USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Китай постачає Росії БПЛА, кераміку для бронежилетів і тепловізори, – ЗМІ

24 Липня 2023 14:41
Китай продовжує поставляти Росії нелетальне військовому обладнання, що матиме істотний вплив на російсько-українську війну.

У матеріалі Politico йдеться, що Пекін за 17 місяців війни постачав, зокрема, бронежилети, тепловізійні оптичні приціли та дрони для окупантів, передає УНІАН.

Тільки у 2023 році Росія імпортувала китайських БПЛА на понад 100 мільйонів доларів – у 30 разів більше, ніж Україна. На 69% збільшився російський імпорт китайської кераміки – компонент, який використовують у бронежилетах, натомість експорт в Україну скоротився на 61%.

Серед китайських компаній, помічених в поставках росіянам спорядження, є Shanghai H Win. Щоправда, адміністрація не змогла журналістам виразно пояснити, як сталося, що їхні товари опинилися у росіян.

Журналісти вивчили документи і прийшли до висновків, що закупівлі сотні тисяч бронежилетів і касок проводила російська фірма-одноденка «Сільва», зареєстрована в Сибіру. Крім того, у закупівлях у Shanghai H Win тепловізорів на 11 мільйонів доларів брала участь компанія «Ріка».

«Легіттелеком» з Москви фігурувала у закупівлі 100 тисяч касок і стільки ж комплектів форми у Deekon Shanghai, а ростовська «Позитрон», заснована тільки в березні 2021 року, в листопаді і грудні 2022-го імпортувала «шоломи для страйкболу», «різну кераміку» та інші товари (в тому числі дрони DJI Mavic 2 Enterprise Advanced і Mini 2) на суму понад 60 мільйонів доларів від китайської фірми Beijing KRNatural .

Крім того, нагадують автори матеріалу, через Китай йде потік технологій, які можуть включати в себе компоненти, вироблені на Заході, що можуть мати пряме військове застосування. Дослідники Київської школи економіки виявили, що понад 60% імпортних найважливіших компонентів російської зброї, знайденої на полі бою, були вироблені американськими компаніями.

Експерти погоджуються, що реакцію європейської громадськості – у вигляді вторинних санкцій проти пособників війни – можуть викликати хіба що прямі поставки зброї та військової техніки.

Те, що Китай допомагає російським окупантам зі спорядженням, вже давно не є секретом. Хоча офіційно Пекін продовжує наполягати, що займає нейтральну позицію у російсько-українській війні і не підтримує жодну зі сторін конфлікту.

Під приводом «нейтральності» китайські офіційні особи неодноразово намагалися просунути пропозицію «мирних переговорів» в інтересах Росії. Заради цього до Києва навіть приїжджала ціла китайська делегація на чолі з екс-послом КНР у Росії Лі Хуеєм.

Однак факти свідчать про зворотне – зацікавленості у підтримці Росії. Між країнами, зокрема, почали зміцнюватися дипломатичні та економічні відносини. Обидві держави упереджено ставляться до всіх ініціатив Заходу, а Китай навіть, як писали ЗМІ, вчиться на веденні Росією війни проти України у розробці плану вторгнення на Тайвань у майбутньому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ПТН ХЛО Показати IP 24 Липня 2023 16:41
Комуняку на гілляку!
Патрiот до ПТН ХЛО Показати IP 25 Липня 2023 00:38
Вже "патрiоти " кричали про гiляку результат вiдомий

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus