USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кримські татари пояснили, навіщо просять провести фестиваль у Луцьку

7 Травня 2016 15:44
Кримські татари вважають несправедливою відмову ОДА в проведенні фестивалю у Луцьку.

Так, у ГО «Кримські татари Волині» спростовують твердження представників Волинської ОДА про те, що кошторис на проведення фестивалю кримськотатарської культури завищений. А також пояснюють мету проведення фестивалю, хто його ініціатор та на що передбачені кошти.

Про це розповів Інформаційному агентству Волинські Новини голова ГО «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов.

Нагадаємо, під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 5 травня у Волинській облдержадміністрації відмовили громадській організації «Кримські татари Волині у виділенні 50 тисяч гривень на проведення у червні фестивалю кримськотатарської культури у Луцьку, мотивуючи це тим, що кошторис фестивалю завищений. А натомість запропонували взяти участь у фестивалі нацменшин «З чуттям єдиної родини».

Голова ГО «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідінов, якого, до слова, на засідання комісії не запросили, пояснює що фестиваль кримськотатарської культури у Луцьку має на меті дещо інше, ніж фестиваль нацменшин, а саме – показати єдність кримських татар і українців в час окупації України російським агресором, а також звернути увагу на проблеми кримських татар і українців, які проживають в окупованому Криму, які не мають можливості говорити про свою позицію.



Сервер Зейнідінов

«До подачі заявки на проведення фестивалю ми збиралися у відділі культури при обласній державній адміністрації разом з представниками відділу культури, де я пояснив, що мета фестивалю відрізняється від мети фестивалю національних меншин «З почуттям єдиної родини».

Фестиваль Кримськотатарською культури має на меті показати, що є кримські татари – один з трьох народів України, що має місце окупація території України, а також звернути увагу на проблеми кримських татар і українців, які проживають в окупованому Криму, які не мають можливості говорити про свою позицію.

Відроджується нація, нація українців, незалежно від національності та віросповідання. До недавніх подій, люди слабо мали уявлення про те, що це за народ кримські татари, яка у них культура, яка релігія. Наприклад в Криму також мало приділялося уваги українській культурі. Ми побачили справжню Україну у всій її красі, культурі і релігійних звичаях тут,на Волині», - зазначає він.

ІДЕЯ ПРОВЕДЕННЯ ФЕСТИВАЛЮ

Сервер Зейнідінов наголошує, що сама ідея проведення фестивалю була від обласної державної адміністрації.

«Близько двох років тому мене викликали до відділу культури при обласній державній адміністрації, показали документ з Міністерства культури, де було написано, що в багатьох містах України пройшли фестивалі кримськотатарської культури. У тексті йшлося про те, що в Луцьку є ГО «Кримські татари Волині», просили посприяти і провести фестиваль. Я висловив свою думку з приводу того, як це має виглядати: народні пісні і танці, представники прикладного мистецтва, виступи громадських діячів, національна кухня. Ідея всім сподобалася Також є готовність ГО» Крим SOS» підтримати проведення фестивалю. За підтримки УВКБ ООН функціонує грантова програма для громадських ініціатив і існує можливість участі в ній.

БЮЖДЕТ ФЕСТИВАЛЮ

Голова ГО «Кримські татари Волині» обурився заявам про нібито завищений кошторис фестивалю, і пояснив, на що виділені суми, наголошуючи, що під час засідання комісії звучала недостовірна інформація.

«З приводу роздутого бюджету. Чому перед тим, як розглядати під час засіданні постійної комісії питання про проведення фестивалю, начальник відділу з питань внутрішньої політики не зустрілася і не запитала, звідки я взяв такі цифри. Перед цим я неодноразово показував кошторис і програму представникам відділу культури, які не зробили зауваження з приводу роздутого бюджету.

Я розписав і пояснив, що зі Львова їдуть на своїх машинах з кухонним обладнанням в причепах. 600 гривень - це на бензин туди і назад (а не на проїзд однієї людини, як ішлося під час комісії, - ред).

Що стосується гонорару групи «Бенд Усеина Бекирова». Це сума не одній людині, а чотирьом. Частина статті бюджету була надана представниками відділу культури при обласній раді. Наприклад, з їх слів я заклав у бюджет (вони домовлялися) оренда апаратури 8000,00 гривень. Майже 50% від самого гонорару артистам. Так от якщо вважаєте дорого провести фестиваль, просто скажіть, що немає грошей, навіщо поширювати інформацію серед суспільства про те, що ми подаємо якісь роздуті бюджети, що ми категорично не хочемо брати участь в спільних фестивалях національних меншин і що гроші передбачені в бюджеті на цей фестиваль, а не на кримськотатарський», - підсумував Сервер Зейнідінов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Травня 2016 16:05
Повинно бути соромно владі за свої дії щодо кримських татар-справжніх патріотів України. У таких моментах потрібно з розумінням ставитись до учасників Фестивалю, а не ставити їм палки в колеса.
Лучанин Показати IP 7 Травня 2016 16:06
Хай би провели.Треба підтримати цих людей.
василь Показати IP 7 Травня 2016 16:30
свій провести не можемо, давайте татарські , еврейські проводити. тільки украінські...
1 до василь Показати IP 7 Травня 2016 20:01
вони всі залишились в криму, а двісті чоловік нехай будуть на украінських фестивалях.
А Показати IP 7 Травня 2016 18:24
А чому вони фестиваль у Львові не проводять, а їдуть у Луцьк? А звідси три сім'ї до Львова і маршруткою доберуться.
Думка Показати IP 17 Травня 2016 19:24
Та ж звісно, для чого нам цей фестиваль? Краще ми ці гроші пробухаємо, або "закатаємо в асфальт", у черговий раз відмиваючи їх на ремонті доріг, багато ще можливостей є, як гроші можна профукати... І для чого взагалі потрібні фестивалі, якщо можна десь до кабака піти й шансончик послухати, чи в караоке поспівати? Правда ж, товариство?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus