USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Колекціонер, журналістка та вчитель й екс-начальник Ягодинської митниці зробили волинянам різдвяний подарунок . ФОТО

25 Грудня 2008 10:31
У Волинському краєзнавчому музеї 23 грудня відбулася презентація книги Віталія Кучмана, Миколи Дзея, Світлани Федонюк та Віктора Літевчука «Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку 20 століття». Про це повідомляють «Волинські Новини».
 
Мандрівкою в минуле назвали історики унікальну книгу «Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку 20 століття», що вийшла в Луцьку. Колекціонер, журналістка та вчитель фізкультури згуртувались і видали ілюстровану книжку про рідний край. Це перше і найбільше видання, яке знайомить читача з історією краю не сухими науковими розповідями, а давніми світлинами. Як пише журналіст Андрій Гнатюк, за ними можна простежити, як розбудовувались міста, видозмінювалася їхня архітектура, дізнатись про побут волинян на початку минулого століття.
 
Краєзнавець Микола Дзей збирати листівки про Волинь почав ще 20 років тому. Довелося об’їздити всю область і багато країн Європи, обійти чимало родин і передивитись їхні чисельні архіви, облазити горища не однієї сільської хати. Тепер у його колекції листівки з зображеннями краєвидів 100 населених пунктів Волині.
 
«Найдорожча і найцінніша листівка для мене є – це листівка політична, яка була видана анонімно 1928 року. Це  своєрідна плітка на  посла сейму, мого земляка Василя Мохнюка, який був репресований 1939 року радянською владою... На знімку є  дві хати: одна хата старенька, розвалена, а друга – нова, під бляхою. І з таким цікавим текстом: «Вища фотографія представляє нам, як посол мешкав до мандату і по мандату посольському», –
розповів Микола Дзей.
 
У клубі колекціонерів пан Микола познайомився з Віктором Літевчуком. Був вражений його колекцією. П’ять років умовляв, аби об’єднатися і видати поштівки однією книгою. Віктор ставився скептично. Треба було натхненника.
img=1] Ним виявилася колишня учениця Миколи Дзея, а нині прес-секретар Ягодинської митниці Світлана Федонюк. Вона зуміла згуртувати всіх і виступила упорядником унікального видання та редактором статтей. Ця книга, каже Світлана, – новорічний подарунок землякам і початок заходів із відродження волинської сучасної поштівки.
 
Загалом у фотоальбомі представлено близько 500 світлин, які розповідають про 70 населених пунктів Волині. Найдавніша листівка – із зображенням Луцька – датована 1901 роком. Автори розповідають, що видавництво поштівок у ті часи було справою дорогою і шляхетною. Тому ніхто не дозволяв собі друкувати абияк. Тож і їх послідовники доклали максимум зусиль, аби не посоромити своїх предків. Книга вийшла тисячним тиражем у луцькому видавництві «Ініціал», а посприяв у тому колишній начальник Ягодинської митниці Віталій Кучман.
 
У книзі – світлини багатьох храмів. Консультував про назви та історію сакральних споруд священик Микола Цап. Від імені владики Михаїла за популяризацію волинських святинь, він вручив авторам Благословенні грамоти.
 
Автори передали примірники книги в усі музеї та бібліотеки області. Частина розійшлася по світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus