USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лікування гепатиту може стати в рази дешевшим

29 Січня 2015 13:52
На Волині відсутня програма боротьби проти гепатиту, не зважаючи на те, що на офіційному обліку знаходиться 1600 осіб. Пов’язано це з високою вартістю лікування, яка сягає від 11 до 15 тисяч доларів за курс. Проте виходом із ситуації може стати закупівля препаратів-дженерик із Єгипту, що дозволяє знизити вартість курсу лікування до 300 доларів.

Про це стало відомо під час прес-конференції на тему: «Аналіз закупівель у сфері охорони здоров’я в 2014 році і тенденції-2015» сьогодні, 29 січня.
Представник правозахисної фундації «МАВІКОМ» Мар’яна Сорочук зазначила, що в області діє ряд цільових програм. Так, на Волині є 8 програм боротьби з туберкульозом (Волинська обласна, та районні – Іваничівська, Ківерцівська, Ковельська, Маневицька, Ратнівська, Старовижівська, Турійська). 2 програми боротьби зі СНІДом: окрім обласної Волинської діє і районна Старовижівська.
Що стосується програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, то вони, окрім обласні загалом, реалізовані у Луцьку, а також Луцькому та Іваничівському районах. Разом з тим 4 райони Волині не мають жодної з програм.

Представник Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Андрій Лучик зауважує, що планування таких програм є надзвичайно важливим, адже держбюджети в країні реалізуються за програмно-цільовим методом. А тому без розробленої програми можна навіть не розраховувати на фінансування.

«Тобто, якщо в районі немає протитуберкульозної програми, то закласти кошти на боротьбу з туберкульозом ти не можеш. Потрібно прийняти програму на рік чи на декілька років, і лише за виконання цієї умови можна закладати кошти у відповідний бюджет і очікувати фінансування», - пояснює він.
Разом з тим Мар’яна Сорочук наголошує на тому, що ситуація з боротьбою проти туберкульозу загалом - непогана. Проте в області немає програм по боротьбі з гепатитом, попри те, що з 2013 року існує загальнодержавна програма, яка передбачає створення обласних та районних.

Представниця благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук зазначає, що найактивніше фінансується програма по боротьбі з туберкульозом – на неї у 2014 році виділили 5 мільйонів 700 тисяч гривень. Що стосується відсутності реалізації програми по боротьбі із гепатитом, то причиною цього, з її слів, є фінансова сторона питання. Адже курс лікування хворого на гепатит обходиться в 11-15 тисяч доларів.
«Ніколи в житті, наскільки не була б багата держава, вона не забезпечить всіх офіційно хворих на гепатит. Тому вже рік ми вели перемовини з фірмами, аби вони зменшили вартість курсу лікування. Тому це проблема не лише держави, але й фармакологічних компаній», - стверджує Марія Адамчук.
Мар’яна Сорочук каже, що існує загальнодержавна програма по боротьбі з гепатитом, яка передбачає фінансування близько 40 курсів. Але, враховуючи кількість хворих, яких лише згідно з офіційними даними в області 1600, ця кількість є мізерною. Проте вказана кількість хворих є далекою від реальності. Адже, як свідчать результати анонімного опитування, кожен восьмий опитаний житель області страждає на гепатит.

Частковим виходом із ситуації стане закупівля більш дешевих але ефективних ліків. Так, зі слів Мар’яни Сорочук, завдяки переговорам громадських організацій з фармакологічними компаніями Україні вдалось зробити важливий крок, знизивши вартість лікування. Тому є всі причини сподіватись, що наступного року ціни для України на протигепатитні препарати будуть суттєво нижчими. Так, курс лікування вартуватиме не 11-15 тисяч доларів, як це є сьогодні, а лише 300 (згідно з іншими даними – 900). Досягти цього можна завдяки експорту нових препаратів-аналогів, які виробляють в Єгипті. Зокрема йдеться про софосбувір:

«Він має показник виздоровлення, який становить 90% і майже немає протипоказань та побічних ефектів».

Марія Адамчук стверджує, що препарати-дженерики (непатентовані лікарські препарати, що є відтворенням оригінального препарату, на який закінчився термін патентного захисту), свого часу, дозволили вирішити проблему гепатиту в Єгипті, коли населення масово хворіло на гепатит. Проте завдяки відносній дешевизні курсу лікування, цю проблему вдалось подолати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus