USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Локачинське газове родовище приносить мешканцям лише шкоду?

13 Березня 2013 13:17
Мешканці села Марковичі Локачинського району, які живуть на самому газовому родовищі, газом користуються на загальних умовах, а «натомість мають хвороби, сморід та коробку цукерок для дитини на Новий рік».

Про це повідомляє «Медіа Аверс».

Так, Локачинське газове родовище експлуатує підприємство «Львівгазвидобування» майже 15 років. Проте села, що розташовані поблизу родовища – найбідніші у районі.

Приміщення сільської ради розташоване у польській хаті, яку в різні способи осучаснювали. Маючи під боком газове родовище потужності, якого цілком вистачить, щоб повністю забезпечити газом більше сорока тисяч сімей щороку, марківчани блакитного вогника у своїх домівках добивалися пікетами та оббиваннями порогів усіх інстанцій понад 6 років. Село отримує газ зі своєї місцевої труби, а не із загальнодержавної. Однак мешканці платять за загальнодержавними розцінками.

Також марківчани скаржаться на сірчаний сморід – Локачинський газ містить сірку. Для його комплексної очистки 2002-ого на родовищі встановили унікальне для України обладнання. За технологією природний газ від домішок потрібно очистити, після цього їх спалити. Однак люди скаржаться на те, що відходи випускаються у повітря.

Тривале вдихання насиченого сіркою повітря може спричинити отруєння, при якому виникають головний біль, нудота і запаморочення. Найбільше мешканці навколишніх сіл турбуються про здоров’я своїх дітей.

Відповідно до рішення народних депутатів, податки з діючого на всю потужність газового родовища надходять не в бюджет сіл, де родовище діє, і навіть не області, а у Львів. Тобто не за місцем видобування корисних копалин, а за юридичною адресою того, хто видобуває. До сільського бюджету потрапляє лише прибутковий податок із зарплати працюючих на промислі. Це в середньому - 3 тисячі гривень в рік. Упродовж всіх років діяльності родовища до Львова йшов і екологічний збір за забруднення довкілля.

Видобування газу розпочали 14 років тому. За цей час вантажівки підприємства розбили дороги, а чверть будинків тепер у тріщинах. Ремонтувати помешкання селянам доводиться за власні кошти.

Запах газу біля родовища дуже різкий. Однак відповідь влади - все у нормі. Там, де, зі слів голови району, ні на що нарікати, «уже вимерли навіть бджоли й колорадські жуки. А фруктові дерева не плодоносять, бо ще влітку листя чорніє та сохне».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ігор Показати IP 13 Березня 2013 21:04
прохання до ВОлинських Новин, поміняйте нарешті фотографію селища Локачі, зараз там набагато гарніша вивіска!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus