USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Хто насправді ініціює навчання з цивільної оборони у Луцьку

29 Січня 2015 09:15
Проект навчальної програми з цивільної оборони розробили громадські активісти з осередку ініціативної групи «Самопоміч». До його розробки долучився нардеп Павло Кишкар, який має досвід військових дій у зоні АТО.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла громадська діячка Юлія Вусенко. З її слів, пілотний проект розрахований, першою чергою, на школярів. У випадку його вдалої організації активісти будуть наполягати на залученні міста до навчальної програми.

«Місцева влада вже давно мала б перейнятись проблемою цивільної оборони населення. Проте, з незрозумілих причин, ніякої роботи в цьому руслі так і не було. Ми вирішили, що залишати таке важливе питання поза увагою ні в якому разі не можна, а тому розпочали роботу над проектом», - розповідає Юлія Вусенко.
Формат навчання спеціально розробляли таким чином, щоб вони були яскравими, цікавими та добре запам’ятовувались. Тому це не будуть класичні лекції, де основну роль відводять теоретичному викладу.

Серед іншого, лучан вчитимуть розрізняти типи сирен, навчатимуть правилам поводження під час військових дій, обстрілу чи бомбардування, а також розкажуть як реагувати на знайдені на вулиці сторонні речі.

До розробки навчальної програми з цивільної оборони долучився і нардеп від фракції «Об’єднання Самопоміч» Павло Кишкар.
Він був командиром групи ОБСП «Донбас» при Національній гвардії України, а також брав участь в бойових діях на Сході України, тому не з підручників знає про те, що робити в конкретній ситуації при виникненні небезпеки. Цими знаннями він ділитиметься і з лучанами. Окрім того, до спільної роботи доєдналися активісти громадської організації «Іскра», а також молодь «Самопомочі».
Загалом, інформаційні блоки планують поділити за критерієм першочергової необхідності. Найважливіші речі будуть розповідати учням тренери, а також заохочуватимуть поділитись інформацією з близькими – для цього розроблять спеціальні листівки.
Зі слів Юлії Вусенко, проект потребує попереднього погодження, а тому вже найближчим часом представники «Самопомочі» планують звернутись в Управління цивільного захисту Волинської облдержадміністрації для того, аби зкоординувати спільні дії. До реалізації програми представники ініціативної групи готові приступити відразу після з’ясування усіх формальностей.
Нагадаємо, про те, чому на Волині досі ніхто не навчає громадян поведінці під час надзвичайних ситуацій в голови Волинської ОДА цікавились волонтери під час зустрічі з Володимиром Гунчиком за декілька днів після зустрічі ініціативної групи «Самопоміч», 27 січня. Як нарікали волонтери, лучани не знають, де розташовані бомбосховища, не мають уявлення, що робити під час нальотів авіації.

На запитання про те, чому досі у Луцьку не відбуваються навчання громадян з цивільної оборони та чому працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій не стоять у центрі міста, навчаючи лучан поведінці під час надзвичайних ситуацій, голова ОДА зазначив, що організацією таких навчань може займатися лише ДСНС.

З його слів, одним із завдань ради оборони, яка діє в області, є проведення таких навчань. Він повідомив, що перше засідання ради відбулося два тижні тому, тоді виписали відповідні доручення. Він запевнив, що попросить свого радника Бориса Кондратюка провести робочу зустріч в обласному управлінні ДСНС, адже це, мовляв, «шматочок хліба» рятівників. Голова ОДА наголосив, що не має права керувати надзвичайниками, прокуратурою, міліцією чи СБУ, а може лише координує їхню діяльність.

На запитання волонтерів про те, чому він досі не звернувся до ДСНС з проханням про навчання з цивільної оборони, він обурився та на підвищених тонах казав «хто сказав, що я не звертаюся?» та назвав запитання волонтерів «піар-акцією».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus