USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Хто жвавіший - той сильніший». Черги до державного реєстратора на Волині

19 Серпня 2015 14:56
Повернутись до кінця 80-х років минулого століття змусила жителів Ківерцівського району сучасна законодавча система незалежної України. Йдеться про проблеми з реєстраційною службою, яка вкрай повільно здійснює свою роботу.

Довжелезні черги до держустанови, місця в яких займають з вечора, ночівля на сходах під відкритим небом задля того, щоб вранці бути першими в цих чергах, жодних пояснень з боку чиновників та інші принади радянського суспільства змусила сьогодні згадати сучасна українська законодавча система.

Зауважимо, проблему з волинськими реєстраторами вже обговорювали у Волинській ОДА. Зокрема, те, що волинські землероби можуть втратити можливість сплачувати пільгові податки, бо відповідні служби не виконують належно свою роботу у сфері реєстрації договорів оренди землі.

Також склалася абсурдна ситуація з реєстрацією договорів оренди: аби мати змогу зареєструвати договори оренди земельних ділянок, підприємці Ківерцівського району змушені були займати чергу о 5 годині ранку.

Так, днями до Інформаційного агентства Волинські Новини звернулась жителька Луцька з проханням посприяти у вирішенні проблемної ситуації в районному відділі Державної реєстраційної служби України в Ківерцях. З її слів, уже кілька місяців поспіль люди тижнями чекають прийому через вкрай повільне просування черги. Дехто, хто доїжджає з району, навіть займає чергу звечора і ночує на сходах установи, аби зранку бути в черзі першим. На місці працює одна людина, яка проводить прийом документів фізичних осіб двічі на тиждень з дев'ятої до тринадцятої години. При цьому на прийом однієї людини з незрозумілих причин йде близько півгодини.

Ясна річ, що людей щодня набагато більше, аніж кількість тих, з ким можна попрацювати при такій швидкості обслуговування протягом чотирьох годин прийому. Попередньо, реагуючи на проблему, обіцяли викликати на допомогу другого спеціаліста, проте на наступний день він не з'явився, і все повторилося. При цьому жодного пояснення від працівників установи щодо ситуації тоді домогтися не вдалося.



Наразі ж, вже о пів на восьму ранку прибувши на місце, кореспондент ІА Волинські Новини застав велику чергу, хоча до початку робочого дня лишалось ще півтори години.



Люди вирішували ситуацію як могли - між собою домовлялись скласти список черги, щоб дарма не сидіти на сходах і не чекати.



А вже о дев'ятій ранку розпочався прийом громадян. Сьогодні другий спеціаліст все ж таки з'явився. Утім виснажені через безсонну ніч на сходах та ранній підйом люди дуже нервували і сварились між собою через незрозумілий порядок черги. Нервів додали троє учасників АТО, яких дехто хотів пропустити без черги, а дехто був проти цього.





Як стало відомо, начальник управління наразі перебуває у відпустці, а виконувач обов'язків начальника відмовився від коментарів, пославшись на те, що некомпетентний у проблемному питанні, мовляв, керує іншим відділом. Поспілкуватись з кореспондентом ІА Волинські Новини погодився головний спеціаліст реєстраційної служби Ківерцівського районного управління юстиції Назарій Лук'янов. Він надав вичерпний коментар щодо ситуації, яка склалася.



З його слів, за станом на сьогоднішній день в структурі працює одна людина. Вона займається одночасно прийомом документів громадян, їх обробкою та наданням консультацій. Тобто те, що мають робити два чи навіть три працівники, вона робить самотужки, через що фізично не встигає працювати швидше.

Черги, окрім того, пояснюють ще й місцевими виборами, які відбудуться незабаром, - так, наразі реєструють багато нових осередків політичних партій, яких до цього часу в Ківерцівському районі не було, що, переконують у службі, теж займає певний час, - розповідає Назарій Лук'янов.

Утім, переконує, про проблему заявили в органи територіального управління, і для того, щоб розрядити ситуацію, в Ківерці відрядили ще одного спеціаліста-реєстратора з Луцького району.

«З іншого боку, з якою би швидкістю не обробляли документи, людина все одно стоїть в черзі. І якщо службовці почнуть впливати на неї, то їх можуть звинуватити в корупції. Для цього, якщо держава хоче перенести це у певну правову площину, вона має впливати на ситуацію, наприклад, зробити електронну чергу чи попередній запис по талонах. Тобто, щоб люди не вирішували це все між собою за принципом «хто жвавіший - той сильніший», - каже чиновник.

Окрема справа - учасники АТО.

«В законі не прописано, що учасник АТО має право на позачергове обслуговування. На це є окреме розпорядження облдержадміністрації. Проте на законодавчому рівні за учасниками АТО такого права не закріплено. Закон про статус ветеранів та учасників бойових дій передбачає пільги, а у відповідній постанові Кабміну цього не передбачено. Проте Державна реєстраційна служба керується саме постановами Кабміну, хоч закон про статус ветеранів і має вищу юридичну силу. Тому законно стати на захист ветеранів АТО теж неможливо», - пояснює Назарій Лук'янов.

Ще один нюанс, зі слів Лук'янова, стосовно малої кількості працівників - постанова Кабміну про ліквідацію реєстраційної служби як такої і переформування її в нову структуру, що триває від початку року. «Немає можливості оголосити конкурс на вакантну посаду, бо цієї структури де-юре вже немає. До того ж, хто захоче йти на цю посаду в район з окладом трохи більше тисячі гривень. Відповідальність колосальна, а при такому психологічному тискові дуже легко помилитись. При цьому відповідальність лягає на працівника», - каже він.

«Стосовно кількості людей в черзі. Ківерцівський район більший за Луцький як територіально, так і за кількістю населення. Також у Ківерцівському районі більше сільськогосподарських підприємств, голови яких найчастіше звертаються до реєстраційної служби щодо оформлень договорів оренди земельних ділянок чи права власності на них. При цьому в Луцькому районі є п'ять спеціалістів-реєстраторів, а в Ківерцівському - один. До того ж, зважаючи на ступінь складності, потрібні висококваліфіковані спеціалісти. У вимогах вказаний рівень освіти не нижче бакалавра, проте цього вкрай мало. Повинна бути людина з повною вищою освітою за фахом, а також з неабияким досвідом роботи не просто з документами, а в першу чергу з людьми. А спеціалістів такого рівня заохотити працювати не так просто. Людина подивилась: грошей нема, відповідальність є, і все - розвернулась і пішла. Тому все має йти від Кабміну. Якщо вони хочуть наблизити сферу обслуговування до європейського рівня, вони мають стимулювати інтенсивність праці та заохочувати спеціалістів. Висококваліфікований спеціаліст на таку зарплату не піде. Людський фактор в даному випадку є визначальним. Потрібно також розуміти специфіку кожного регіону. Не можна в Ківерцях робити, як в Луцьку і навпаки. Держава цього на сьогоднішній день не розуміє, мовляв, європейці сказали, що має бути так. Проте європейці не розуміють нашої специфіки, тому в нас підходити до людського фактору треба, звичайно, за європейськими стандартами, проте з урахуванням дуже багатьох рис, власне, українського менталітету. Щодо кількість робочих місць, то це також не залежить від начальника районного управління. Це вирішується на рівні відповідного міністерства» - пояснює Назарій Лук'янов.

Утім приїзд преси таки дав рух ситуації, так, дізнавшись про приїзд кореспондента, до Ківерець із Луцька чимдуж приїхала заступник начальника територіального управління юстиції у Волинській області, начальник управління з питань державної реєстрації Ольга Семенюк.

Намагаючись заспокоїти людей, вона пояснила, які кроки зроблені для вирішення проблеми, а саме: разом з нею приїхав третій спеціаліст-реєстратор, який почав надавати людям консультації; наступного дня вона пообіцяла залучити четвертого спеціаліста з метою ще скорішого розсмоктування черги; також наказала подовжити прийомні години з 13 до 20 години і зробити ще один додатковий прийомний день для громадян, які не дочекалися своєї черги.



Проте вже після цього додалася ще одна проблема - технічна: відмовив київський сервер бази даних, через що протягом майже години працівники не могли розпочати прийом громадян і реєстрацію документів.

Утім за станом на 19 серпня учасники вчорашньої черги переконують, мовляв, проблеми вирішилися. За ситуацією обіцяє слідкувати Інформаційне агентство Волинські Новини. Про розвиток подій - читайте згодом.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вікторія Показати IP 19 Серпня 2015 16:42
Держава поставила людей в скрутну ситуацію і поки що не чує прохань свого народу, та приємно бачити, що люди саморганізовуються і кожен приймає участь в цьому процесі. Один бере роль організатора, інший приносить теплі напої, хтось ділиться теплим одягом. Я вважаю, що це говорить про гідність і силу простих українців !
Михайло Показати IP 19 Серпня 2015 22:58
Наявний штат реєстраторів по будь-яким нормам часу не спроможний опрацювати в стиснені сроки потік документів
Ксенія Показати IP 20 Серпня 2015 11:19
Роздратування ківерцівської громади цілком зрозуміле - прикро за них. Люди розраховують витратити мінімум часу для залагодження своїх майнових питань опираючись на оманливе переконання, що в діяльності державних структур справді щось змінилось «все для людей, реформуємо, спрощуємо», а стикаються з банальним "совком". Он-лайн сервіси для села :-) Для кого лунає ця брехня, з уст міністрів та чиновників, на екранах ТВ, радіо, газетах, інтернет-виданнях??? Виявляється, чим далі від Києва тим веселіше. А люди можливо викидають останні кошти на квиток у Ківерці, щоб зареєструвати пай та привести до ладу документи, відкладають свої городи, просять сусідів доглянути господарство. В принципі, чого дивуватись "Риба гниє з голови". Якби керівні посади у області обіймали професіонали своєї справи був би толк і порядок.Проти системи не попреш, призначення, як відбувались за принципом кум, брат, сват так і відбуваються. Семенюк вже навела лад в охороні здоров'я,тепер пан Романюк довірив їй більш серйозні справи в реєстраційній службі...стратегічний хід. Свої люди потрібні всюди, тим паче в такій шкурній сфері. А люди к бісу, до виборів звичайно :-) Хіба хтось з них пам'ятає, що їх з/п (хоч і не великі) сплачуються завдяки податкам цих людей. Нам до Європи, як до ......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus