USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Компанія зі США побудує першу АЕС в Польщі

29 Жовтня 2022 23:02
Американська компанія Westinghouse Electric побудує першу в Польщі атомну електростанцію.

Про це заявив 28 жовтня прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, пише «Європейська правда».

«Ми підтверджуємо, що наш ядерно-енергетичний проєкт використовуватиме надійну та безпечну технологію Westinghouse Nuclear», – написав Моравецький у Twitter.

Таким чином він підтвердив довгоочікуване рішення, спрямоване на скорочення викидів вуглецю в країні та поступову відмову від вугілля.

Westinghouse конкурувала з південнокорейською державною компанією Korea Hydro Nuclear Power, яка подала пропозицію в квітні.

Варшава також вела переговори з французькими компаніями про проєкт.

«Партнерство США в цьому проєкті є вигідним для всіх нас: ми можемо подолати кліматичну кризу, зміцнити європейську енергетичну безпеку та поглибити американсько-польські стратегічні відносини», – написала віцепрезидентка США Камала Гарріс у Twitter.

До кінця 2022 року планується вибрати технологію для перших трьох реакторів, а перший з них має почати свою роботу в 2033 році.

Польща є однією з небагатьох європейських країн, де немає жодної атомної електростанції.

У жовтні 2020 року було укладено угоду про співпрацю Польщі та США щодо розвитку Програми польської ядерної енергетики і цивільної атомної галузі.

Програмою передбачено побудову сучасних і водночас перевірених та великих реакторів типу PWR, будівництво і введення в експлуатацію двох атомних електростанцій з трьома реакторами кожна. Побудову першого реактора планується розпочати у 2026 році, а введення в експлуатацію – у 2033-му.

Останній реактор другої електростанції має бути запущено у 2043 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus