USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кому і як віддали мисливські угіддя. ФОТО. ГРАФІКА

19 Липня 2013 16:39
Понад 80 тисяч мисливських угідь Волині на 25 років отримали десяток фірм. «Полювання» за ними влаштували маловідомі в області підприємства.

Хто з заможних волинян став багаторічним орендарем природніх надбань, - дослідила Четверта влада.

Як депутати віддавали угіддя

Відповідно до першого рішення обласної ради № 17/81 від 26 лютого 2013 року 10 лісових та лісомисливських господарств та Іваничівська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок відмовилися від користування 76-ма тисячами 586-ма гектарами мисливських угідь.

Згідно з рішенням №17/82 від того-таки 26 лютого обласна рада надала у користування 87 тисяч 560 гектарів мисливських угідь Державному підприємству «Мисливське господарство «Звірівське», громадській організації «Мисливсько-рибальський клуб «Стохід-Козацький» та ще дев’ятьом приватним фірмам.

У чому сенс таких дій, коли згідно з першим рішенням підприємство «Мисливське господарство «Звірівське» відмовляється від 8 тисяч 318 гектарів, а згідно з іншим – отримує у користування 8 тисяч 591 гектар? Про це журналісти видання запитали у представників обласного управління лісового та мисливського господарства. Проте офіційної відповіді на запитання вони не отримали.
ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: Обласна рада за віддані в оренду мисливські угіддя не відповідає


Проект відмови державних лісових підприємств від мисливських угідь розробили з ініціативи представників обласного управління лісового та мисливського господарства.

Як йдеться у повідомленні, щороку на отримання мисливських угідь держава дає все менше грошей. Щоб мисливське господарство існувало і надалі, його надали у приватні руки.

Наприклад, щоб забезпечити надійну охорону мисливських угідь, виконати комплексні заходи щодо відтворення популяції тварин, зберегти і поліпшити середовище їх перебування, забезпечити контроль полювання іншими користувачами в мисливських угіддях, необхідно понад 10 мільйонів гривень.

А згідно з відпискою Волинського лісомисливського господарства, торік на всі ці потреби виділили лише половину коштів від потреби.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: Приватники Волині: вести мисливське господарство - невигідно


Згідно з Законом України «Про мисливське господарство та полювання» відповідні угіддя надають у користування на період не менше, ніж 15 років та площею не менше 3 тисяч гектарів.

Окрім того, згідно зі статтею 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», на території природно-заповідного фонду забороняється будь-яка господарська діяльність, а також полювання, рибальство тощо.

Частина ж мисливських угідь, що передані у користування волинським приватним фірмам - це території заказника «Садівська дача» та заповідника «Цуманська Пуща».

«Надати дозвіл на використання цих угідь не можна, згідно зі статею 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України, – заявив на сесії обласної ради депутат-юрист Сергій Слабенко. – Що стосується заповідника «Цуманська Пуща», то не тільки указом, але й наказом було визначено межі цього заповідника і вони співпали. Єдине, що не створена його адміністрація. Але заповідник створений», - сказав депутат облради.


Депутат Волинської обласної ради Сергій Слабенко

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник

Не погодився із цим депутат обласної ради та начальник Волинського управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник.

«Складається враження, що в нашому залі є два-три юристи і два-три патріоти Волині, а всі інші ні в чому не розбираються і не відають, що вони роблять» – заявив депутат облради Богдан Колісник.

Однак, у підсумку, депутати не скасували рішення № 17/81 від 26 лютого 2013 року. Тобто, мисливські угіддя залишилися у користуванні приватних фірм та громадської організації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus