USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ліквідатори аварії на ЧАЕС у Луцьку півроку чекають на відшкодування вартості ліків

28 Квітня 2017 18:09
Зменшення кількості путівок у санаторії та значні затримки з компенсацією вартості ліків для ліквідаторів аварії на ЧАЕС: проблеми, якими стикаються чорнобильці у Луцьку, озвучили перед членами виконкому.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я міськради Микола Якимчук, на диспансерному обліку у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги за станом на 1 квітня перебувають 626 громадян, з них 514 ліквідаторів та 112 евакуйованих з забруднених територій. З них 195 осіб визнані інвалідами з причин, пов’язаних зі Чорнобильською катастрофою.

У 2016 році профілактично оглянули 579 осіб (92%), оздоровили 579 осіб, із них 92 в умовах стаціонару, 47 – в денних стаціонарах, 48 отримали санаторно-курортне лікування. У КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка» на диспансерному обліку перебувають 1988 дітей, які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи третьої категорії, 31 з них визнали інвалідами. У 77,1% дітей цієї категорії виявили різні захворювання.

Зі слів Миколи Якимчука, протягом останніх років спостерігається негативна тенденція щодо зменшення кількості путівок, які закуповують органи соціального захисту для санаторно-курортного лікування чорнобильців за кошти держбюджету. Торік під час заслуховування цього питання у виконкомі вирішили звернутися у Міністерство охорони здоров’я щодо цієї проблеми, але відповідь надійшла негативна.

Ще одна проблема, з якою зіткнулися ліквідатори, з його слів – несвоєчасна компенсація вартості медикаментів, право на пільгове придбання яких вони мають. Видатки на відшкодування придбання ліків за пільговими рецептами ліквідаторам аварії на ЧАЕС та переселеним з тридцятикілометрової зони враховуються з дотації вирівнювання обласного бюджету і подаються як субвенція міському бюджету. У 2016 році на ці цілі виділили 829,9 тисячі гривень, у 2017 році – 888,3 тисячі. Наразі ліквідаторам доводиться за власні кошти купувати ліки та місяцями чекати на компенсацію. Оскільки програму з держбюджету фінансують з затримкою, наразі виплачують кошти за рецептами кінця жовтня – початку листопада 2016 року.

Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук закликав очільника управління охорони здоров’я розробити відповідну програму та вивчити, яке фінансування для неї потрібне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus