USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Країни Європи успішно борються з проблемою бездомних тварин стерилізацією. Луцькі чиновники – не вірять

11 Листопада 2009 10:21
Учора між представниками влади, лікарями та ентузіастами-захисниками тварин розгорнулася неабияка дискусія. Останні в особі голови Волинського товариства захисту тварин Дани Новарчук та координатора проекту Федерації аматорів собаківництва Людмили Луцюк розробили проект програми, яка має на меті розробити схему стерилізації безпритульних тварин. Владці, головним чином  в особі керівника комунального підприємства ІАЦ «Луцьк» Мирослави Радавської, розкритикували проект «в пух і прах». Про це повідомляє репортер «Волинських новин».
Суть проекту полягає в тому, аби для зменшення популяції тварин проводити їх стерилізацію. «Комунальне підприємство «Луцьккомунтранс» згідно з програмою буде здійснювати відлов тварин, учасники програми ― ветеренари ― стерилізувати, і підприємство знову повертатиме собаку чи кішку на волю, звідки взяли. Такі програми успішно здійснюються в країнах Європи, містах Одеса, Вінниця, Львів. Вони призводять до зменшення кількості тварин на вулиці», ― повідомила Дана Новарчук.
Проте, начальник управління ветеринарної медицини у Луцьку Василь Татушко сумнівається, що стерилізація взагалі вирішить «собачу» проблему, вважаючи, що це навряд чи суттєво зменшить агресивність тварин.
Головним недоліком проекту програми Мирослава Радавська угледіла у фінансовому аспекті, декілька разів назвавши авторів проекту некомпетентними непрофесіоналами. Фінансування програми, за задумом авторів, має здійснюватися коштами міського бюджету, як це здійснюється в інших містах. Приблизна сума близько 60 тисяч гривень. А от чиновники схильні перекласти фінансування на добровільні внески людей, як це відбувається, наприклад, у Німеччині. Так, директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький зазначив, що бюджетні кошти можна витратити на більш нагальні потреби. «Місто призначене для життя людей, а не розповсюдження інфекцій тваринами. Я не побачив конструктивного рішення у вашій програмі, а лише декларацію», ― коментував Кубіцький.
Ентузіаст-захисник тварин з Німеччини Гарольд Штанге повідомив, що вже 26 країн Європи користуються стерилізацією, і на вулицях цих країн немає бездомних котів чи собак. Проблему він вбачає не в фінансовому аспекті, а в конфронтації між захисниками тварин і владою та небажанні щось змінювати.
«Українці повинні хоч з чогось починати. Коли ми вирішували цю проблему, ми створили мобільний автомобільний пункт, який здійснював стерилізацію. У 2012 році вся Європа приїде до України, і вона не повинна бачити бездомних тварин у такій кількості. Ми вже багато років тому назад зрозуміли, що шлях убивства тварин – неправильний. Колись ця проблема була набагато гостріша в Португалії, а тепер там її немає», ― сказав німецький гість.
Урешті-решт, учасники дискусії прийшли до висновку, що програма варта уваги, проте потребує суттєвого доопрацювання.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Байдужий Показати IP 11 Листопада 2009 10:42
Тут окрім собак є кого стерилізувати. До прикладу: китайців, народних депутатів, бомжів. Вибачте за логічний ряд:)
Куратор Показати IP 11 Листопада 2009 11:04
Ого, який ЛОГІЧНИЙ ряд. Аж страшно. А я за таку програму! Стерилізація потрібна однозначно. Як про притулок говорити, то влада завжди будь ласка (тільки робити нічого не хочуть). А може, стерилізація більш оптимальним варіантом була б?
OrestN Показати IP 11 Листопада 2009 11:59
а з 1 січня 2010 буде стерилізація актуальним рішенням для 150 000 нелегалів з Азії і Африки, які, згідно пидписаного договору нашої влади з ЄС, будуть депортовані у Волинську і Львівську обл. Так що готовтесь, волиняни!
Анонім Показати IP 11 Листопада 2009 16:57
"Іван Кубіцький зазначив, що бюджетні кошти можна витратити на більш нагальні потреби" Цікаво які? Що взагалі те ЖКГ робить для людей, крім того що постійно підвищує ціни? 60 тис.грн. це не такі вже і великі гроші для бюджету, якщо звісно менше красти. Дана Новарчук молодець!
seal Показати IP 11 Листопада 2009 22:53
Давно назріла проблема потребує нагального вирішення. І, безумовно, стерилізація один з найкращих і головне гуманних способів. PS to Байдужий- схожі ідеї блукали в першій половині минулого сторіччя у Німеччині. До чього це призвело ми всі прекрасно знаємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus