USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колесо історії. Старий ринок у Луцьку

1 Жовтня 2016 16:06
Старий ринок у Луцьку у багатьох викликає захоплення – тут можна багато чого придбати дешевше, ніж у магазині. Комусь він не подобається з різних естетичних причин – бруд, антисанітарія, недоречність гендлю під замком тощо. Інколи з уст мешканців можна почути фразу, ніби базар тут був завжди. Але насправді, попри свою назву, цей ринок не такий і старий. Його початки сягають всього-на-всього 1960-х років, - йдеться у матеріалі луцького історика Олександра Котиса на сторінках видання Хроніки Любарта.

У давнину Луцьк був оточений суцільними болотами і річками. Річка Глушець – одне з давніх природних водних утворень біля Лучеська. Вона відгалужувалася від Стиру, текла попід містом і в Стир же впадала. Глушець починався в районі сьогоднішньої вулиці Парковий Узвіз (Тещин язик) і стікав до Стиру біля Красненського мосту на Ковельській. А основна частина річки текла на місці нинішнього центрального парку і ринку. Так було аж до 1920-х років, коли міська влада вирішила висушити річку і розпланувати забудову на звільненій території. Проект генерального плану Луцька 1937 року передбачав влаштування тут доріг, житлових кварталів, школи, театру, будівлі магістрату. Не реалізували його через війну і входження Волині до складу «тюрми народів».

У шістдесятих роках прямісінько під стінами середньовічного Замку Любарта влаштували перші торгові ряди. Так почалася історія Старого ринку. Його назва обманула не одне покоління приїжджих жителів, які вважали, що ринок такий же старий, як і замок. Але насправді базар у старій частині міста – суто радянське явище. Сьогодні є ідея його перенести. Чи відбудеться це, покаже час.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 1 Жовтня 2016 16:58
Гарно, але знову перекручування. Самі ж Волинські новини викладали старі фотографії не тільки 18хх років, а й 16хх років, де чітко було видно ринок біля стін замку, звичайно що не в такому вигляді як він є зараз. А відносно антисанітарії та бруду, то все просто - змусьте продавців прибирати за собою, а якщо не можуть нехай сплачують людям чи службам. А муніципальна поліція нехай не бабок ганяє, а слідкує за тим щоб прибирали. І відразу всім буде добре, навіть продавцям потім сподобається.
LuBart до Лучанин Показати IP 2 Жовтня 2016 19:54
поясніть мені темному: як у 16хх роках робили ФОТОГРАФІЇ? і звідки ВН могли їх взяти? :\
Корінний Показати IP 1 Жовтня 2016 18:17
Давним- давно ринок потрібно перенести у нове зручне місце, розвинути туристичну інфраструктуру, надавши можливість заробляти підприємцям. Підземелля взагалі унікальні , немале місто а сцени немає,......Перспективи великі, а толку мало.
Анонім до Корінний Показати IP 1 Жовтня 2016 22:10
Намісці сучасного ринку було озеро....
лучанин Показати IP 2 Жовтня 2016 08:36
Перенести у нове зручне місце- ключове слово "зручне"- нажаль сьогодні у Луцьку таких немає, щоб знаходилось в центральній частині міста і можна було платити копійки за торгові місця,- вся справа в економіці! Але рішення є - потрібне бажання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus