USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ліквідатор аварії на ЧАЕС з Волині розповів про евакуацію з Прип'яті

14 Грудня 2020 22:51
У квітні 1986, після вибуху четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, 21-річний Василь Гутий вчився у школі міліції. 26 квітня його та інших курсантів підняли по тривозі, посадили в автобуси і повезли.

Суспільному Волині чоловік розповів про декілька найстрашніших днів у його житті, евакуацію мешканців та рудий ліс.

За два дні із зони вибуху ядерного реактора евакуювали майже 15 тисяч місцевих жителів, каже Василь Гутий: «Щоб не було паніки – людям не казали. Людей вивозили і ніхто їм не казав, що вони вже туди не вернуться ніколи».

Службу чоловік ніс за кілометр від реактора, він та колеги працювали без захисту, дозиметрів ні в кого набуло. «Нас не переодягали. Ми як приїхали, так і були в міліцейській формі», – розповів ліквідатор.

В його медичній книжці, говорить чоловік, є запис: зона опромінення 26 берів – це доза ураження рентгенівськими променями. «Нас було з Луцька 6 чи 7, були ми по різних ротах. Трьох не має вже – хлопці повмирали», – каже Василь Гутий.
Після подій у Чорнобилі чоловік працював у правоохоронних органах. Нині вже на пенсії, живе у Луцьку разом із рідними. Щороку в День ліквідатора аварії на ЧАЕС та на річницю трагедії приходить до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» в обласному центрі.
Сьогодні до пам’ятного знаку ліквідатори поклали квіти та згадали загиблих колег. Голова громадської організації чорнобильців Ростислав Кухтей розповів: на Волині проживає 123 тисячі чорнобильців, серед них – 1 903 ліквідатори аварії на ЧАЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus