USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Київська фірма намагається нагріти руки на луцькій поліклініці

19 Березня 2021 08:00
Столична фірма вимагає від луцької поліклініки 300 тисяч гривень за нібито несвоєчасне повернення орендованого обладнання.

Медичний заклад кілька разів письмово звертався до фірми, аби її представники забрали свої прилади. Мало того, працівники поліклініки навіть самостійно відвозили апаратуру до Києва. Однак фірма відмовилася її приймати, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Тепер столична фірма «Лаб-Універсум» через суд хоче стягнути 300 тисяч гривень з поліклініки, бо ті нібито не повернули вчасно надані в оренду аналізатори крові. Цікаво, що ця фірма славиться тим, що постійно судиться з комунальними закладами медичної сфери з метою стягнути з них гроші. Це можна побачити, заглянувши у судові реєстри.

У цю історію Луцький центр первинної медичної допомоги втрапив ще 2018 року. Тоді лікарні потрібен був біохімічний аналізатор крові. Аби отримати прилад, як того вимагає законодавство, оголосили тендер. Торги виграла київська фірма «Лаб-Універсум». Вона запропонувала оренду двох аналізаторів за мало не символічну ціну – 1 гривню 20 копійок на рік.

У травні 2019 року в медичному закладі оголосили тендер на закупівлю реактивів. Без них робота аналізаторів неможлива. У цьому тендері також брала участь фірма «Лаб-Універсум». Щоправда, торги у повному обсязі вона не виграла, бо не змогла запропонувати нижчої ціни, ніж конкуренти.

Після програшу тендеру на закупівлю реактивів фірма заявила, що хоче розірвати договір оренди й забрати аналізатори. Директор Луцького центру первинної медичної допомоги Ігор Гнетньов розповідає, що медичний заклад погодився віддати аналізатори.

П’ять разів вони зверталися до «Лаб-Універсум», аби ті врешті забрали свої прилади. Та представники фірми так і не переступили поріг поліклініки. Мало того, пропонували надіслати аналізатори у Київ поштою. Однак Ігор Гнєтньов каже, що таке дороге обладнання поштою відправляти ніхто не ризикне.

«Ця ситуація для мене досить-таки незрозуміла. Вона наштовхує на купу думок, – зазначає він. – Ми зверталися, щоб аналізатори приїхали й забрали. Все-таки йдеться не про якийсь простий апарат. Це дороге обладнання, специфічне, яке потребує спеціалізованої інсталяції, деінсталяції, транспортування».

Юрист поліклініки каже, що у медзакладі вирішили везти обладнання самостійно. Але столична фірма відмовлялася його приймати. Лише з другої спроби вдалося повернути лише один аналізатор.
«Протягом червня 2019-го – грудня 2020 року ми п’ять разів скеровували вимогу про те, щоб представники «Лаб-Універсум» приїхали і забрали обладнання, – запевняє адвокат Луцького центру первинної медичної допомоги Денис Деркач. – Чотири рази окремо виставляли вимогу виконавця про скерування таких представників для отримання цього обладнання. Двічі його завозили силами поліклініки в Київ. І лише з другої спроби вдалося повернути обладнання».

Ще один аналізатор нині залишається в комунальному закладі. Але ним не користуються. Чекають, поки «Лаб-Універсум» самі заберуть прилад.

Тим часом столична фірма через суд хоче стягнути з Луцької поліклініки 300 тисяч гривень за нібито несвоєчасне повернення обладнання. Хоча сама ж не хотіла приїжджати забирати аналізатори.

Як кажуть юристи Луцької поліклініки, вартий уваги ще один факт, про який фірма чомусь не повідомила в суді. Виявляється, ще не забравши свій аналізатор, «Лаб-Універсум» уклала аналогічну угоду на це ж обладнання з такою собі фірмою «ОРІЄНТ ДІАГНОСТИКА» з Києва.

Та так і не дочекавшись свого аналізатора крові, вже ця фірма листом скеровує вимогу про відшкодування понад 160 тисяч гривень штрафних санкцій до «Лаб-Універсум» за неналежне виконання договору.

І «Лаб-Універсум» одразу погоджується та виплачує всю суму «ОРІЄНТ ДІАГНОСТИЦІ» без жодних заперечень. Хоча нині має десятки аналогічних позовів до комунальних підприємств, з яких вже сама хоче стягнути чималенькі суми.

До того ж, у справі Луцької поліклініки і «Лаб-Універсум» жодної інформації про існування будь-яких угод між нею та іншими фірмами не було.

«Було близько десяти різних судових засідань в цій справі, – каже Денис Деркач. – Та жодного разу ніде інформація про існування будь-яких зобов’язань «Лаб-Універсум» стосовно інших суб’єктів підприємницької діяльності щодо обладнання StarDust MC15 ніде не лунала. У жодних судових документах не зазначено, що був такий договір. У січні отримали відповідну претензію щодо сплати коштів за те, що нібито комунальне підприємство протягом тривалого часу не повертало ТОВ «Універсум» обладнання».

Ризикуємо припустити, що дві столичні фірми – «Лаб-Універсум» та «ОРІЄНТ ДІАГНОСТИКА» – можуть бути пов’язані між собою. Зареєстрували «ОРІЄНТ ДІАГНОСТИКУ» за кілька місяців до укладення договору оренди з «Лаб-Універсум» на аналізатори крові.

Директором цієї фірми є такий собі Георгій Звєрєв. Чоловік ще в 2016 році шукав роботу директора. У мережі натрапляємо на його резюме. За освітою Георгій Звєрєв – інженер електронної техніки. У 2013 році працював керівником технічного відділу. Продавав ворота, двері, захисні ролети. А до того чоловік займався технікою та розвитком телекомунікаційного обладнання. Тож бачимо, що діяльність Георгія Звєрєва далека від медицини.

Вартий уваги і той факт, що через чотири місяці після укладення договору оренди з «Лаб-Універсум» Георгій Звєрєв змінює вид діяльності офіційно. Нині вже на оптову торгівлю фармацевтичними товарами та спеціалізованими магазинами. І тут ще одна несподіванка! Зареєстрована «ОРІЄНТ ДІАГНОСТИКА» за адресою місто Київ, вулиця Шота Руставелі, будинок 33-Б, нежитлове приміщення 27. У реєстрі юридичних осіб за такою ж адресою – ще 163 фірми. Тож цікаво, які обстеження проводить фірма, якщо директор раніше до медицини не мав жодного стосунку.

Телефонуємо і з першої хвилини розмови відчуваємо певну настороженість Георгія Звєрєва. Та й манера спілкування, як і питання до опонента, у директорів обох фірм схожі.

Припускаємо, що судові спори для «Лаб-Універсум», яка дала в оренду Луцькій поліклініці аналізатор, є справою звичною. Бо ж фірма впродовж останніх десяти років тільки те й робить, що судиться. Доказом цього є десятки судових спорів з комунальними підприємствами медичної сфери з різних областей України.

У реєстрі юридичних осіб бачимо, що у фірми три засновники: Анна Велика, Олександр Куденко та Ольга Мицик. Однак директором є саме Олександр Куденко. До нього ми й телефонуємо та цікавимося технікою і як можна співпрацювати з їхньою фірмо. Однак, що цікаво, директора фірми на першому ж питанні цікавить, коли повернемо гроші за техніку.

Однак шукати правди у цій історії – тепер завдання правоохоронних органів. Бо керівництво луцької поліклініки вже звернулося до поліції, аби провели розслідування. На думку луцьких медиків, у ситуації, в яку вони втрапили, неозброєним оком видно порушення столичної фірми «Лаб-Універсум».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus