USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Кір, кашлюк, дифтерія і правець: на Волині більшає хворих на вакцинокеровані інфекції

12 Квітня 2024 15:04
На Волині фіксують зростання захворюваності на вакцинокеровані інфекції. Йдеться про кір, кашлюк, дифтерію та правець.

Про це повідомила генеральна директорка Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Янко, інформують в ОДА.

За її словами, аби не допустити спалаху кору, минулоріч Міністерство охорони здоров’я розпочало національну catch-up кампанію з вакцинації проти кору. Зокрема, вдалося вакцинувати близько шести тисяч маленьких волинян, які не мали імунного захисту. Тож у 2024 році в Україні зареєстровано лише 14 випадків кору, в тому числі один – у 4-річної дитини з Луцька.

Читати ще: Волинь – перед загрозою спалаху кору. Медики агітують вакцинуватися

Натомість спостерігається зростання захворюваності на кашлюк. З початку року в області вже зареєстровано понад 70 випадків. Хворіють переважно діти – це 93%. А найвищий рівень захворюваності фіксують саме у Луцькому районі (65%).

Читати ще: На Волині від кашлюку померло 2-місячне немовля

«В минулому році понад сім тисяч маленьких волинян не отримали щеплень від кашлюку. Відкладаючи вакцинацію чи відмовляючись від неї через необґрунтовані страхи перед реакцією на щеплення, батьки наражають немовлят на небезпеку тяжкого перебігу кашлюку, госпіталізації та смерті. Якщо ваша дитина з певних причин не отримала щеплення проти кашлюку чи пропустила одне з них, негайно зверніться до сімейного лікаря чи педіатра та надолужте необхідні щеплення», – зауважила Наталія Янко.

До слова, кашлюк найбільш небезпечний для дітей перших місяців життя. Особливо вразливі ті немовлята, які ще не щеплені від цієї хвороби.

Читати ще: Кашлюк, кір та вірусний гепатит: на Волині зросла інфекційна захворюваність на 22%

Також головна державна санітарна лікарка Волині розповіла, що протягом року в Україні проводитимуть «наздоганяючу» кампанію з вакцинації дітей та дорослих проти дифтерії та правця.

«За результатами моніторингу в нашій області ми маємо найнижчі показники вакцинації саме вакциною АДП-М від дифтерії та правця. Згідно з Календарем щеплень, нею проводиться вакцинація в 16 років та в подальшому кожні десять років. В 2023 році в області близько 20 тисяч дорослого населення не отримали чергову вакцинацію при достатній забезпеченості вакцинами», – наголосила Наталія Янко.

Зрештою вона звернулася до усіх волинян, аби кожен перевірив свій вакцинальний статус. Якщо минуло понад десять років, слід обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря чи найближчого центру надання медичних послуг та отримати щеплення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus