USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кримські татари знайомили волинян зі своєю історією та звичаями. ОНОВЛЕНО

7 Березня 2016 18:32
У рамках проекту «Крим.UA» у Луцьку побувала молодь з різних куточків України. Вимушені переселенці з півострова знайомилися з культурою Волині і розповідали про свою. Одна з таких зустрічей відбулася 6 березня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

Як повідомили організатори, молодіжний соціально-культурний проект «‪Крим.UA», який в рамках програми‪ ‎«Активні громадяни» за підтримки Британської ради та СГО "Молодіжна платформа" організували у Луцьку активісти ВМГО ‪«ФРІ» та Молодіжного центру.

«Ми запросили до Луцька кримськотатарську молодь, щоб допомогти їм краще пізнати Україну, Волинь, а волинянам – побачити та краще зрозуміти культуру та звичаї братнього кримськотатарського народу, таким чином налагодити міжкультурний діалог, привернути увагу до проблем переселенців, адже учасники проекту - вимушені переселенці з Криму, які зараз проживають у Києві, Львові, Луцьку. Ми мали на меті популяризувати кримськотатарську культуру, зблизити українську, волинську і кримськотатарську молодь, саме за допомогою неформальних заходів, неформального спілкування», - розповіла один із організаторів проекту, голова Луцького осередку всеукраїнської молодіжної громадської організації «ФРІ» Оксана Федорук.

Детальніше дивіться у сюжеті Громадського.Волинь.

Про історію корінного кримського народу, від Золотой Орди і донині, розповів Алім Умероджа. Обряди, пов’язані зі створенням сім’ї і весіллям, танці і пісні презентувалиНаріман Куртвелієв таАрзи Мамбетова.

«Прикро, що так мало волинян відвідали цей захід. Адже ми кримські татари, й так знаємо свою історію, звичаї. Дуже хотілося б, щоб інші українці дізнавалися про нас більше», – каже вимушена переселенка, а нині лучанка Сусанна Зейнідінова.

ЧИТАТИ ЩЕ: «КРИМСЬКІ ТАТАРИ ВОЛИНІ» - ПРО РЕЦЕПТ «ОЗДОРОВЛЕННЯ» ДЛЯ УКРАЇНИ


Протягом двох днів гостей хотіли по максимуму ознайомити із тим, чим живе Волинь, волинська молодь.

У креативному просторі "Озерний вітер" етнограф, викладачка СНУ імені Лесі Українки Світлана Чибирак розповіла про українські звичаї та традиції, аматорський театр «Вперше», який діє у Луцькій бібліотеці – філії № 10, показав учасникам «Крим.UA» міні-виставу за творами Лесі Українки, адже доля поетеси невід’ємно пов’язана із нашим краєм. Разом із художницею Марією Оліферук кримськотатарська молодь розмальовувала патріотичними принтами футболки, а із пластунами співала українські патріотичні пісні біля ватри. Також гості познайомилися із волинськими козаками, з отаманом, генеральним гарматним «Козацького Стрілецького Братства» Володимиром Перчуком.

«Луцьк – дуже круте місто, сподобався замок, Будинок архітектора, але найбільше вразили дуже хороші і гостинні люди. Сама ідея проекту чудова, адже ще задовго до цих подій ми в Криму не могли бачити, яка культура ваша, які ви. Тепер для мене Луцьк – це таке відкрите місто, відкриті люди, я розумію, що не всі тут такі, але нас дійсно дуже тепло зустріли. Дуже приємно було познайомитися із «львівськими» та «луцькими» кримськими татарами, в Києві по-іншому трохи все-таки, є різниця», - розповіла учасниця проекту Арзи Мамбетова із Євпаторії, яка зараз навчається і проживає в Києві.

Волинська молодь також більше дізналася про кримських татар. Про їх історію, культуру, традиції гості з Криму розповіли в обласній бібліотеці для юнацтва. Вони навіть почастували традиційною пахлавою і кавою, заспівали пісні та навчили своїх танців.

«Це хороший і корисний проект, адже він дає можливість познайомитися не лише із містом, але й із різними громадськими організаціями, активістами, цікавими людьми. Дуже дякую волинянам за щирість і відкритість», - поділилася враженнями Ніяре Шевківа з Сімферополя, яка зараз проживає у Львові.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
полюх Показати IP 7 Березня 2016 18:53
полішуків більше цікавить самогон і картопля з салом! і нашо ім чужа культура?вони і своєі знати не хочуть
ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Березня 2016 20:06
Молодець, Полюх, правильно написав.
Степан Показати IP 7 Березня 2016 20:16
Активісти Хізб ут Тахрір, як завжди, попереду планети всій
Анонім Показати IP 7 Березня 2016 20:31
Реклама ісламу.
1234 Показати IP 7 Березня 2016 21:57
Я теж можу познайомити з їх звичаями... Будь-хто, хто хоч трохи знає історію і не зовсім здурів від пропоганди,знає, що для мусульман ми "гяури", тобто невірні. До того часу, коли німкеня Соня, більш відома як Катерина Друга, прибрала Крим до рук імперії, улюбленим заняттям побратимів з півострова був відлов ясиру, тобто рабів з числа невірних, на наших,у тому числі, теренах, та їх реалізації на ринках Стамбула, Кафи ( нині Феодосія) та інших. Тільки не треба розповідати,що Роксолана,вона ж Настя Лісовська, помандрувала спочатку до Криму,а потім до Стамбула по туристичній путівці, там у її палко закохався султан Сулейман Великий, і так побраталисьдва героїчних народи. Не сходьте з розуму, панове, побратими-поляки не зрозуміють. Чолом Вам, православні.
Zarobitchanyn Показати IP 8 Березня 2016 03:57
Це нащадки тих хто волинян і подолян на базарах тисячами продавали, про це теж розповідали?
бе до заробітчанин Показати IP 8 Березня 2016 11:31
а тебе ніхто не купив ? ціну не складеш -такий розумний.аж страшно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus