USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Криза – не тітка для перинатального центру в Луцьку

24 Лютого 2009 18:43
На Волині немає жодного перинатального центру. Його функції наразі виконує Луцький клінічний пологовий будинок. Про це 24 лютого у коментарі «Волинським Новинам» розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Марія Гогоша.
 
На Волині найнижчий рівень показників малюкової смертності по Україні. Вдвічі-тричі нижчі показники материнської смертності. Це завдяки тому, що наші лікарі вчаться, надають ефективну допомогу малюкам і мамам, – сказала пані Гогоша.
 
«Перинатальний центр в Луцьку потрібний. Але зараз кризова ситуація. Досить давно розпочате його будівництво, побудоване цокольне приміщення, і на цьому все завершилося. Коштів поки немає. Наприклад, 2 роки тому потрібно було 40 мільйонів гривень. А зараз…» – висловилася Марія Гогоша.
 
На Волині немає жодного перинатального центру. В Україні вони функціонують у Львівській, Рівненській, Донецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківський областях.
 
За словами Марії Гогоші, на сьогодні функції такого закладу третього рівня, як перинатальний центр, у місті виконує Луцький клінічний пологовий будинок. «Наразі термін перебування в пологовому скоротився до 3-5 днів, що дає можливість прийняти більше жінок з усіх районів області», – сказала фахівець.
 
При аналізі показників народжуваності за 2008 рік чітко відслідковується тенденція до їх зростання, – розповіла заступник головного лікаря по неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак.
 
Впровадження ефективних перинатальних технологій покращує надання медичних послуг. Наприклад, у Луцьку досить низькі показники ранньої неонатальної та перинатальної смертності.
 
Також за останні роки значно знизився показник захворюваності дітей (наразі він становить 198, 2 на тисячу діток). Ще 5 років тому цей показник міг сягати 250-300, – сказала спеціаліст. У Луцькому пологовому 72-85% – партнерські пологи, а показник застосування кесаревого розтину значно нижчий, ніж по Україні (18,9), – розповіла медик. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus