USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Хто стане новим головою облради?

15 Листопада 2010 11:13
У Волинській обласній раді тривають жваві перемовини про розподіл посад у керівництві представницького органу краю. В першу чергу вирішується формат більшості та кількісний склад потенційних союзників.

Одним із показників того, чим завершаться ці переговори будуть результати виборів голови обласної ради та його заступників. За нашою інформацією на посаду голови облради претендують Анатолій Грицюк (ВО «Батьківщина») – за умови створення більшості на основі ВО «Батьківщина», та Володимир Войтович (Народна партія) – за умови більшості на основі Партії регіонів.

Хоча не виключено, що в гру можуть втрутитись і інші претенденти. Наприклад, за деякою інформацією, не проти очолити депутатський корпус облради Сергій Слабенко (Наша Україна). Також, на нашу думку, можливі варіанти з висування на посаду голови Бориса Загреви (Єдиний центр).

Представники інших політичних сил навряд чи претендуватимуть на цю посаду. Так, «Фронт змін» буде меншим партнером котроїсь із більших фракцій, і скоріш за все саме партії влади. Натомість депутати ВО «Свобода» найімовірніше заявлять про свою радикальну опозицію і будуть чекати парламентських виборів.

Варто відзначити, що при будь-яких варіантах більшості остаточне рішення все одно буде погоджуватись із головою облдержадміністрації. Адже результати місцевих виборів показали, що Борис Клімчук за час дипломатичної служби не втратив свого вміння розставляти потрібних людей на потрібні посади.

Тому значна частина нового складу облради так чи інакше «залежна» від позиції Бориса Петровича. І саме «зручність» для голови ОДА кандидатури голови облради та досягнуті при цьому умови співпраці й визначатимуть, в значній мірі, результати таємного голосування депутатського корпусу.

Так, Анатолій Грицюк задля збереження своєї посади може зменшити свій опозиційний «запал», що зріс в нього за два місяці до виборів, і продовжити конструктивну співпрацю з «губернатором», як це було в перші місяці після зміни влади.

Але чи потрібен такий важко прогнозований політик Борису Клімчуку? «Надійний і перевірений» Володимир Войтович найкраще підходить на роль голови обласної ради. Йому не потрібно довго пояснювати, що і навіщо слід робити.

Та й у разі потреби, тобто можливої зміни голови ОДА в майбутньому, посаду голови облради пан Войтович може без особливих проблем уступити самому Борису Петровичу.

Варіант із Борисом Юхимовичем Загревою цікавий тим, що він має відповідний досвід, неконфліктний та може задовольнити більшість фракцій обласної ради. Кандидатура Сергія Слабенка, на нашу думку, при існуючих розкладах сил, може виринути лише при голосуванні за посади заступників голови.

Варто зазначити, що задля досягнення потрібного результату та створення підконтрольної більшості влада почала активно працювати з депутатами із різних політичних сил. Одним із інструментів зацікавлення депутатів до співпраці є роздача, як самим обранцям так і «їхнім людям», різних посад у виконавчих органах влади на обласному та районних рівнях.

Саме в такому контексті слід розглядати призначення Олега Савчука новим головою представництва Державного комітету України з регуляторної політики та підприємництва у Волинській області. Припускаємо, що таких несподіваних кадрових призначень в найближчі два місяці буде ще чимало.

Вплинути на кадрові рішення обласної ради може й спосіб голосування за потенційного голову, який визначать депутати. Адже ні законодавство, ні поки діючий регламент ради чітко не визначає способу голосування. Тобто, зрозуміло, що воно буде таємним і особистим. Але чи буде один бюлетень з прізвищами кількох кандидатів, чи буде для кожного кандидата окремий бюлетень стане відомо лише під час самої сесії.

А для того, щоб не отримати несподіванок при прийнятті рішень з інших важливих питаннях, вже зараз ведуться розмови про вдосконалення електронної системи для голосування у Волинській обласній раді.

На нашу думку, як би не старались «свободівці» та інші активні депутати, під наглядом волинського «губернатора» облрада стане більш керованою та миролюбною. Чи піде це на користь волинянам - покаже час.

Михайло Шелеп, Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Бандура Показати IP 15 Листопада 2010 12:54
"Адже ні законодавство, ні поки діючий регламент ради чітко не визначає способу голосування." п. 3 ст. 59 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" Крім цього є ще регламент сесійних засідань облради де повинно бути чітко виписана процедура таємного голосування.
Історик-політолог-соціолог Показати IP 15 Листопада 2010 16:04
Войтович - найкомпрмісніший варіант на посаду голови облради. Принаймні, в залі пануватиме відносна культура і буде якась робота. А в Грицюка шансів мало. Не дай Бог його повторної каденції, то сама природа буде плакати. Це, просто, гвалтування області. це - приниження, щоб люди такого рівня очолювали представницьку владу Волині. Садити його в те ж крісло, що гланді рвати через ж@пу. В пору мого студентства у Львові ходив про нас - волинян - такий анекдот. Американець-емігрант розповідає пихатому вуйку зі Львова, що, мовляв, в Америці мавпа-пілот веде літак. А вуйко відповідає: а що ж тут дивного - у нас волиняни навіть трамваї водять! Нехай Грицюк їде у Львів водити трамваї, а в нинішньому складі депутатського корпусу області є ким бути головою. А щодо анекдота, то я, як волинянин, стверджую: ми стоїмо вище на два щаблі за вуйків. Вони вже багато десятків років, чи століть, самі не знають, чого хочуть.
Helge до Історик-політолог-соціолог Показати IP 16 Листопада 2010 00:04
Про львовян ты прав на 100% - в подавляющей массе - рогули во втором-третьем поколении, которые заполонили Львов в советские времена со всех сел Галичины и ее окрестностей....
ігор Показати IP 15 Листопада 2010 19:08
а скушновато буде без грицюкізмів
Не БЮТмен Показати IP 15 Листопада 2010 20:43
Михайло Шелеп видно не все проаналізував, серед згаданих кандидатур майбутнього голови ради немає.
Неллі Показати IP 15 Листопада 2010 22:23
це точно.КЛІМЧУК буде, 100%
василь Показати IP 15 Листопада 2010 22:47
а відчувається шо ця статєйка - то є заказуха від Загреви
Освітянин Показати IP 16 Листопада 2010 09:33
Я погоджуюся зі словами, що Войтович - найкомпрмісніший варіант на посаду голови облради. Це достойна Людина, порядність і відповідальність йому притаманні. Войтович має чималий досвід державної служби, він авторитетний, за такого голову буде не соромно.
марта Показати IP 24 Листопада 2010 21:13
До відома рагулів, які говорять, що львів*яни "рагулі в третьому пеоколінні". Львів*яни завжди були елітною частиною України. Потім налетіли напівросійські бики-освободітєлі і множились як тракани. А про культуру та інтелегентність забули. Ходили в театр в конфіскваних у львів*ян пеньюарах, бо думали, що це вечірні сукні. А в горшках туалетних варили "супчики-баланупчики",бо вони не знали, що туди ходять в туалет, а не варять істи. Щоб заселитись в єлітних квартирах в районі Стрийського парку вони повиселяли львів*ян в Сибір, щоб ті пахали на лісоповалах. Всім відомо,що москалі не до роботи, а тільки до пияцтв. Поналізли сюди, позорять націю українську, а на бурових в Росяндії далі немає кому працювати. Якби не українці, то мали б вони і нафту і газ. Мали б лайна цілу купу, "много водки-бражки і каждому мужику по вонючей бабе". Моліться москалики, що ще є українці. Бо поки ми живемо, то ви маєте що їсти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus