «ядерний портфель» перебуває з президентом Росії «в усі часи».

Зазначають, що, скоріш за все, міністр оборони Сергій Шойгу та начальник генштабу Валерій Герасимов також мають такі портфелі.

Зверніть увагу! Як стверджує видання, президент комунікує з військовою верхівкою, яка своєю чергою зв’язується з ракетними військами через дуже секретну електронну командно-штабну мережу «Kazbek».

Reuters, посилаючись на сюжет російського телеканалу «Звезда» 2019 року, зазначають, що в одному портфелі є безліч кнопок. А у розділі «Команда» є дві кнопки: біла кнопка – «запуск» і червона – «скасувати».

Портфель нібито активується за допомогою спеціальної картки. Якби ядерна атака підтвердилася – Путін міг би швидко передати наказ про завдання удару.

«Якби Росія вважала, що зіткнеться зі стратегічною ядерною атакою, президент через портфелі направив би прямий наказ про запуск командуванню Генерального штабу та командним підрозділам резерву, які мають ядерні коди. Такі замовлення швидко спускаються по різних системах зв’язку підрозділам стратегічних ракетних військ, які потім обстрілюють США та Європу», – пояснили у виданні.

Країна-агресорка має значно більшу перевагу у кількості тактичної ядерної зброї над США та НАТО. Штати припускають, що Росія має близько 2 000 робочих тактичних боєголовок. Водночас у Вашингтона їх наразі всього близько 200.

«Ці боєголовки можуть доставлятися за допомогою різноманітних ракет, торпед і гравітаційних бомб з морських, повітряних або наземних військ. Їх навіть можна було просто загнати в район і здетонувати», – повідомили Reuters.

До слова, загальна кількість ядерних боєголовок, які контролює Путін, у 2022 році сягнула 5 977 одиниць. Водночас Джо Байден тримає під контролем 5 428.

Однак, у великої частини ядерного потенціалу Росії, найімовірніше, вже збіг термін придатності. Росія не перевіряла стан боєголовок з часів розпаду Радянського Союзу, тому, скоріш за все, лише половина з них придатні до застосування.

Колишній керівник Управління кримінальної розвідки Валерій Кур запевняє, що «ядерний портфель» Росії – це автоматизована система управління, якою Путін не зможе скористатися. Він зазначив, що весь ядерний потенціал Росії – це легенда, яку вигадали ще у Радянському Союзі.

«Це іграшка та вигадка. Тому будемо ставитись до цього, як до чергової картинки. Сидять Герасимов та Шойгу, думають, що у них «друга армія світу». Я як розвідник точно знаю, що це пустота. Так само як і ядерні війська», – підкреслив Валерій Кур.

Як ми писали, Москва і Мінськ домовилися розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 26 Березня 2023 14:20
як би там не було, але та "пустота" стріляє
Правда Показати IP 26 Березня 2023 14:36
Хто в деякій мірі був дотичний до цього лайна,то все розуміє,немає ніякої потуги навіть ядерної,"понти" і шантаж.Ці виродки понесуть покарання і дуже скоро.Єдине,це налагодження відносин США-китай,думаю вийде(півтора мільярда хочуть їсти) і тоді навіть Індія відвернеться,ботоксний виродок з дуже низькою інтелектуальною здатністю кинув людство на випробування...от тільки немає прощення ніби росіянам,вони всі приречені і там словян з гулькін ....Слава СЗУ і всім притомним землянам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus