USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Лікування раку содою»: у МОН пояснили появу такої інформації у підручнику з хімії

27 Листопада 2020 17:49
Історія з українським підручником з хімії для 9 класу авторства Савчин М.М., де міститься згадка про «лікування раку содою», бере свій початок у 2017 році.

Про це у п’ятницю, 27 листопада, повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України, передає ТСН.

Так, у відомстві роз’яснили питання появи в українських школах неякісних підручників із неточностями, помилками та недоречним змістом.

За даними міністерства, цей підручник пройшов конкурсний відбір, під час якого його аналізували три експерти:

Ганич О.В. – учитель хімії Сторожницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ужгородської районної ради Закарпатської області, старший вчитель;

Філоненко І.О. – завідувач НМЦ природничо-математичної освіти і технологій Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка;

Мілюкін М.В. – провідний науковий співробітник відділу аналітичної хімії та радіохімії Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, доктор хімічних наук, старший науковий співробітник.

«Результати дослідження вищезгаданих експертів розглядала створена наказом МОН конкурсна комісія, яка, своєю чергою, дійшла висновку про можливість надання підручнику «Хімія» для 9 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Савчин М.М.) грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». За підсумками вибору закладами освіти підручник був надрукований накладом 40 175 примірників у 2017 році за міністра освіти і науки України Гриневич Л.М. та керівника Інституту модернізації змісту освіти Ткаченка В.В.», – йдеться в повідомленні.

«Інститут модернізації змісту освіти, коментуючи ситуацію щодо цього підручника, у відповідь на запити засобів масової інформації оприлюднив позицію авторки та експертів, які проводили відповідну експертизу та схвалювали підручник до друку. Надані пояснення ІМЗО не є позицією самого Інституту і, тим паче, не є виправданням сумнівного змісту підручника», – додали у МОН.

Як зазначається, наразі ІМЗО вживає заходів щодо вилучення недоречних висловів щодо застосування соди у підручнику «Хімія» для 9-го класу.

«Позиція ж Міністерства освіти і науки України щодо низької якості підручників для закладів загальної середньої освіти полягає в тому, що весь процес підготовки й відбору підручників перед їхнім виданням потребує кардинальних і термінових змін. Адже впродовж минулих років катастрофічно знизилася не лише якість окремих підручників з хімії чи математики», – резюмували в МОН.

Як повідомлялося раніше, МОН кардинально змінить підходи до відбору шкільних підручників. Було проведено аналіз щодо ситуації із наявності помилок й недоречності в підручнику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 27 Листопада 2020 18:52
З підручниками, особливо з природничих дисциплін, варто поступати як із законами України. Тобто береться вже перевірений роками варіант і до нього вносяться зміни. Раніше ж були нормальні підручники з природничих дисциплін. Візьміть їх за основу і додайте нове за останні роки. Навіщо вигадувати велосипеди і ще й на це витрачати купу грошей...
А до Лучанин Показати IP 27 Листопада 2020 21:08
Гонорари родичам-співавторам? Так можно докотитись в до радянських версій фізикихіміїприроди! І що Чорне море викопали руси, бо стара назва Руське море!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus