USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Куди «злітає» долар: що, чому і на скільки здорожчає в Україні

20 Вересня 2020 20:10
Останніми тижнями пришвидшилось знецінення українських грошей. 28 гривень 20 копійок за долар – востаннє такий курс був після відставки попереднього голови Нацбанку, а перед тим – уряду Гончарука. З ростом курса долара українці заплатили новий податок: так званий «інфляційний». Є ті, кого це радує – експортери.

За словами економістів, до кінця року долар не повинен перевищити заданий коридор у Держбюджеті – 29 гривень 50 копійок, повідомляє ТСН.

Ще місяць тому долар можна було купити по 27,25 гривень. Далі стрибки ще на 20 копійок. І вже із 25 серпня національна валюта взяла впевнено пробивати дно – 27,52, 27,76, далі ще на 20 копійок. І врешті курс перетнув межу у 28 гривень за долар.

На базарі продавці скаржаться, що торгівля геть погана цього року. Навіть українська городина врешті поповзе в ціні услід за доларом.

За словами експертів, жодних фундаментальних чинників для знецінення гривні немає. Навіть навпаки.

«Точно позитивно позначилося на підтримці курсу заходження грошей від Міжнародного валютного фонду. Ось ці 2,1 млрд доларів, які були отримані першим траншем. Золотовалютні резерви близько 29 мільярдів доларів, це перекриває 5 місяців нашого імпорту», – каже фінансист, радник президента України Олег Устенко.

Фінансист Тарас Козак пояснив, чому ж долар йде вгору: «Всі вважають, що осінь і долар має зростати, то таке очікування зростання само підштовхує долар вгору».

А друга причина – поведінка Нацбанку.

«Коли гривня намагалася посилитися, Нацбанк прийшов і всі долари, які були надлишком, викуповував. Коли ми побачили, що в середині вересня валюти стало трошки менше, ніж попит на неї, і валюта почала зростати дві-три-п’ять копійок, Нацбанк не втручався», – каже фінансист.

Лише днями почав продавати валюту і пригальмував цей банкет для експортерів. Адже світові ціни на зерно та залізну руду зараз на піку. Тобто, знецінення гривні зробили за планом.

«Вони на кожен долар експортної виручки отримують значно більше гривень. Якщо курс був 27, то вони отримують 27 гривень. А так вони отримують 28 гривень за кожен долар», – пояснює фінансист Тарас Козак.

Не вигідний такий курс імпортерам – тим, хто завозить товари з-за кордону. Тож, якщо ви думали про покупку імпортного холодильника чи телевізора – встигніть до перегляду ціни. Бо продавці зараз купують дорогий долар, за нього товар і в результаті маємо в Україні дорожчу продукцію. А отже те, на що вчора гривні у вас вистачало, швидко стане недоступним.

Так, поки що ціни на пальне стабільні. Але якщо гривня і далі падатиме, то на кожні її 10 копійок девальвації бензин і дизель реагуватиме подорожчанням на 7-8 копійок на літрі. Комунальні платежі теж потягнуть із гаманця більше, ніж торік. По-перше, електрика подорожчає, бо залежить від ринку. А за нею і вода. А от газ, опалення і гаряча вода будуть на рівні минулого року, переконують експерти. Хоча це теж ринок і його спрогнозувати важко. Як і погоду – якою буде зима теж невідомо.

Подорожав хліб і буде далі дорожчати. Адже світові ціни на зерно невпинно йдуть угору. Тож і українські подавці підтягують свої цінники. І ще не забуваймо про підвищення мінімальної заробітної плати. А вона закладається у ціну буханця. А другий етап підвищення мінімалки запланований на липень наступного року.

Та порожні людські кишені виробників стримують. Бо мінімальна зарплата в Україні, то швидше про збільшення податків, ніж про збільшення доходів українців.Тому наприклад, ціни на картоплю цього року, попри недобрий врожай, нижчі ніж минулого на 15%. До того, є ще одна загроза для занадто жадібних – у Польщі картопля дешевша майже на третину і доставити її не довго.

«Абсолютно інакша культура виробництва, і виходячи з того, там інший врожай. Вони не їдять стільки картоплі, скільки їмо ми. Чим нація є бідніша, тим більше вона їсть хліба і картоплі», – каже економіст, президент «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.

Не поб’є торішніх цінових рекордів і решта овочів борщового набору. Все буде на рівні минулого року. Лише навесні традиційно зросте. Але, може і раніше, якщо долар сягне нового рекорду у 30 гривань. Бо причин для цього чимало. Українські заробітчани почали пересилати менше грошей до України, а йдеться про суму співставну лише із програмами МВФ і Світового банку разом узятих – 10-12 мільярдів доларів на рік.

«Ми не знаємо, що буде з доларом. Може бути 30, а може бути і 25. Ситуація може змінюватися в залежності від зовнішніх обставин і ми їх не можемо передбачити», – зазначає фінансист Тарас Козак.

У жодному разі не варто зберігати всі свої гроші одній валюті. Фінансисти радять частину тримати в гривні, частину – в доларах або євро. І не під матрацом, а в банку. Адже там, хоч і під маленькими відсотками, але їх не з’їсть інфляція.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus