USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Короткий шлях сміття до смітника намагалися знайти у Луцьку. ФОТО

21 Травня 2013 14:34
Створення інспекції з благоустрою зможе вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ та відсутності смітників, - вважають учасники круглого столу «Далекий шлях сміття до смітника — близьке рішення проблеми», що відбувся сьогодні, 21 травня.

Під час заходу його організатори оприлюднили результати досліджень, які проходили у рамках проекту «Зробимо крок до чистих вулиць». Метою проекту є забезпечення умови участі громади у покращенні екологічної ситуації та підвищенні благоустрою міста Луцька. Організатори мають на меті провести кампанію для лобіювання рішення про встановлення урн та смітників відповідно до правил благоустрою.

До участі у круглому столі запросили представників міської влади, зокрема заступника директора департаменту ЖКГ Миколу Осіюка, головного спеціаліста відділу екології Луцької міської ради Оксану Тарабанюк, та голову комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження Романа Бондарука. Під час заходу йшлося про шляхи покращення благоустрою міста Луцька та підвищення екологічної культури мешканців.

Ситуація, яка склалась, має дві сторони, - повідомляють організатори. З одного боку, мешканці звинувачують владу у незадовільному санітарному стані міст та забрудненій території, не завжди розуміючи, що благоустрій міста, у якому вони проживають, залежить великою мірою від них самих. З іншого – у Луцьку недостатньо сміттєвих урн, відтак, не створено достатніх умов для виявлення своєї екологічної свідомості населення.


Представники ініціативної групи презентували результати опитувань лучан щодо покращення екологічного стану міста. Так, 71 % мешканців готовий до активних дій у цьому напрямку, 51.3% відповіли, що завжди доносять сміття до смітника, проте 12.9% опитаних не завжди вистачає терпіння знайти смітник.
Організатори заходу також дослідили інфраструктуру, зокрема наявність смітників на зупинках громадського транспорту. Як свідчать результати дослідження, 43.9% зупинок не обладнані смітниками, а на 16.7% вони у незадовільному стані. Про це повідомив голова СГО «Молодіжна платформа» Захар Ткачук. Роман Бондарук зазначив,що на багатьох зупинках працюють торгівельні точки приватних підприємців, і саме підприємці відповідальні за наявність урн.

У рамках акції «Зробимо Луцьк чистим» спільними зусиллями лучани прибрали 13 зелених зон міста, зібравши 495 пакетів звичайного сміття, 243 пакети ПЕТ-пляшок та 249 пакетів скла, - повідомили під час круглого столу. Присутнім продемонстрували фото стихійних сміттєзвалищ у парках міста. Зокрема, досі занепокоєння викликає зелена зона поблизу університету «Україна», звідки мішки із зібраним сміттям досі не вивезли. Відповідальним за цей інцидент називають департамент ЖКГ.

Головний спеціаліст відділу екології Луцької міської ради Оксана Тарабанюк повідомила, що наявність інфраструктури не завжди говорить про те, що її обслуговують. За її словами, практично уся земля в парку навколо університету перебуває у приватній власності 5-6 власників, тому комунальні служби не зобов’язані прибирати територію.

«Це не парк, а земля, яку віддали під забудову. Договори щодо вивезення сміття укладені між комунальним підприємством «Луцькспецкомунтранс» та приватною особою, у ньому зазначено, скільки разів забиратимуть контейнер, але прибирати усю велику територію зобов’язаний власник, вона не підпорядковується ЖКГ. Контроль за прибиранням території здійснюють працівники муніципальної дружини, відділу екології, проте є багато причин, через які ми не можемо охопити всю територію, проконтролювати та оштрафувати. Розмір штрафу по лінії екологічного департаменту законодавством наразі не встановлений. У нашому відділі працюють лише 2 працівники, і цього, звичайно, недостатньо для двохсоттисячного міста. Я пропоную співпрацювати з громадою. Якщо громадяни повідомлятимуть нам про порушення, ми реагуватимемо», - повідомила Оксана Тарабанюк.

Представники ініціативної групи навели позитивні приклади інших міст України. Так, у Вінниці запропонували штрафи від 850 до 1700 гривень за невстановлений смітник біля торгівельної точки. Вартість найдешевшої урни становить 200 гривень, тому власнику вигідніше придбати її, ніж платити штраф. В Ужгороді міська влада зобов’язала усіх підприємців встановити смітники одного зразка.

«В Ужгороді та Вінниці існують інспекції з благоустрою, працівники яких мають повноваження штрафувати порушників оперативно, на відміну від працівників муніципальної дружини, яким для того, щоб скласти протокол, потрібні документи, які посвідчують особу порушника. Наразі увесь благоустрій покладений на муніципалів, проте вони не можуть оштрафувати підприємця, який не розмістив урни біля свого закладу, якщо він не має при собі документів»,- повідомив Микола Осіюк.

Оксана Тарабанюк зазначила, законі Про благоустрій передбачено існування такого підрозділу. Роман Бондарук підтримав ідею про створення інспекції з благоустрою у Луцьку.

Учасники круглого столу погодились, що одним із шляхів ефективного вирішення проблеми зі смітниками та прибиранням території може стати інтернет-ресурс, за допомогою якого кожен громадянин матиме змогу повідомити про виявлені порушення: стихійні сміттєзвалища, відсутність урни для сміття біля торгівельної точки тощо. Висували також думку про відзнаку найсвідоміших громадян, які виявлятимуть найбільше порушень. Наразі система електронних звернень громадян недосконала.

«Ми хочемо вчити лучан екологічній свідомості, зокрема плануємо розмістити у громадському транспорті макети, які у простій та зрозумілій формі вчитимуть мешканців міста проте, що шлях сміття до урни лежить через нашу свідомість», - звернувся до присутніх Захар Ткачук.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Центровий Показати IP 21 Травня 2013 16:09
Тут не смітники додаткові потрібні, а палюгою по руках і по спині тим хто гадить у місті, по іншому наші люди не зрозуміють :-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus