USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ліки в Європі у 2-3 рази дешевші, ніж в Україні

18 Травня 2012 15:44
Ціла низка ліків у багатій Європі коштує у 2-3 рази менше, ніж у бідній Україні. Причиною цого є те, що вартість медпрепарату формують не тільки виробники та аптеки, а й лікарі-дистриб'ютори, посередники і реклама.
Про це повідомляє ТСН.
Так, одна і та ж упаковка антидепресанту Rexetin в Польщі коштує близько 59 гривень, тоді як в Україні - 160. Болгарська ціна серцево-судинного препарату Tenox – 25 гривень, а українська - від 80 до 140 гривень.
За словами екс-директора Державного фармакологічного центру, а тепер – радника міністра охорони здоров'я Віктора Чумака, така різниця пояснюється маркетинговою політикою фармкомпаній. Зокрема, в ціну ліків вони закладають витрати по просуванню препаратів – в тому числі «відкати» лікарям, які виписують продукцію їх бренду. За це лікарів часто возять на різні дорогі світові наукові конференції, де оплачують усі їх забаганки.
Також суттєво збільшують вартість медпрепаратів солідні рекламні бюджети фармкомпаній, що досягають 1 мільярда гривень на рік. Просування одного препарату в цілому, за оцінкою експертів, збільшує його ціну на 50-70%, тоді як у західноєвропейських країнах – максимум на 30%. Ще одна стаття подорожчання ліків в Україні – накрутки посередників, через яких воліють працювати багато іноземних фармкомпаній: нерідко через бюрократію фармацевти змушені обходитися без своїх представництв. Та й послуги потрібних людей, які допомагають отримати ліцензію для закордонних препаратів на вітчизняному ринку, коштують дорого.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв найближчим часом виправити ситуацію і вже цього літа ввести референтні, тобто схожі на європейські, ціни на ряд найбільш затребуваних препаратів. Очікується, що ці кроки здешевлять ліки мінімум на 20-25%. Зі свого боку фармкомпанії та експерти побоюються, що, як тільки постачальникам ліків почнуть диктувати верхню цінову межу, вони покинуть ринок. У підсумку це збіднить вибір ліків, і постраждають пацієнти.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сергей Показати IP 18 Травня 2012 16:59
Так Азаров обещал опустить цены. Я так понял,что если его не опустить,то ничего не опустится
Лучанин до Сергей Показати IP 18 Травня 2012 21:03
А сможете? Пока он только Вас опускает...
ss6669 Показати IP 18 Травня 2012 17:48
Про це повідомляє [url= http://tsn.ua/]ТСН[/url]. Пробіл після "=" приберіть.
Теревені Показати IP 18 Травня 2012 19:03
Вже почали зникати деякі закордонні препарати, а наші пролобійовані аналоги для аналу навіть не варто використовувати.
Мирослав Ватащук Показати IP 19 Травня 2012 01:10
Дякую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus