USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лідера кримських татар висунули на Нобелівську премію миру

26 Квітня 2014 20:15
Низка громадських організацій Татарстану (республіка у складі Російської федерації) висунули лідера кримських татар Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру.

Серед цих організацій - Рада старійшин, Татарський громадський центр та Меджліс татарського народу, повідомляє BBC.

"Безсумнівно, Мустафа Джемілєв – один із найбільш гідних претендентів на цю престижну премію", - йдеться у спільній заяві татарських організацій.

Вони наголосили, що завдяки пану Джемілєву "кримські татари стали інтегрованою частиною українського суспільства" і "беруть активну участь у державно-політичному будівництві сучасної України".

У березні висунути пана Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру українську владу закликав колишній прем’єр-міністр України Євген Марчук.

Мустафа Джемілєв з 1960-х років вів у Радянському Союзі дисидентську і правозахисну діяльність.

Він 15 років відсидів у радянських таборах, борючись за право свого народу повернутися на батьківщину з місць сталінської депортації. Очолюваний ним кримськотатарський національних рух досяг цієї мети виключно мирним шляхом.

Заборона на в'їзд до Росії

Раніше Мустафу Джемілева вже двічі, у 2009 та 2011 роках, висували на здобуття Нобелівської премії миру.

1998 року він став лауреатом щорічної правозахисної премії імені Нансена Управління Верховного комісару ООН у справах біженців, а 15 квітня 2014 року його нагородили Орденом Турецької Республіки – найвищою державною нагородою цієї країни.

22 квітня вранці пану Джемілєву, який різко виступає проти анексії Криму Росією, при виїзді з Криму невідомі люди зачитали та вручили акт про заборону на в’їзд на територію Росії до 2019 року.

Він не підписав документ про його отримання і пообіцяв приїхати до Криму, " попри будь-які "постанови".

Як повідомила прес-служба Меджлісу, сам "акт" не має будь-яких підписів та печаток.

Ввечері того ж дня Федеральна міграційна служба (ФМС) Росії заперечила автентичність цього документа, назвавши його "папірцем", однак наступного дня сенатор Ради Федерації РФ від Криму Ольга Ковітіді заявила на прес-конференції у Сімферополі, що заборона є справжньою.

Втім, інший кримський сенатор Сергій Цеков заявив, що ніхто пану Джемілєву в'їзд на територію Криму "не забороняв і не збирається забороняти".

МЗС України та Туреччини висловили своє занепокоєння цією ситуацією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Незалежність Показати IP 27 Квітня 2014 00:08
Мустафа Джемілєв -взірець мужності і свободолюбства,що надихає на боротьбу за свій народ.Якби ми хоч трохи взяли від цього волелюбного і погнобленого народу,то сьогодні не зазнали б такої ганьби.Хай буде мир в татарському та українському домі!
лпдмуа а простише и Показати IP 27 Квітня 2014 07:36
а хіба за 22 роки неможна булоб цью мудру-мужнью людину назначити на посаду міністра чи очільника уряду Украини як і сотні других патріотів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus