USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Вірусні атаки на понад 100 іноземних компаній: кіберполіція викрила українського хакера

4 Жовтня 2021 13:43
Українська кіберполіція затримала хакера за поширення шкідливого ПЗ для криптування даних, яке було застосоване під час атак на низку іноземних компаній. Загальна сума збитків завданих компаніям – понад 150 мільйонів доларів.

Про це повідомляє портал МВС.

Викрити 25-річного хакера вдалося під час міжнародної поліцейської операції за участю кіберполіції, Нацполіції, Київської міської прокуратури, Інтерполу та Європолу. Відомо, що хакер поширював шкідливі програми через спам-розсилки на корпоративні електронні поштові скриньки листів.

Відомо, що загалом хакер здійснив атаки на більше ніж 100 іноземних компаній у Північній Америці та країнах Європи. Серед потерпілих – відомі світові енергетичні та туристичні компанії, а також розробники техніки. Аби відновити закриптовані дані хакер вимагав викуп. Як вже зазначалося, загальна сума збитків сягнула близько 150 мільйонів доларів.
Також відомо, що хакер працював не сам, а мав спільника, який допомагав організувати виведення грошей, які були отримані через вимагання за закриптовані файли у компаній.

Правоохоронці залучили до операції спецпідрозділ ТОР патрульної поліції та провели обшуки у квартирі хакера та в помешканнях його близьких. Вже класично поліція вилучила техніку, серед якої комп'ютер, мобільні телефони і навіть транспортний засіб.
Виявили та вилучили готівку на загальну суму понад 360 тисяч доларів. На криптогаманцях хакера також виявили та заблокували суму еквівалентну 1,3 мільйона доларів.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Чоловікові може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus