USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Куди насправді зникли луцькі 15-ки

10 Серпня 2016 10:59
У транспортній кабалі опинився Луцьк, залишившись без маршруток-п'ятнадцяток і без мільйонів, витрачених на купівлю транспорту. Про те, куди насправді ділися луцькі 15-ки, інформує Волинь-24.

Уже два роки найпопулярнішим луцьким маршрутом №15 замість автобусів їздять польські б/в тролейбуси. Публічне пояснення – екологія та економія. Транспортникам – на пальному, людям – на вартості квитків, природі – на вихлопних газах.

Влада замовчала той факт, що 41 автобус «Луцького підприємства електротранспорту» фактично – паралізований. Свого часу його придбали в лізинг (якщо простими словами – позичили, поступово виплачуючи вартість). Гроші – 20 мільйонів гривень – виплатили. А користуватися транспортом вже два роки не можуть. Через невчасні проплати фірма-власник автобусів хоче їх конфіскувати. Мовляв, в рахунок штрафів та пені.

Навіть, якщо справа закінчиться на користь міста, користуватися згаданими автобусами навряд чи будуть. Сім років на луцьких дорогах і два – в «депо» під відкритим небом забезпечили транспорту не найкращий стан. Тому міська влада вже сьогодні говорить про те, що автобуси продадуть. Щоправда, далеко не за ту суму, яку витратило місто.

ПЕРЕДІСТОРІЯ: «МАРШРУТНА РЕВОЛЮЦІЯ»

Наприкінці 2007 року Луцька міська рада на умовах лізингу взяла у фірми «Богдан-лізинг» в користування 41 автобус. Той період у місті назвали «маршрутною революцією»: міні-буси «Івеко» та «Мерседеси» в один день замінили на жовтенькі «Богдани» місцевого виробництва.

За умовами лізингового договору, місто мало за п’ять років сплатити повну вартість автобусів і тоді отримати їх у власність. Та з часом платити почали несумлінно, накопилися борги, з’явилися додаткові угоди про довші терміни та більші суми…

Усе це стало підставою для того, щоб навіть, отримавши усі 20 мільйонів гривень боргу, «Богдан-лізинг» заявив про невиплачені штрафи і відмовився передавати автобуси у власність місту.

У лютому минулого року фірма навіть подавала до суду, щоб зобов’язати «Луцьке підприємство електротранспорту» повернути автобуси. Проте справа до розгляду поки не дійшла.

Попри те, що автобуси увесь цей час стоять у луцькому «депо», користуватися ними місто не може. Щоб здійснювати на них перевезення, треба мати ліцензійну картку, а автобуси досі перебувають на обліку в Києві.

ЩО ЗАРАЗ?

Директор «Луцького підприємства електротранспорту» Ігор Грицюк каже, що наразі тривають переговори про подальшу долю автобусів.

«На сьогоднішній день ми повністю погасили усю заборгованість перед «Богдан-лізингом». В даний момент ми ведемо переговори, щоб нам передали акти прийому-передачі і ми стали власниками автобусів. Тобто ми рухаємося по процедурі: надсилаємо акти звірки про те, що проведені всі розрахунки, коли вони їх підпишуть – будемо чекати від їхньої сторони акти прийому-передачі», – розповідає посадовець.



Прямої відповіді на запитання, чи «Богдан-лізинг» таки погодився віддати автобуси, директор уникає, повторюючи, що «усе відбувається за процедурою».

Ігор Грицюк запевняє, що рішуче налаштовані до кінця року закрити питання із «Богдан-лізингом».

Проте навіть у разі позитивного вирішення питання, подальша доля автобусів – невідома.

«Для того, щоб їх виставляти на маршрути, їх треба відремонтувати. У свій час вони дуже великий ресурс проїхали по місту. Ми вивчаємо, якою буде вартість відновлювальних робіт. А тоді міська рада буде вирішувати, чи доцільно їх ремонтувати, чи краще продати», – каже Ігор Грицюк.

Цікаво, що сплативши за автобуси 20 мільйонів гривень, директор підприємства оцінює нинішню їхню вартість у суму не більше мільйона гривень. Таку цифру було озвучено у червні під час засідання транспортного комісії міськради.

ХТО ПОЛІЗ У ТРАНСПОРТНУ КАБАЛУ?

Відповідаючи на запитання, як так склалося, що місто лишилося і без 20 мільйонів, і без автобусів, представники нинішньої влади люблять посилатися на кабальні умови договору лізингу, який уклала попередня влада.

Натомість представник попередньої влади запевняє: проект був хорошим, а завалили його, щоб продемонструвати, що попередники ні на що не здатні.



«Проект не був збитковим. До 2010 року ми вчасно робили всі проплати, а ті маршрутки ще й привозили гроші на підприємство. А коли прийшли нові депутати і новий міський голова, почали пропускати проплати, було переукладено договір, визнали фінансові санкції, запустили фінансову піраміду», – каже колишній міський голова Богдан Шиба.

Екс-керівник міста пояснює, що в той час купівля «Богданів» була вирішенням відразу кількох проблем. По-перше, із громадським транспортом, бо «по місту гасало 370 шахт на колесах – переобладнаних вантажних бусів». По-друге, такий крок став порятунком Луцького автомобільного заводу, бо вже було прийняте рішення згортати виробництво.

«Фактично було прийняте рішення про закриття заводу, про перенесення його в Черкаси. Наприкінці 2006 року ми підписали угоду з автозаводом, що виробництво лишається в місті. Більше того – вони починали випускати нормальну продукцію, автобуси і тролейбуси, бо до цього тут лише здійснювалася крупновузлова збірка. Якщо не зраджує пам’ять, це забезпечило на заводі 1700 нових робочих місць. Умовою угоди була купівля містом першої продукції заводу. Зрозуміло, що купити їх за бюджетні кошти ми не могли», – розповідає про причини лізингу автобусів Шиба.

* * *

Отримати коментар від «Богдан-лізинг», чи дійсно незабаром автобуси передадуть місту, чи попереду – нова судова тяганина, не вдалося. Усі номери телефонів підприємства, які є у відкритому доступі – не відповідають.

Як інформує «Волинь24» з посиланням на власні достовірні джерела,фірма так просто не поступиться. Мовляв, підприємство зараз «погоріло» на численних договорах, укладених в Криму та на сході України, звідки перестали надходити платежі. Тож зайві ресурси «Богдан-лізингу» наразі – далеко не зайві.

Людмила ЯВОРСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 10 Серпня 2016 12:36
Чи може міська влада поставити на коліна підприємство що арендує у мешканців Луцька її землю.Земляу нас не продається. І належати може лише громаді. Затиснути податками, справжніми перевірками штрафами і зкариттю підприємства і все на цьому.
Людмила до Анонім Показати IP 10 Серпня 2016 14:09
Відправити на шкільні автобуси Хай ті фірми-лізинги поділяться з Луцьком
Самі себе дуримо Показати IP 10 Серпня 2016 13:41
Цікавий факт що підприємства автомобільний завод і Богдан лізинг мабуть керуються з одного кабінету, а сьогодняшній директор Депо колишній генеральний директор Автозаводу. А Гунчик в той час Голова наглядової ради на Богдані, підприємстві Порошенка. Робіть висновки!!! Коли вже накрадуться???
Ахванасій до Самі себе дуримо Показати IP 10 Серпня 2016 16:39
Все йде до того, що скоро і тут будуть кричати "путін, ввєді войска".
Корінний лучанин до Самі себе дуримо Показати IP 10 Серпня 2016 22:43
Шановні Самі с/д , це називається те пишете : ЧУВ ДЗВІН , А НЕ ЗНАЮ ДЕ ВІН! ГРИЦЮК ніколи не був Гендиректором ЛуАзу бо там не працював! Не плутайте Грицюка із Грицанчуком І.І. , бо це різні люди. У вас інфа "ПЕРЕКОСОБОЧЕНА" та шкутильгає , іншими словами НЕВІРНА. Гунчик В.П. був ВІЦЕ- ПРЕЗИДЕНТОМ КОРПОРАЦІЇ "БОГДАН", власником ще був тоді ПОРОШЕНКО, але не ПРЕЗИДЕНТОМ.
Самі себе дуримо Показати IP 10 Серпня 2016 13:43
Звісно винуватий Шиба!
Лучанин Показати IP 10 Серпня 2016 15:02
Ну брехня ж, що пояснюють все екологічністю. Давно всім відомо про розборки між містом і лізинговою компанією. Журналісти,змініть професію, на базар - це для вас.
до Самі себе дуримо Показати IP 10 Серпня 2016 19:49
Дурень ти і призвище твоє Дурень. Якщо ти чогось не знаєш, то краще жуй і мовчи!!!
Слава до до Самі себе дуримо Показати IP 11 Серпня 2016 10:13
Богдане Павловичу, не нервуйте! Хай брешуть! Головне, що Ви на тому добряче заробили, а вони всі хай Вам заздрять!
Смл Показати IP 10 Серпня 2016 21:11
Нехай автобус іде на киверці або рожище або проблема постийно девятка матрути, то хай поминять треба на великий а не забито
Ось вам!!! Показати IP 31 Грудня 2017 01:34
Грицанчук та Гунчик +в той час мер замутили цей навар,а вже потім Грицанчук заробив на Б/У тролейбусах ,довівши депо до банкрутства

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus