USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Любили Україну в своєму серці»: у Луцьку помолилися за Героїв Крут. Фото

29 Січня 2019 14:21
Сьогодні минає 101 рік з часу героїчного бою юних українських вояків під Крутами, не оминули увагою цю дату і лучани, які прийшли відзначити річницю подвигу героїв-крутівців та помолитися за спокій їхніх душ.

Панахида та покладання квітів до пам'ятного знаку Героям Крут відбулися 29 січня.

Саме цього дня у 1918 році молоді захисники Української держави, серед яких студенти, курсанти та школярі, які ніколи не тримали зброї в руках, не вагаючись віддали життя в ім’я волі свого народу.
Помолившись за душі полеглих під Крутами Героїв, митрополит Луцький і Волинський Михаїл відзначив, що кожного року ми приходимо на цю символічну молитву, аби вшанувати людей, які віддали свої життя не на Волині, а далеко на півночі України.

«Ми вважаємо цих героїв своїми, бо життя вони віддали за незалежність нашої держави. Кожна частинка України, де проливається кров за незалежність, – це неоціненний дар, неоціненна жертва. Господь заклав у людину найбільший дар – дар свободи. Ми згадуємо кожен раз, щоб в наших молитвах та виступах залишалася пам’ять, бо людина живе стільки часу, скільки про неї пам’ятають. Заповідь «Полюби ближнього свого, як самого себе» стосується і Героїв Крут, які любили Україну в своєму серці. Їхня жертва не була спонтанною, це те, що вони виплекали в своїй душі», – зауважив Михаїл.

Також митрополит провів аналогію між героями-крутівцями та Небесною Сотнею: «Як бачимо, ми вчимося дуже повільно. 2014 рік – це своєрідне повторення Крут. Коли ми усвідомлювали, що є держава, але не цінували її. Ми і тут перемогли – молитвами, живим прикладом».
Своєю чергою, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт наголосив, що бій під Крутами – це подвиг молодих людей, які віддали свої життя за Україну: «В цій хороброості, мужності, самопожертві молодих людей є щось символічне, небесне, бо вони віддали життя не просто за Україну, а за її майбутнє. Ці хлопчики вийшли проти професійних воїнів, які вміли воювати, але в них не було того, що було у нашої молоді, – неймовірної любові до батьківщини та віри у свою справу. Ми часто їх порівнюємо з трьомастами спартанцями – професійними воїнами, які вміли воювати, – це дійсно подвиг. Але хіба можна порівняти простих хлопців, які не були готові до війни підготовкою, але були готові до війни духовно…вони стали символом боротьби за Україну».
Заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик пригадав людину, яка 15 років тому на своїй приватній території встановила курган, – Мирку Івана Івановича.

«З тих пір 15 років ми збираємося тут за будь-якої погоди. Іван Іванович завжди ставив кріселко, дивився на нас, після заходу завжди просив поспілкуватися. Він казав, що оті хлопці були першими націоналістами у 20 столітті. Вони показали, що свою державу потрібно відстоювати зі зброєю в руках».
Зі слів радника міського голови Ігоря Поліщука, Героїв Крут потрібно вшановувати не лише приходом до пам’ятного знака, а й своїми вчинками та працею на благо нашого міста та України, аби ті жертви, які були під Крутами, не були марними.
Насамкінець присутні поклали квіти до пам'ятного знаку та заспівали Гімн України.
Довідково. Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 29 Січня 2019 16:00
не вагаючись віддали життя в ім’я волі свого народу -- а може просто притримали армію більшовиків щоб грушевському з компанією був час чемодани зібрати?? До речі - народ такий дурний був що не розумів що робиться, щоб за нього пацанва воювала?? нові казки на старий лад

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus