USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Куди пливуть вугрі зі Світязя

12 Серпня 2016 18:12
На Світязь – головний курорт Волині – туристів заманюють… привізною рибою. Про це розповів директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко. Кажуть, у Шацьких озерах виловлена лише кожна п’ята рибка, що красується на тамтешніх прилавках, - пише Вісник+К.

Ще кілька літ тому на Світязі головний делікатес – копченого вугра – можна було придбати в межах 120-150 гривень. Нині ж продавці правлять від 450 гривень аж до 1200! Оскільки кілограм цієї риби оцінюють у 800 гривень, то одна більшечка рибинка й тягне на мінімальну місячну зарплату. Більшість продавців на запитання, де вугрів навудили, навперебій запевняють, що чоловіки тягають їх зі Світязя.
І лише одна жінка чесно зізналася: свого, місцевого вугра, на ринку не знайдете, є лише привізний.

Були часи, коли вугра ловили просто на городі
Журналісти поцікавилися у директора Шацького національного природного парку Володимира Захарка, чи ж справді вугрі покинули води Світязя. Він трохи заспокоює. Каже, така риба є, однак її не так багато, щоб масово потрапляла на прилавки.

Помітно менше вугрів стало впродовж останніх років. А були ж часи, коли їх буквально за хвости виловлювали з місцевих меліоративних каналів, – ними аж кишіло все навколо!

За Союзу мальків вугра на Світязь літаками завезли з Франції
Перед цим Світязьке озеро зарибнили французьким мальком.

– То було у 1983 році, – розповідає Володимир Захарко. – Справді, личинки вугра – такі малесенькі, як сірнички, – літаками привозили з Франції. Доставляли їх у спеціальних колбах, під час транспортування підтримувався температурний режим. Рибка у водах Світязя гарно прижилася й за кілька років, як попідростала, стала «перебігати» і в інші водойми Шацького краю. Кажуть, люди інколи знаходили вугрів у себе на городах. Охоче віримо, адже ця риба може повзти по вологій траві та прокопуватися крізь мокрий пісок до 50 кілометрів, аби тільки дістатися до річки чи ставка!

Розмножуватися пливе з Полісся до берегів Америки

Цікаво, що вугор не нереститься у місцевих водоймах. Єдине місце, де відкладає ікру, – Саргасове море. Розсекретили вугрів учені лише сто років тому, хоч перші відомості про незвичайну рибу, схожу на змію, подавав ще Арістотель у V столітті до нашої ери. Тому справжньою сенсацією стало дослідження данського професора Йоганна Сміта, що побачило світ у 1922 році. Він у водах Атлантики виловлював вугрів на різних стадіях розвитку й дійшов висновку: ніде, крім Саргасового моря, вони не розмножуються.
Риба знайшла собі «тиху гавань» для продовження потомства в єдиній у світі «водоймі без берегів», на північ від містичного Бермудського трикутника. Підрісши, вона ловить теплу атлантичну течію Гольфстрім і мігрує з нею до Європи. А далі мандрує річками вгору, поки не повертається до місць, звідки прибули на розмноження у Саргасове море предки.
Та, схоже, до Світязя вуграм надто складно добиратися, тож їх і поменшало у водах озера. Теоретично відстань до Волині у кілька тисяч кілометрів риба долає за два-три роки. Ще кілька літ – і знову мандрує назад у води Атлантики. Складний процес.

– А якщо знову зарибнити Світязь вуграми? Не думали, скільки б це сьогодні могло коштувати? – цікавлюсь у Володимира Володимировича. – Навіть не знаю, – на мить задумавшись, відповідає. – Така процедура нині потягне на мільйони. Тож поки туристів на відпочинок до перлини Волині заманюють чужинськими вуграми. Але відпочивальники все одно клюють на цей гастрономічний гачок.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область
Довідково.

Те, що вугор — це риба, людство встановило лише 1777 року. Тоді італійський учений Карло Мондіні дослідив вугрів і довів, що вони не змії і вже аж ніяк не черви. А саме з ними асоціювали цих риб ще з часів Стародавньої Греції. До ХХ століття, до досліджень Йоганна Сміті, ніхто не міг побачити, а отже і зрозуміти, як вугрі народжуються.
Вченим вдалося встановити приблизний цикл життя вугра. Рибинки народжуються з ікри у водах Саргасового моря. Трохи підрісши, вони ловлять теплу атлантичну течію Гольфстрім і мігрують з нею до Європи. Це займає у них близько двох років.

Там за 10–14 років континентального життя виростає до 60–80 сантиметрів.

Потім інстинкт розмноження кличе вугрів назад до місця, де вони народилися. У липні вугрі починають міграцію до Саргасового моря. Під час подорожі континентом, перш ніж вийти до Атлантики, у вугрів розчиняється кишечник. Їсти вони більше не можуть і покладаються тільки на накопичену енергію. Також очі у вугрів починають рости й адаптуватися до світла в океанській воді. Боки рибин стають срібними — аби їх не бачили океанські хижаки. Вугрі повертаються до Саргасового моря, відкладають ікру і помирають.

В Україні річкові вугрі живуть у Шацьких озерах — Світязі, Пісочному, Чорному, Люцемирі, зустрічаються також у Прип’яті і Дніпрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Василь Показати IP 12 Серпня 2016 19:07
Гарна стаття. Тільки от був свідком як піймали вугря на городі біля чорного моря в одеській області, про яке тут а ні слова.
Василю до Василь Показати IP 12 Серпня 2016 21:51
Мабуть той вугор якраз мігрував до Саргасового моря)
зоотехнік Показати IP 12 Серпня 2016 20:30
Коні втікають у Білорусь ,ракі також дійшла і черга до вугрів.
Васьо Показати IP 12 Серпня 2016 22:33
Знайшли в кого питати за вугрі. Він що, їх запускав тоді чи був учасником цього ? Виловили ці вугрі і продали, а в Чорному озері в 1996 році вугрів два тракторних прицепа вивезли і закопали за межами Шацька. Отак то
Васьо Показати IP 12 Серпня 2016 22:34
Весною прибило вугора стільки до берега озера, а от що з ним сталося і чому пішов його мор, ніхто так і не сказав
zzz Показати IP 12 Серпня 2016 22:59
і зубри від нас у білорусь втікають
кіндрат Показати IP 12 Серпня 2016 23:04
бачите навіть вугрі втікають з україни в америку
маr Показати IP 14 Серпня 2016 08:08
Знайшли кого питати самий головний злолій у парку, я4ий кришує парк. Незаконий вилов риби, охоиа побори при візді, ліс. І усі ці гроші біжать до його..чому неодне видання ненапише про це. А тому що незалежного видання немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus