USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Конституційний референдум в Італії важливий не лише для італійців

4 Грудня 2016 22:17
У неділю 4 грудня Італія проводить конституційний референдум. Італійці висловлюють своє ставлення до поправок до конституції країни, запропонованих прем'єром Маттео Ренці - в разі провалу, він пообіцяв піти у відставку, - пише Настоящее время.

В такому випадку четвертій за розвитком економіки в ЄС країні загрожує політична криза. Референдум в Італії покаже, чи готові громадяни ще однієї європейської країни кинути виклик "статусу кво" і наскільки сильні в країні антиєвропейські настрої. Експерти побоюються, що провал Ренці може надалі загрожувати навіть "італ-екзітом" (натяк на Brexit - вихід Великої Британії з ЄС, - ВН), виходом Італії зі складу ЄС.

Ще до референдуму ринки нервово відреагували на майбутній плебісцит і загрозу нестабільності: акції банків впали, а вартість позикових коштів зросла.

На референдум винесли питання про можливість посилення повноважень проєвропейського прем'єр-міністра Маттео Ренці, які дозволили б йому на чолі уряду проводити економічні реформи.
"Зараз конституція дає однакові повноваження обом палатам Парламенту, що часто заводить їх у законодавчу безвихідь", - говорив Ренці.

Він пропонує зменшити вплив верхньої палати парламенту (Сенату і передати повноваження регіональної влади в руки уряду. Критики кажуть, що реформа послабить життєво важливі демократичні механізми стримувань і противаг і дасть занадто багато влади уряду.

Колишній прем'єр міністр Італії Сільвіо Берлусконі вважає, що зміни "призведуть до диктатури".

Політичні сили, які критикують Європейський союз, закликають голосувати "проти" в надії домогтися відходу прем'єра з поста і вивести Італію з єврозони, а, можливо, і змусить відмовитися від ЄС.

Перемога на референдумі сил, які сказали "ні", означатиме посилення популістського "Руху П'яти зірок" Беппе Грілло і Ліги півночі Маттео Сальвіні. Обидва вони люто критикують ЄС і симпатизують Володимиру Путіну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus