USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

У чому абсурд з реєстрацією договорів оренди на Волині

15 Грудня 2014 14:51
Аби мати змогу зареєструвати договори оренди земельних ділянок, підприємці Ківерцівського району змушені займати чергу о 5 годині ранку.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив засновник сільськогосподарського підприємства з Ківерцівського району Олександр. З його слів, цьогоріч у Ківерцівському районі стикаються з проблемою реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Паї, які селяни здають в оренду, повинні бути зареєстровані в органах державної реєстрації (в Ківерцівському районному управлінні юстиції). Відповідно до зареєстрованих договорів про оренду сплачують податок у бюджет та здійснюють виплату грошей за оренду землі.

Підприємець повідомив, що намагається зареєструвати договори оренди. Ця проблема, мовляв, не є одиничним випадком, а характерна для всього району. Так, дехто має по 300-400 договорів, які не може зареєструвати, адже в управлінні юстиції реєстрацією займається один працівник, тож зареєструвати можна не більше 30 договорів на день. У дні прийому перед дверима установи утворюється чимала жива черга. Підприємцям пропонували звертатися в інші райони, але там виникає інша проблема – договорам, які були правильно укомплектовані та підготовлені до реєстрації у Ківерцівському районі, у Любешівському районі «чогось бракує».

Реєстрацію здійснюють протягом двох днів на тиждень – у четвер та п’ятницю. Таким чином, протягом місяця відділ може оформити приблизно 240 договорів. Невирішеним лишається питання щодо того, як усі господарства в районі зможуть зареєструвати тисячі договорів.

Управління юстиції у Ківерцівському районі починає роботу з 9.00, але приїхавши на реєстрацію ще о 5.00, Олександр стикається з тим, що чергу вже зайняли. Таким чином, якщо з самого ранку чергу зайняла людина, яка має при собі 400 договорів, іншим очікувати вже немає сенсу.

Ситуацію він назвав абсурдною, адже складається враження, що держава не зацікавлена в налаштуванні процесу реєстрації договорів.

«У мене всі договори оформлені правильно, я просто не можу здати їх на реєстрацію, тому що я приїжджаю о 5 ранку у відділ юстиції і там вже хтось чекає, там жива черга. Одного разу мені вдалося потрапити у відділ та зареєструвати декілька договорів, але відтоді минуло декілька тижнів, і щоразу я не встигаю», - розповів чоловік.

З його слів, кожної осені, у листопаді управління юстиції здійснює перевірку того, чи проведено оплату за договорами населенню та чи сплачено податок у бюджет. Отже, важко зрозуміти, чому держава так ставиться до процесу юридичного оформлення договорів. Реєстрацію договорів передали управлінню юстиції торік.

Позаминулого року та раніше реєстрацією займався земельний відділ, це займало, зі слів підприємця, приблизно місяць. Після того, як цю функцію передали Ківерцівському районному управлінню юстиції, реєстрацією займалося двоє працівників, які згодом потрапили під слідство. Тоді, зі слів Олександра, за реєстрацію одного договору вимагали неофіційно заплатити від 300 до 500 гривень. Наразі реєстрацією займається один працівник. Олександр припускає, що нині знову дехто намагається довести ситуацію до тієї, що й раніше, але він принципово не давав хабарів та не планує. Він запевняє, що не полишить питання, поки не вирішить його. Попри роботу з ранку до ночі на землі, доводиться стикатися з абсурдною ситуацією «пів дня чекати дамочку, яка прийде і скаже: «вибачте, Ви сьогодні не встигли»».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Давид Показати IP 15 Грудня 2014 15:03
Порошенко у нас в країні президент його і запитайте . Він же на майдані горло дер що все зробить і налаштує систему. Вже слава Богу своро рік а кращого нічого все гірше
вовік Показати IP 15 Грудня 2014 17:11
який хазяїн, такий і колгосп
Павло Показати IP 15 Грудня 2014 18:20
Усі питання щодо реєстрації, у цій державній установі вирішує прватний нотаріус Кузьмич Надія (всього за 500грн). Кому потрібно - звертайтесь.
фелікс до Павло Показати IP 15 Грудня 2014 20:54
А при чому тут Кузьмич? Та все норамально в Ківерцях з реєстрацією!Керівник не винен в тому, що є наплив господарств які хочуть зареєструвати договора в один і той же час ! На прошлому тижні особисто зареєстрували 38 договорів за один робочий день. В ківерцівському районі на пальцях можна порахувати діючі господарства, але якщо поставити за мету здійснити реєстрацію то нічого неможливого нема!
Знаючий Показати IP 17 Грудня 2014 18:10
Я добре знаю ситуацію з середини. Якщо Ви ніколи не стикались з реєстрацією права особисто, використанням програмного продукту реєстратора, то я не бачу взагалі підстав для обвинувачення тієї однієї людини, що працює з Вашиим договорами. Розумієте, якщо реєстрацію звести про простого сканування документів, то це теж займає певний час. А ті документи ще треба вивчити, встановити чи має право особа проводити реєстрацію права на земельну ділянку, а це час. Наголошую, все треба робити вчасно, а не звинувачувати спеціаліста у тому, що він не "робот" і фізично не може зробити те, що можна було зробити вчасно, а не поспіхом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus