USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Курс гривні відносно долара – у «вільному плаванні»

15 Грудня 2017 21:54
Ситуацію щодо курсу гривні відносно долара у Нацбанку називають контрольованою, попри сезонні тенденції до зниження курсу гривні, а у разі негативних тенденцій на валютному ринку, НБУ має можливість втрутитися.

Про це йшлося під час зустрічі заступника голови Національного Банку України Романа Борисенка з представниками регіональних ЗМІ 15 грудня у Києві.

Посадовець зауважив, що курс гривні відносно долара США повернувся у діапазон, з якого почали 2017 рік. Спочатку відбувалося посилення курсу гривні відносно долара, наприкінці року – навпаки.

Це обумовлено певними сезонними тенденціями, характерними для кінця року і фактори, які призводять до зниження курсу гривні – закупівля енергоносіїв, які дорожчають, тож при імпорті відбувається тиск на валютний ринок. По-друге, аграрії кошти, отримані в результаті продажу продукції, спрямовують на закупівлю імпортних хімічних речовин та добрив, а також техніки. Також дається взнаки ефект повернення ПДВ.

Нацбанк у політиці щодо валютного курсу і операцій на валютному ринку дотримується курсу не чинити спротиву фундаментальним чинникам, у той же час, в разі ситуативних речей він присутній на ринку і має валютні резерви в обсязі 17,9 мільярда доларів та можливість вчасно втручатися у тенденції, що призводять до негативних наслідків.

«Ситуація повністю контрольована, у той же час, курс - у «вільному плаванні»», - зазначив посадовець.

З метою уникнення маніпуляцій, прогноз того, яким буде курс гривні відносно долара у 2018 році не повідомляють. У проекті держбюджету 2018 році вказаний курс у 30 гривень за долар США. Зі слів заступника голови НБУ, на початку року ситуація з курсом гривні трохи стабілізується.

Зовнішня кон'юнктура для України лишається сприятливою, а ціни на експортні товари продовжують підвищуватися, тому, мовляв, система збалансує сама себе. Роман Борисенко закликав присвячувати увагу не курсу валюти, а інфляції, цінам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 16 Грудня 2017 00:14
це свідома перемога
12345 до Анонім Показати IP 16 Грудня 2017 13:44
цЕ СВІДОМА ПЕРЕМОГА ОДНІЄЇ ОСОБИ, яка розвела в Україні корупцію небувалих маштабів, і робить все що би не були створені незалежні антикорупційні органи. СВІТ це бачить, і скоро долар у нас буде по 40 грн. І тоді "растов папа" чекає на нового пасжира...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus