USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Куди поїхати влітку: найвідоміші українські фестивалі

8 Липня 2013 12:01
Цьогоріч меломани зможуть відвідати улюблені фестивалі, які відбуваються в Україні вже не перший рік.

Підбірку таких дійств підготувало видання ВВС Україна.

«The Best City.UA»


Де: Дніпропетровськ.

Коли: 12-14 липня 2013.

Хто: Scorpions, Guano Apes, Hurts, Мумий Тролль, Enter Shikari, Ночные Снайперы, ТНМК, Сплин, Ленинград, Дельфин.

Best City - наймолодший з українських фестивалів. Його створили лише минулого року, він одразу зібрав 45 тисяч відвідувачів, кажуть організатори.

Подія проходить у парку відпочинку «Новоселиця» за 12 кілометрів від Дніпропетровська.

На території фестивалю - три концертні майданчики та наметове містечко. Щоправда, багато хто з гостей приїжджають туди лише на час музичної програми, а на ніч повертаються до міста.

За словами киянки Олени Пашковської, яка цього року поїде на фестиваль вдруге, окрім музики «тут можна потішити себе різноманітними майстер-класами, водним спортом та іншими цікавими заходами».

«Єдина річ, що може викликати незручності, це обмін грошей на фестивальну валюту, за яку продають їжу та напої, лише в декількох наметах приймають гривні», - додає вона.

Мешканка Дніпропетровська Юля Константиновська згадала й про інші недоліки: по-перше, на фестивалі дуже багато пилу, по-друге, сісти кудись окрім землі можуть лише ті, хто придбав квитки у ВІП-зону.

І хоча цього року вона не поїде на фестиваль - саме через пил - вона наголошує: це глобальний і успішний проект, з хорошим звуком, вчасними виступами та смачною їжею.

«Тарас Бульба»

Де: Дубно, Рівненська область.

Коли: 12-14 липня 2013.

Хто: STIGMATA, Крапка, Борщ, Кому Вниз, John Gält, Перкалаба, Юлія Лорд, Воплі Відоплясова.

Фестиваль «Тарас Бульба» є ровесником української незалежності, з гордістю зазначають організатори.

Крім музичної частини на фестивалі проводяться виставка-продаж «Алея майстрів», майстер-класи з виготовлення ліри та перукарського мистецтва, показ боді-арту та вогняне шоу.

Окрім цього на події охочі зможуть здати анонімний тест на ВІЛ, мультиінфекції, гепатит В, С та сифіліс.

На території фестивалю - дві сцени та наметове містечко, в якому передбачені душові, туалети, питна вода, дрова та інше, обіцяють організатори.

Артур Литвинський, який об'їздив чимало фестивалів і як поціновувач музики, і як учасник музичного гурту, каже, що саме «Тарас Бульба» «народив не одну зірку українського попу та року».

Проте, додає він, не завжди зрозумілий принцип відбору команд журі.

«Іноді з'являються виконавці чи групи - релікти, які на тлі інших звучать просто дивно», - пояснює Литвинський.

«КаZантип»

Де: село Поповка, Крим.

Коли: 31 липня - 14 серпня 2013.

Хто: Ricardo Villalobos, Luciano, Reboot, Ferry Corsten, Pan-Pot, Anja Schneider, Sebo K, Booka Shade, M.A.N.D.Y., Marco Carola.

«Казантип» називають «Республікою Z» та батьківщиною жовтих чемоданчиків. Це скоріше клубний фестиваль, ніж музичний, адже тут цілодобово танцюють - на території цієї самопроголошеної держави розміщені 14 танцполів, серед яких один - на воді.

«Казантип», який у 1992 році починався як спортивна подія, вже називають «легендарним», на нього щороку з'їжджається молодь не лише з України, а й з Європи.

Катерина Малюкова, яка мешкає в Києві, відвідала фестиваль і радить зробити це кожному, хоча б раз в житті - просто щоб «відчути цю атмосферу».

«На Казантипі немає чужих людей, там усі друзі ... можливо, які в тебе щойно з'явились. Там ніхто не подивиться на тебе косо за твої витівки, тому що всі приїхали відриватися і чим яскравіше твоє вбрання, тим краще», - каже вона.

Віктор Мамешин, теж киянин, був на фестивалі п'ять чи шість разів: «Вже й не пам'ятаю точно». Тут танцюють у воді, обливаються шампанським та аплодисментами проводжають день, що минає, згадує він.

«Більше ніде ви не зустрінете таких заходів, коли сотні людей невідривно дивляться вслід сонцю», - додає пан Мамешин.

Щоправда, на відміну від фестивалів з наметовими містечками, на території самого «Казантипу» жити фактично нема де - треба винаймати житло у Поповці.

«Koktebel Jazz Festival»
Де: Коктебель, Крим.

Коли: 12-15 вересня 2013.

Хто: Луї Франк, Pianoboy, Bonobo, Erik Truffaz Quartet, Billy's Band, The Hardkiss, Submotion Orchestra, Patrick Wolf.

Цей джаз-фестиваль на березі моря за десять років свого існування набув статусу «найбільш натхненого опен-ейра в Україні», кажуть організатори.

Щойно закінчується курортний сезон, сюди знов приїжджають десятки тисяч людей, але вже не за сонцем і піском, а за музикою.

Фестиваль був заснований як неприбутковий, у його підготовці та організації щороку беруть участь десятки волонтерів з України та з-за кордону.

Киянка Анна Радіонова була на «Джаз-Коктебелі» вже п'ять разів, вона називає подію «святом завершення літа».

«Вирватися на три дні у Крим, слухати прекрасну, запальну, душевну музику на березі моря, розпиваючи рожевий мускат - ах! - каже Радіонова, додаючи, що, як це не дивно, не є палкою прихильницею джазу як такого. - «Джаз-Коктебель» - це ще й місце зустрічі друзів. Так вже склалося, що на цьому фестивалі часто зустрічаю давніх знайомих, з якими і в Києві-то рідко бачуся».

Серед її знайомих є також три пари, які познайомились саме там.

Деякі з відомих фестивалів уже відбулися, серед них:
«Країна Мрій»
Де: Київ.

Коли: 6-7 липня 2013.

Хто: Kozak System, Дримба да Дзиґа, SunSay & Elvira Sarykhalil, Fatima Spar, "Papa Duke Вand" & Олег Скрипка.

Цього року етнічний фестиваль «Країна мрій» святкує свій десятий день народження.

Сюди, окрім музикантів, які протягом двох днів виступали на декількох сценах на Співочому полі, приїхали танцюристи, видавці, дизайнери та митці. На території фестивалю можна було придбати автентичні прикраси та елементи декору.

У 2013 році вперше засновник «Країни мрій» Олег Скрипка вирішив започаткувати нову фестивальну традицію - «В радісному і розумному тілі здоров’я». У рамках програми на подію завітали зі своїми майстер-класами представники Української Академії Цілительства, Школи Здоров’я та Радості, вчителі йоги та айкідо.

Киянка Дарина Шевченко каже, що на «Країну мрій» варто приходити з самого ранку і бути тут до вечора, проте більшість людей приїжджають виключно на вечірні концерти.

«В цьому мабуть і проблема, вдень мало людей, і через це трохи втрачається відчуття фестивалю як окремого міста...», - додає вона.

З нею не погоджується Галина Корба, теж з Києва, - на її думку, «Країна мрій», попри те, що проходить в Києві, дає відчуття фестивалю «в силу свої концептуальності».

«Старе Місто»
Де: Львів.

Коли: 8-9 червня 2013.

Хто: Ляпис Трубецкой, Che Sudaka, Archive, IAMX, Goran Bregovic, The Subways, Kaiser Chiefs, ДДТ.

ЧИТАТИ ЩЕ: Фестиваль Stare Misto 2013: як це було.
Цього літа львівський фестиваль «Старе Місто» відбувся вшосте. Він був заснований в 2007 році, проте минулого року через проведення у місті футбольного чемпіонату «Євро-2012» «Старого міста» не відбулось.

Цей фестиваль присвячений виключно музиці - два дні, дві сцени, жодних спортивних ігор чи виставок-продажів, розповідає Олена Пашковська.

Поява другої сцени цього року дозволила скоротити проміжок між виступами виконавців - «не витрачається час на саундчек та інше», - пояснює Анастасія Власова, яка їздила на фестиваль як фотокореспондент.

За її словами, як для великого фестивалю та такої кількості людей, на території було доволі чисто.

«Фестиваль, я вважаю, на цей час в Україні найкрутіший», - каже вона.

«Рок'N'Січ»
Де: Київ.

Коли: 8-9 червня 2013.

Хто: Pain, ТНМК, Кому Вниз, БумБокс, Clawfinger, ТарТак, Крихітка, Скай, Бахрома, Dead boys Girlfriend.

ЧИТАТИ ЩЕ: Музиканти з Волині - на міжнародному фестивалі «Рок’N’Січ».

«Рок Січ» традиційно проводиться та Трухановому острові в Києві і завжди збирає дуже різну публіку, каже киянка Галина Корба.

«Кияни найрізноманітніші приходять часто тому, що більше нікуди піти, справжніх поціновувачів рок-музики приїжджає небагато», - веде далі вона.

На території фестивалю - дві музичні та одна танцювальна сцени, кемпінг. Намет можна було навіть орендувати, якщо нема свого.

Проте, навіть попри інфраструктуру, відчуття фестивальності немає, каже пані Корба: «Ніби просто концерт якийсь».

Артур Литвинський
навпаки впевнено стверджує - «Рок Січ» - чудовий фестиваль.

«Рок Січ - фестиваль з історією хай і невеликою, проте з чітко сформованим стилем та обличчям - дуже схожим на обличчя Олега Скрипки(організатор)», - каже він.

За його словами, підбір українських груп достойний - «беруть молодих і зі смаком». Приїжджі ж гурти, хоч і хороші, але «віддають нафталіном». За словами Литвинського, причиною цьому є нестача бюджету фестивалю та відсутність загальної культури меценатства в Україні.

«Трипільське коло»

Де: Ржищів, Київська область.

Коли: 27-30 червня 2013.

Хто: ТаРута, OYME, Йорий Клоц, DeРуни, АтмАсфера, Млада, Кораллі, Ягода Гало, Дримба да Дзиґа, Pawa.

«Трипільське коло» - культурно-етнічний фестиваль, у якому музика займає лише невелику частину. Окрім концертів тут можна відвідати вогняні шоу, творчі та оздоровчі майстер-класи, на території є також дитячий майданчик та куточок культур світу.

Як кажуть самі організатори, завдання фестивалю - пробудити живий інтерес до історичної спадщини, зокрема трипільської культури, та запропонувати альтернативні способи організації відпочинку для сім'ї та молоді.

На території «Трипільського кола» не можна палити та вживати алкоголь.

Для когось це є принадою, хтось вважає це зайвим.

«Це не має нічого спільного з пропагандою здорового способу життя і безпекою. Натомість, всі собі споживають на ничку, і проблем від цього не менше. Легше - дозволити і контролювати процес, - каже Михайло Жаржайло, який був на «Трипільському колі» тричі, і додає, що більше не поїде, - Змінився підхід організаторів, та й самі організатори».

Про те, що цього року фестиваль був «слабшим» каже і Дарина Шевченко, яка попри все називає його рідним.

«Музика етно: «Атмасфера», «Дримба да Дзиґа», «Даха Браха»... Я таке люблю, танці, хороводи, навіть під дощем енергетика шалена», - каже вона.

За словами ж Галини Корби, дуже важливо, що тут - «своя публіка», бо «Трипільське коло», розміщене у відкритому полі, «змушує людей пройти випробування дистанцією».

«Це люди інтелігентні, в силу безалкогольності там немає бидлоти, п'яних, туди навіть з малесенькими дітьми їхати без проблем, чудове повітря і природа. І головне- цілісна концепція», - додає вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Віктор Показати IP 8 Липня 2013 14:05
не в"яжеться назва теми "куди поїхати" з двома останніми фестивалями, які вже відбулися. То може іще позаторішній якийсь вписати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus