USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Кримські татари готуються до створення національної автономії

29 Березня 2014 14:21
Меджліс кримськотатарського народу починає юридичну підготовку для вирішення питання про створення в Криму національної кримськотатарської автономії. Про це на позачерговій сесії Курултаю в Бахчисараї сьогодні заявив лідер меджлісу Рефат Чубаров. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на"Крим-інформ".

"Подальший розвиток ситуації показує, що всі сторони кримської ситуації вже не можуть не брати до уваги те, що кримські татари повинні самі вирішувати свою долю на своїй землі", - сказав він.

Так, сьогодні, 29 березня в Бахчисарайському районному Будинку культури розпочалася 2-а сесія Курултаю кримськотатарського народу VI скликання. Роботу Курултаю перенесли в інше місце, побоюючись провокацій проросійських сил. На зборах присутній перший віце-спікер сепаратистського уряду Криму Рустам Теміргалієв.
Головне питання, яке розглядає Курултай -проект постанови про право кримськотатарського народу на самовизначення.

"Ухваленням цього документу ми оголошуємо усім сторонам про початок політичних та правових процедур зі створення національно-територіальної Автономії кримськотатарського народу на його історичній території у Криму", - заявив Чубаров.

"Приймаючи це рішення, ми спираємося на декларацію ООН про корінні народи від 13.09.2007, яке передбачає право корінного народу на самовизначення (ст.3), на автономію та самоврядування (ст.4), право корінного народу на власну участь, за власним вибором, у політичному, економічному, культурному, соціальному житті держави свого проживання (ст.5)", - зазначив Чубаров.

Також він зазначив, що військова діяльність не може вестися на території корінного народу без його згоди або його прохання про це (ст.30 декларації ООН).

"При цьому ми підкреслюємо незаперечність того, що Крим є історичною територією, на якій сформувався кримськотатарський етнос, що володів в різні часи національною державністю. Ми виходимо з того, що зміна статусу Криму в наші дні здійснюється без згоди і чіткої на те волі кримсько-татарського народу - корінного народу Криму", - додав Чубаров.

"Ми підтверджуємо наше прагнення до зміцнення і подальшого розвитку відносин між кримськими татарами і всіма етнічними спільнотами , що проживають у Криму",- додав він.

КРИМСЬКІ ТАТАРИ ЧЕКАТИМУТЬ КОЛИ УКРАЇНА АБО РОСІЯ ПРИЙМЕ ЇХНЮ АВТОНОМІЮ

Постанова Курултаю про національне самовизначення не конкретизує, в якій країні буде створена кримськотатарська автономія. Кримські татари будуть чекати реакції парламентів України та Росії.


Про це журналістам сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає «15 минут».

«Ми виходимо з того, що наше право на самовизначення природньо, безперечно, спирається на міжнародні документи», - сказав він.

Чубаров впевнений, що одним з перших, хто повинен відгукнутися на цей документ, це парламент України. «Чи буде відгукуватися парламент України або парламенти інших суміжних держав, я не знаю. Ми сьогодні заявили про право кримськотатарського народу на самовизначення», - сказав глава Меджлісу.

Раніше лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, заявив, що кримські татари хочуть провести свій референдум щодо статусу Криму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Крымчанин Показати IP 29 Березня 2014 15:03
лишь бы воду мутить, вместо того, чтобы со всеми крымчанами наравне адаптироваться и жить мирно.. Чубаров нагло заявляет о том, что представляет весь крымско-татарский народ, а это не так..
Татары Показати IP 29 Березня 2014 16:46
Все буде курултай...
Марина Показати IP 8 Квітня 2014 00:07
Керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін: Ми не підтримуємо їхній виїзд з цієї території. "Ті, хто виїдуть за територію Криму серед кримських татар – це не кримські татари і не мусульмани". У цьому я його підтримую. Тому моя сім’я нині в Бахчисараї."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus