USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Компенсація за прихисток переселенців: скільки волинян отримують такі виплати

5 Листопада 2023 22:07
Щомісяця орієнтовно тисяча власників житла звертаються у Луцький центр надання адміністративних послуг, аби оформити компенсацію за прихисток вимушено переселених українців.

Про це Суспільному розповіла директорка ЦНАПу Луцька Лариса Карп’як.

Що потрібно для отримання компенсації

Упродовж перших п’яти днів кожного місяця власники житла, мають подавати документи для компенсації витрат на житлово-комунальні послуги у зв’язку з тим, що поселили людей, які рятуються від війни, каже Лариса Карп’як. Додає: так передбачено нормативними документами, тому що люди можуть змінювати місце проживання.
Документи для власника житла:

– Паспорт, ідентифікаційний код власника житла;

– Документ, який підтверджує право власності на житло;

– Номер банківського рахунку для перерахування суми компенсації (за стандартом IBAN).

Документи для внутрішньо переміщених людей:

– Паспорт, ідентифікаційний код.

– Свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційний код дитини.

– Довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.
Прийом документів від однієї людини – це до 15 хвилин робочого часу, розповіла адміністраторка Тетяна Міщак. Каже: всі дані про переселенців є у базах, але їх щоразу звіряють та перевіряють, чи нічого не змінилось.
Подати документи до Луцького центру надання адмінпослуг для компенсації витрат за комунальні послуги можна онлайн та поштою, додає директорка Лариса Карп’як.

Якою є компенсація за прихисток переселенців

«За розміщення у своєму житлі переселенців відшкодування за комунальні послуги у літній період становлять в межах 445 гривень на кожного члена сім’ї», – розповіла Лариса Карп’як. Пояснює: якщо це сім’я з чотирьох осіб, то це чотири рази по 445. На зимовий період, в опалювальний сезон, ця сума сягає на одну особу в межах 900 гривень, каже керівниця ЦНАПу.
Пенсіонерка Надія Ващук каже: від початку повномасштабного вторгнення дає житло людям із тимчасово окупованого Лисичанська. Розмістила двох людей: бабусю з онуком. Як зізнається лучанка, компенсації мало: «На опалювальний період 900 гривень хіба якось впливає? Це теж мало».

Які суми компенсацій за прихисток переселенців в області

Зі слів керівника обласного управління житлово-комунального господарства Василя Венського, за даними вересня цього року на Волині було 3 889 внутрішньо переміщених осіб, які проживали у 1471-му домогосподарстві. Загальна нарахована сума компенсацій від початку повномасштабного вторгнення за прихисток переселенців власникам житла становить 60,6 мільйона гривень.
З його слів, на даний час компенсовано домогосподарствам 50,5 мільйона гривень, з них за кошти держбюджету – 8,2 мільйона гривень, за кошти міжнародних організацій – 47,1 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus