USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ківерцівські поліцейські відібрали у відділку телефон та не повернули клієнту рушницю, – адвокат

16 Січня 2019 16:16
Працівники Ківерцівського відділу поліції, аби приховати факт своїх неправомірних дій, відібрали в адвоката мобільний телефон, який, окрім клієнтської бази та відомостей особистого характеру, містить дані про чисельні кримінальні провадження, які він веде, багато з котрих становлять адвокатську таємницю. Повертати пристрій власнику у поліції категорично відмовляються.

Про інцидент Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо з власних джерел. Із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися безпосередньо до потерпілого – адвоката Назарія Щербяка.

Як розповів Назарій Щербяк, із жовтня минулого року він надає правову допомогу чоловіку, в котрого слідчий слідчого відділення Ківерцівського відділу Головного управління Національної поліції у Волинській області вилучив рушницю та дозвіл на її зберігання.

«Складено незрозумілого змісту протоколи про нібито вчинення моїм клієнтом адміністративного правопорушення. Рушниця і зараз незаконно зберігається в Ківерцівському відділі ГУНП області», – сказав адвокат.

І додав, що неодноразово подавав клопотання про повернення незаконно вилученого майна, однак на жодне так і не отримав відповіді.

«8 січня до мого клієнта зателефонував працівник Ківерцівського відділу поліції, який представився інспектором дозвільної системи, та попросив його прибути наступного дня до відділку», – пригадав Назарій Щербяк.

Того дня він разом із клієнтом прийшов до відділку та пройшов до кабінету інспектора дозвільної системи, де клієнту запропонували оглянути його рушницю та написати розписку про її отримання. Опісля того, як чоловік написав розписку, один із працівників поліції відібрав у нього зброю, а на запитання адвоката відповів, що рушницю повернули, але її вилучать повторно.

«Після цих слів я дістав свій мобільний телефон і включив режим відеозапису для фіксації незаконних дій працівників поліції та здійснював у подальшому відеофіксацію всіх подій, які відбувалися. В цей же момент я повідомив клієнту: якщо нам не повернули майно, то ми забираємо розписку та покидаємо приміщення відділку поліції. Клієнт відібрав у працівника поліції розписку, і ми зібралися вийти з кабінету, однак поліціанти почали перешкоджати нам у цьому – як мене, так і клієнта утримували за руки, одяг і заштовхували назад», – розказав Назарій Щербяк.
Опісля того, як йому разом із клієнтом таки вдалося вийти на коридор і попрямувати до виходу з відділку, працівник поліції, який ішов попереду й представився начальником сектору превенції, наказав черговому зачинити решітку та не випускати чоловіків із відділку.

Адвокат, знімаючи все на телефон, попросив поліціантів пояснити причини утримання. На це йому повідомили, що він і клієнт зобов’язані повернутися в кабінет.

«Я повторно почав вимагати випустити нас із відділку та попросив на камеру назвати причини нашого подальшого утримання. Після мого запитання працівник поліції, який представився заступником начальника сектору превенції, без будь-яких пояснень вихопив у мене з рук мобільний телефон і попрямував із ним у сторону чергової частини. Я пішов слідом, вимагаючи в нього повернути мій телефон, однак інші присутні працівники поліції утримували мене за одяг. В один із моментів, коли хтось заходив до відділку поліції, відчинилася решітка й мені з клієнтом вдалося вийти на двір і покинути приміщення. Вийшовши, я з мобільного клієнта відразу зателефонував на лінію 102 та на гарячу лінію поліції, де повідомив про інцидент, і став очікувати працівників поліції, які приймуть у мене заяву про вчинене щодо мене кримінальне правопорушення», – зазначив адвокат.

Пізніше, орієнтовно через півгодини, Назарія Щербяка запросили у відділок поліції, де він мав очікувати на працівника, який прийняв би в нього заяву. На запитання, чи повернуть йому телефон, працівники поліції сказали, що адвокат отримає мобільний назад після того, як зробить запис у книзі відвідувань про те, що немає жодних претензій до поліціантів, і поверне перепустку. Чоловік категорично відмовився від цього і став очікувати працівника поліції, аби залишити йому заяву.
«Приблизно після 40 хвилин очікувань до мене вийшов працівник поліції, який представився слідчим слідчого відділення та відібрав у мене заяву про вчинене щодо мене кримінальне правопорушення. На запитання, чи повернуть мені мобільний телефон, слідчий повідомив, що він знаходиться в черговій частині Ківерцівського відділу поліції та що працівники чергової частини не хочуть його віддавати без складення відповідного протоколу огляду», – сказав адвокат.

Зараз його телефон продовжує залишатися в поліційному відділку. Як наголосив Назарій Щербяк, на пристрої, окрім клієнтської бази та відомостей особистого характеру, містяться дані про чисельні кримінальні провадження, які він веде як адвокат, багато з котрих становлять адвокатську таємницю.

Водночас Назарій Щербняк поділився, що один із поліціантів повідомив йому, що з телефону вже видалили зняте ним у відділку відео, тобто йдеться про несанкціонований доступ до файлів.

У зв’язку з ситуацією, яка склалася, адвокат Назарій Щербяк написав заяву до прокуратури за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 1461, ч. 1 ст. 186, ч. 2 ст. 365, ч. 2 ст. 397 Кримінального кодексу України, та просить притягнути до відповідальності осіб, які вчинили їх.

Окрім того, Назарій Щербяк звернувся до Ради адвокатів Волинської області.

Голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко в коментарі ІА Волинські Новини вказала, що рада оцінює інцидент як порушення професійних прав і гарантій адвокатської діяльності.

«Крім того, є ще й інші порушення, зокрема це позбавлення волі, фактично незаконне затримання особи, а також перевищення повноважень службовою особою (працівниками правоохоронних органів, – ВН). Із приводу всіх цих порушень ми звернулися в Державне бюро розслідувань, територіальне управління якого розташоване в місті Львові, для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань повідомлення про вчинення кримінальних правопорушень щодо адвоката. Звернення підготовлено й відправлено як у Державне бюро розслідувань, так і в Прокуратуру Волинської області», – сказала Галина Руденко.

Вона висловила сподівання, що невдовзі буде розпочато розслідування. «Я думаю, що це важливо, адже останнім часом у нас, на жаль, почастішали випадки порушень щодо адвокатів. Безперечно, має важливе значення те, як прокуратура та Державне бюро розслідувань відреагують на це. Якщо вже вчиняються правопорушення щодо адвоката, який захищає права особи, то що вже говорити про звичайну людину», – акцентувала Галина Руденко.

Керівник сектору комунікації Головного управління Національної поліції у Волинській області Віктор Гомоль підтвердив ІА Волинські Новини, що в середу, 9 січня, на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що в приміщенні відділу поліції в Ківерцях поліцейські відібрали телефон у жителя Луцька, заборонивши йому проводили відеозйомку.

«Повідомлення належним чином зареєстровано. З огляду на те, що мова йде про працівників правоохоронних органів, усі матеріали скеровано до Державного бюро розслідувань», – зазначив Віктор Гомоль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 16 Січня 2019 17:15
Ще треба було по голові надавати, щоб носа менше пхали ті адвокати...
Lawyer до 123 Показати IP 18 Січня 2019 19:49
Ти що мусор...??!!
34 Показати IP 16 Січня 2019 18:00
А запитайте в Назарчика як колись він робив слідчим, як зі справ пропадали документи і бандітів не можна було посадити. Назар їдь краще до батька в Америку.
всезнайко Показати IP 16 Січня 2019 18:01
тупорилы мэнтити
Мвс Показати IP 16 Січня 2019 19:28
Одноядерні поліцейські,нічого не змінилось ,в райвідділах працюють неосвідчені темні люди.
Анонім до Мвс Показати IP 16 Січня 2019 22:01
а відбирали кращіх з тих , а які тоді ті що не пройшли по конкурсу
Лучанин Показати IP 16 Січня 2019 23:02
Поліцаї помірялись яйцями. Назар забув що він чудив як працював в Луцькому міськвідділі. Ефект бумеранга. Чим займався на те і напоровся.
Невідомий Показати IP 17 Січня 2019 00:25
Дуже цікава ситуація, але нічого не смущає «потерпілого» адвоката? Знаючи що будь яке відділення поліції - це є режимним приміщенням, то там відповідно заборонено користуватися мобільними телефонами. Тим паче якщо взяв цей телефон із собою, то будь добрим засунь його куди найдалі, щоб тебе його «з рук не виривали». Одна назва цих адвокатів
Дід мороз Показати IP 17 Січня 2019 15:19
Я теж все фіксую на камеру, бо по іншому і не докажеш, тим більше, коли бачиш, що ситуація цього вимагає і це дозволено. Коли заходиш у відділок, то тільки із зйомками треба. У них теж ведеться відеозйомка на камери не питаючи дозволу. Правильно, що зараз до кожної справи потрібен адвокат, з яким хоч вичитаєш, що підписувати дають, бо перекрутять у поліції все на свою користь. Певно комусь приглянувся телефончик чи зброя) На кожній роботі підлеглі, це лице начальства, який має наводити порядки. Вже обнаглели, ідуть проти волі людей як тільки можна. А Законно робити, що не вчили?!
Громадянинка Показати IP 17 Січня 2019 15:24
Можна викручуватися і шаманити(мозгувати) з паперами, ну аж ніяк відбирати речі. Ну і що, що знімав, якщо все Законно і чисто, хай собі знімає. Не будьте такими злими, ми всі, напевно, люди і ходимо під Богом. Сьогодні зі мною..., завтра з тобою... Міліцію ніщо не виправить, певно їх так вчать(
Вадік Показати IP 17 Січня 2019 15:47
Читаючи коментарі, заздрістю пахне. А телефон якщо хороший, то шкода)
Громадянинка Показати IP 17 Січня 2019 16:54
Доречі, хороший і справедливий адвокат! Напевне не пішов їхньою стежиною.
Я Показати IP 17 Січня 2019 23:34
По голові треба бити начальнику своїх підлеглих за любі косякі. Нормальні працівники поліції позвільнялися, а отакі сидять, ще й невідомо як перекваліфікацію пройшли. Хто б цим зайнявся, було б цікаво людям! Бо корупцію і оцей вандалізм не вигнати з країни. Надоїли мєнтовські безпорядки.
Лучанка Показати IP 18 Січня 2019 15:39
На сьогоднішній день, нажаль без адвоката ніяк в любій справі, людина хоч має право бути захищеною.Я в шоці від прочитаного, якщо ще і адвокатів з'їдатимуть, то що буде далі..І так підкупних чимало. Всё треба зараз розслідувати публічно, може прозоріше буде. Невже на таких не має покарання?!
Волинянин Показати IP 18 Січня 2019 15:45
Як це щоб адвокати носа менше пхали, що за ідіотизм?! Без адвокатів могли б всіх пересаджали, винен чи ні. От якісь не образование...
Правдоруб. Показати IP 19 Січня 2019 19:53
Як колегу пограбували, то всі адвокати засуджують, мов так робити не можна, розгул злочинності. А як поліція когось на місце ставить, хай він і адвокат (хоча не розумію чим він особливий), то всім по адвокату, мусорський бєспрєдєл... Визначтесь нарешті!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus