USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Фракція «Самопоміч» вважає недоцільним добудову перинатального центру в Луцьку

8 Грудня 2016 16:29
Голова фракції «Самопомочі» у Волинській обласній раді Михайло Імберовський заявив, що будівництво перинатального центру у Луцьку схоже на передвиборчу агітку попередніх і теперішньої влад. Зокрема, депутат надіслав запит в обласне управління охорони здоров'я, аби з’ясувати, наскільки потрібен великий перинатальний центр для регіону.

Натомість, на думку лідерів інших фракцій, жодні політичні ігри не можуть бути важливішими за життя. Так, згідно з статистикою, 68 відсотків немовлят, які померли на Волині в перинатальному періоді за минулий рік, народилися у районних лікарнях.

"Йдеться про десятки мільйонів гривень, які планують вкладати, тому треба чітко розуміти, як їх планують витрачати. Бо зараз складається враження, що цей центр – передвиборча агітка кількох попередніх влад і ще й цієї", - йдеться у його блозі на сторінках видання ВолиньPost.


Тим часом, керівники різних фракцій в обласній раді висловили своє незадоволення щодо висловлених сумнівів у важливості добудови перинатального центру у Луцьку. Зокрема, лідери фракцій «УКРОП», «Наш Край», «Солідарність», «Свобода», Радикальної партії зійшлися на думці, що будь-які дискусії зайві, якщо мова – про людські життя. Депутати кажуть, Волинь – чи не єдина область, яка не має власного перинатального центру, що міг би рятувати сотні життів, окрім того, став би резервним варіантом існуючого пологового будинку.

«Нас обурюють такі міркування депутата облради від «Самопомочі» Михайла Імберовського, – каже голова фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов. – Cьогодні функції обласного пологового будинку покладено на єдиний в обласному центрі Луцький клінічний пологовий будинок, котрий не в змозі забезпечити високоспеціалізованою медичною допомогою всіх вагітних високого ступеня перинатального ризику, які живуть у районах області. Більшість таких жінок народжують у центральних районних лікарнях, тому виникає потреба транспортування новонароджених у неонатальний центр Волинської обласної клінічної лікарні.

Зі слів Вячеслава Рубльова, на жаль, 68 відсотків немовлят, які померли в перинатальному періоді за минулий рік, народилися у районних лікарнях. А згідно з інформацією Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, 70 відсотків дітей транспортували до Луцька для надання медичної допомоги у відділенні анестезіології новонароджених неонатального центру в перші три доби після народження.

«На Волині немає обласної жіночої консультації, де здійснювали б першочерговий контроль за станом здоров’я вагітних та жінок репродуктивного віку, а також спеціалізованого акушерського стаціонару ІІІ рівня для надання медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим.

Ми не розуміємо, як можна заклад, від будівництва якого залежать життя та здоров’я тисяч малюків та мам, називати передвиборчою агіткою. Невже політичні ігри «Самопомочі» можуть бути важливіші за життя?», - зауважив Вячеслав Рубльов.

Поділяють думку Вячеслава Рубльова і керівники інших фракцій. Зокрема, голова фракції «Свобода» Анатолій Вітів, каже, що держава мала в особі голови ОДА виділити решту коштів, але не виділила. «Життя вимірювати грішми некоректно. Обласна рада виділила на центр 5,5 мільйона. Ми виконали свою обіцянку, а держава, у тому числі й ОДА – ні. Тому ми обговорили з керівниками деяких фракцій можливість виділити кошти і добудувати центр, який має бути одним з найкращих у західній Україні», - наголошує Вітів.

Каже, це навіть не підлягає дискусії, бо мова - про життя.

«На Волині дуже багато недобудов, і натомість починаються нові будівництва. Тому позиція «Свободи» така, що в 2017 році ми маємо завершити об’єкти, які мають готовність 80% і вище, і лише тоді закладати нові об’єкти, щоб позбутися довгобудів», - висловив принципову позицію партії Анатолій Вітів.

На продовження думки, голова фракції «Солідарність» Володимир Бондар наголосив, що Волинь – чи не єдина область, яка не має досконалої перинатальної і неонатальної допомоги.

«Створення центру позитивно вплине на зменшення дитячої і материнської смертності і багато інших проблем.

Потреба у перинатальному центрі однозначно є. Але чи є такі фінанси? На обласному рівні таких грошей немає. Є державна політика, відповідно до якої і зводилися такі центри в Україні. Це обов’язок держави добудувати перинатальний центр. Волинь - чи не єдина область, де такого закладу немає», - каже лідер фракції «Солідарність».

Своєю чергою, голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Ройко наголосив, що добудова перинатального центру – це справа честі для депутатів і теперішньої влади. Каже, кожен обласний центр має мінімум 2 пологових, а у Луцьку лише один.

Розділяє думку колег і керівник фракції «Наш край» Святослав Кравчук.

«Немає куди відступати, потрібно довести справу до логічного завершення. Перинатальний центр буде, як запасний варіант для пологового будинку. Він працюватиме у двох напрямках – як перинатальний центр для виходжування діток, і як резервний. Не треба шукати «закавичок», потрібно довести справу до логічного завершення. Це буде корисно для територіальної громади, аби не вести діток в Київ», - наголосив Святослав Кравчук.

Нагадаємо, капсулу і перший камінь заклали ще у 2000 році. Разом з тодішнім головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком на цій події був і Президент України Леонід Кучма, якого голова ОДА тоді попросив стати «хресним батьком центру». Тривалий час роботи не велися, згодом кошти надійшли, потім знову фінансування припинилося і наразі ступінь готовності об’єкту – 85%. Цого року з держбюжету коштів на центр не надходило. В цьому центрі медики мають рятувати породіль з патологіями, недоношених дітей з критично малою вагою чи вадами. На добудову і здачу цього об’єкту треба близько 95 мільйонів.

Днями волинські депутати звернулися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням передбачити кошти на добудову Волинського перинатального центру в 2017 році. Якщо ж держава це проігнорує, обласна рада закладе необхідні кошти в обласний бюджет.

Голова облради Ігор Палиця відвідав об’єкт і пообіцяв виділити на перший квартал 2017 року 10 мільйонів гривень.

Натомість сам голова фракції «Самопоміч» у Волинській обласній раді Михайло Імберовський заявляє, що буцімто не проти добудови перинатального центру. Проте, з його слів, у нього начебто викликав сумнів той факт, що у зверненні депутатів ВРУ від Волині до прем’єр-міністра Гройсмана йшлося про загальну суму, яка необхідна для добудови перинатального центру, в розмірі 95 мільйонів гривень, а при деталізації виявилось, що необхідно лише 81,5 мільйона гривень. Відтак, як зауважує депутат, саме тому він подав звернення до управління охорони здоров’я ВОДА, щоб отримати інформацію, яка йому потрібна для прийняття рішення при голосуванні. Про це Михайло Імберовський написав на свої сторінці у Фейсбук.

В управлінні капітального будівництва Волинської обласної адміністрації пояснили, що відповідно до їхніх підрахунків лише на завершення робіт відповідно до розробленої раніше документації необхідно близько 90 млн грн. Якщо ж врахувати, що документацію треба буде скорегувати відповідно до нових цін, то сума може виявитися більшою.

Як повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу, Волинський перинатальний центр розрахований на 102 ліжка.

«Для функціонування закладу вже придбано частину медичного обладнання на суму 20896,6 тис. гривень за кошти Держінвестпроекту. Сьогодні його частково використовує Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання», - додав Вячеслав Рубльов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Народна довіра Показати IP 8 Грудня 2016 17:17
Голова фракції «Самопомочі» у Волинській обласній раді Михайло Імберовський - КЛОУН !!!
Анонім до Народна довіра Показати IP 9 Грудня 2016 10:09
коментар було видалено
123 до Народна довіра Показати IP 9 Грудня 2016 10:22
Це називається так - хотіли вимахнутися, прикинутися самими чесними і перетягнути частину електоратної перини на себе. В результаті - оконфузилися через антисоціальну риторику. в ідеалі треба було просто сказати - ідея хороша - ми обома руками за, але ОБОВ'ЯЗКОВО провести аудит витрат Чорнухи, бо йому скільки не дай - все буде мало для закінчення проекту а загальний кошторис тільки ростиме.
Лучанин Показати IP 8 Грудня 2016 17:41
А чи доцільне існування Самопомочі? Інтереси людей вони не відображають. Хіба що урядом заплановано щоб українці більше не народжували...
Лучанка Показати IP 8 Грудня 2016 17:52
"Самонеміч", вам, як хронічним імпотентам, перинатальний центр не потрібний - це зрозуміло! Для мам і діток, які народять і народяться у новому центрі, буде байдуже - агітка чи не агітка - важливо, щоб мами і дітки були здоровими. Все, що не робиться в цьому напрямку - робиться для людей(серед них є і будуть ваші майбутні і теперішні виборці!) і жодна партія не закриє перинатальний центр після виборів. Опрамятайтесь! В якого Сірка ви позичите очі, щоб подивитись у вічі своїм виборцям?! А самим проплатити будівництво - слабо?! Ви ж теж не "сироти казанські"! Зробіть собі такий піар!!!!
ЗМІ Показати IP 8 Грудня 2016 18:03
Я був непоганої думки про Імберовського, його пропозицій, його активності в ЗМІ, хоч багато в чому наївної. А після цього невдалого виступу (хворобливого випаду, коли меркантильні партійні інтереси виносяться на перший план) порадив би цьому 44 - річному зрілому чоловіку піти співати в церковних хор хлопчиків, аби, в кращому випадку, вести в палаці шкільної молоді гурток цікавої географії (географ за фахом).
дідо Показати IP 8 Грудня 2016 18:08
Совкове приміщення пологового на Гулака влаштовує цих орлів?
Колківська лікарня Показати IP 8 Грудня 2016 18:14
то може мене залишите , ми згідні навіть ваше смітя приймати
садовий Показати IP 8 Грудня 2016 19:06
не хай та "самідр*чим" їде у Львів і там керує... По-будують сміттєзвалище. "Контрацептиви" штопані. Ще поставили свого секретеря в міськраді, зі школи пам'ятаю, ходила запліталася.
Теремно Показати IP 8 Грудня 2016 20:19
Нікчема, якого до цього ніхто не знав, виявився дурнем.
Сергій Показати IP 8 Грудня 2016 21:02
Прочитайте блог Імберовського на Волиньпості чи Волинь 24, де там пише, що він проти добудови? Волинські новини не брешіть!До чого тут фракція, це його блог і його особиста позиція по об`єктах?
Анонім Показати IP 8 Грудня 2016 21:04
У лавах "Самопомів" депутати-контрабандисти, то про що ще можна казати?!
Уляна Показати IP 8 Грудня 2016 21:14
Дійсно немає там про те, що він проти,Як так можна перекручувати слова людини?А те що треба контролювати кошти і розібратись він правий.Волинські новини, ви впали в моїх очах. Жах просто!
Волинянин до Уляна Показати IP 8 Грудня 2016 21:50
Волинські новини нічого не перекрутили! Про це ця особа говорила в облраді і Самопоміч не голосувала за виділення коштів. Тому не жахайтесь.
Ліпіни Показати IP 8 Грудня 2016 21:25
А дєйствітєльно, скіко ше бабла треба на добудову тієї лакарні, і скіко чорнуха на откати запланірував
медик Показати IP 8 Грудня 2016 21:42
частина людей які лобіюють це будуівництво вже зпланувала хто там працюватеми і яке бабло там буду зароблять на платних послугах в свій карман в т. ч. і відкриття нових аптечних пунктів і так далі і тому подібне і більшій мірі все це за рахунок платників податків
Волинянка до медик Показати IP 10 Грудня 2016 22:19
пише явно не медик - ну дуже вже безграмотно...
Я Показати IP 8 Грудня 2016 21:48
Імберовський, давай якихось пару вулиць відремонтуємо, на виборах пару голосів заробим додатково, навіщо той перинатальний центр...
Останній букві в алф до Я Показати IP 8 Грудня 2016 22:25
Щось не бачив, що Імберовський лобіював ремонт якихось вулиць, то не в ту степ закид
спец Показати IP 8 Грудня 2016 22:27
Якби ті гроші, які вкрали на цьому будівництві за 15 років, вклали у міський пологовий... Звичайно перинатальний потрібен, але й потрібний контроль, а то подивіться хто там керує ще та команда з минулого.
експерт Показати IP 9 Грудня 2016 09:54
це будівництво за такий кошт і з таким розкраданням з прикриттям благими намірами- пір во время чуми
лікар Показати IP 9 Грудня 2016 09:55
ще вернеться ващілін і разом з моколою гнатів будуть дальше строїти той цент , в кожного по 3 хати за містом по 1 млн долларів. от куди йдуть гроші на центр.
василь Показати IP 9 Грудня 2016 13:42
коментар було видалено
Микола Показати IP 9 Грудня 2016 16:43
В самонемочі одні конч*ні, а як хизуються, немов зорі з неба позбирали.
санітар Показати IP 11 Грудня 2016 17:08
Імберовський добровільно і свідомо вляпується в лайно (історію). В історію входять або вляпуються. Імберовський вибрав друге.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus