USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучан виховуватимуть копійкою

3 Грудня 2014 11:50
Виховати в лучан повагу до житлового фонду планують копійкою. Мовляв, коли лучани вкладають гроші в свої будинки, то й бережуть їх краще. Відтак, згідно з новою Програмою капітального ремонту житлового фонду міста на 2015-2019 роки, значну частину ремонтних робіт пропонується здійснювати за умов співфінансування.

«Для кращого задоволення потреб власників житла, щодо умов проживання та прискорення процесу і збільшення обсягів капітальних ремонтів будинків, пропонується створити механізм проведення капітальних ремонтів будинків у нашому місті на умовах співфінансування. Залучення коштів власників житла

не тільки підвищить фінансові можливості щодо здійснення ремонтних робіт, але й стимулюватиме господарське ставлення мешканців до спільного майна, його утримання і збереження», - вважає директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький.
Іван Кубіцький
Іван Кубіцький
Без співфінансування Програми залученими коштами мешканців можливо здійснювати роботи з капітального ремонту житлових будинків комунальної власності за такими напрямками:

- ремонт фасадів житлових будинків, якщо вони визнані пам’ятками архітектури національного значення, і в них не здійснюється приватизація житлового фонду та/або за неестетичним виглядом визначені управлінням архітектури як такі, що псують архітектурну виразність міста, знаходяться на центральних вулицях і потребують ремонту;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальні ремонти житлового фонду комунальної власності;

- здійснення робіт з підсилення несучих конструкцій житлових будинків, які згідно висновку проектної організації та рішення комісії визнані такими, що загрожують втраті несучої здатності та можуть призвести до надзвичайної ситуації;

- встановлення приладів, які забезпечують цілодобове холодне водопостачання житлових будинків (перетворювачі частоти на підвищувальних насосах в центральних теплових пунктах);

- капітальний ремонт та експертиза ліфтів, які відпрацювали встановлений граничний термін експлуатації (25 років);

- влаштування пандусів до квартир та під’їздів житлових будинків, в яких проживають особи з обмеженими фізичними можливостями.

Згідно з Програмою, протягом терміну її дії, встановлюється схема співфінансування капітальних ремонтів житлових будинків, що перебувають на балансі комунальних підприємств міста та на обслуговуванні Товариства «МЖК». У 2015 році співвідношення коштів міського бюджету і коштів співвласників квартир встановлено в розмірі 60х40, у 2016-му - 60х40, у 2017-му 60х40, а з 2018 року ця схема змінюється і буде 50х50.

У випадку, коли вартість матеріалів для капітального ремонту, яка визначена кошторисною документацією, становить менше ніж передбачувана частка співфінансування співвласниками будинку (менше 40 і 50 відсотків у відповідних роках), процент співфінансування може бути зменшений до суми вартості будівельних матеріалів, визначених документацією.

Загальний обсяг п’ятирічної програми – 41,5 мільйона гривень: 2015 рік – 6 мільйонів, 2016 рік – 7,5 мільйона, 2017 рік - 9 мільйонів, 2018 рік - 9 мільйонів, 2019 рік - 10 мільйонів гривень.
Орест Маховський
Орест Маховський

Однак член міськвиконкому Орест Маховський поцікавився, чому виникла градація різних сум залучених коштів у різних роках. Натомість Іван Кубіцький відповів, що в місті за кілька років майже півтисячі ліфтів потребуватимуть капремонту, а згодом постане питання ремонту швів у панельних будинках.

Також Орест Маховський зауважив, що не в усіх пунктах збігаються цифри, тому помилки попросили до сесії виправити.

Програму депутати підтримали і рекомендували сесії її розглянути.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанка Показати IP 3 Грудня 2014 11:57
Щось в моєму під*їзді на проспекті Соборності я не пам*ятаю ніяких ремонтів без збору коштів на це, навіть працівниками ЖЕКу, які б мали це все зробити за кошти які я виплачую кожен місяць.
Анонім до Лучанка Показати IP 3 Грудня 2014 15:49
я живу в новому будинку - за що я плачу кожен місяць 150 грн жеку - це й так забагато, будуть нажимати далі взагалі припиню платити навіть ці гроші
місцевий Показати IP 3 Грудня 2014 12:00
Давно так треба! А як ще до культури привчати? Он у Італії за купання у Венеції штраф 1000 євро, не кажучи за пошкодження якогось майна, а у нас? Але питання хто це буде контролювати і карати?:)
Лучанка до місцевий Показати IP 3 Грудня 2014 12:07
Сенс тоді платити комунальні послуги якщо ці гроші йдуть невідомо куди???? Я не кажу про капітальні ремонти ліфтів, але елементарно залатати дірки у даху над ліфтовою, для того щоб не прийшлось потім робити її кап ремонт... Це вже хай роблять самі, ніхто там не ходить і дірки не робить навмисно! Це руйнується з часом, і такі речі треба поновлювати, а ЖЕК наш цим не займається!!!!
інга до місцевий Показати IP 3 Грудня 2014 13:33
у Венеції я б не купалась навіть якби мені платили 1000 Євро- це ж помийні канали
НІНА ЛОГІКА Показати IP 3 Грудня 2014 12:33
А за що я плачу щомісяця майже 200 грн.??? (утримання будинку). Причому ліфт у моєму будинку вітсутній. Тепер математика: в середньому кожна квартира в підїзді платить по 150 грн. За рік - це 28800 грн. Питання, чи можна за ці кошти організувати покраску та побілку підїзду? відповідь - можна! (12 літрів фарби+25 літрів побілки - це в середньому до 1000 грн.+ інструмент - грубо 500 грн.) І вважаю, що будь кому заплатити 3500 грн. і весь підїзд буде пофарбований. А можна залучити до праці біржовиків, які годуються з бюджету.
НІНА ЛОГІКА до НІНА ЛОГІКА Показати IP 3 Грудня 2014 12:41
А ще, якщо щось ламається, то можна за гонорар запросити незалежного електрика/сантехніка - тверезого та професійного (від 100 до 500 грн.). А якщо заключити договір з фірмою про обслуговування, то взагалі без проблеми. Цікаво, що в нас від ЖЕКу працює хамка уборщиця. Приходить раз на тиждень і розмазує грязь по пізїзду. Ще тією тряпкою може стіни тернути - представляєте, які вони після її миття. А можна за 400-500 грн. з підїзду найняти тьотінку хорошу, яка буде мити. Купити їй швабру хорошу і відро зручне. А тепер ще раз математика: 500 грн.+ 500 грн. = 1000 - на фіг треба ті ЖЕКи? З підїзду в місяць економії до 1800 грн.
Ваня до НІНА ЛОГІКА Показати IP 3 Грудня 2014 14:47
О це слушне питання. Чому,люди які стять на буржі, а працівники біржі не пропонують нічого і не влаштовують людей.Чого тоді їх держати такий великий
Ваня до Ваня Показати IP 3 Грудня 2014 14:51
прождовжую штат платити колосальні кошти. Ви їх залучайте до робіт некваліфікованих, там стоть люди,які не мають ні стажу, ні освіти, апросто стоять,щоб дармові гроші одержувати.А як що працівники не знаходять їм роботи,значить вони нічого не роблять.Ці біпжі взагаля потрібно скоротити-це які мільярди йдуть на них. А яке відмивання коштів,хто буде кормити цю плеяду дармоїдів. Особливо це потрібно переглянути,ставити на біржу сцільських жителів.Вони не йдуть нікуди працювати,бо хто їх візьму, вони крім колгоспу,який давно розвалився ніде не працювали на освіти, ні в голові, і стять,одлержують гроші-це асурд.От хай ідуть і працюють,де потрібні робочі руки. на біржі стоять тупаки, а розумні кваліфіковані спеціалісти знаходять роботу самі.
до місцевого Показати IP 3 Грудня 2014 13:01
Наш народ привчиш до культури тільки штрафами, навесні зібрали кошти на ремонт під'їзду (чого це мені коштувало страшно подумати), зробили ремонт, бачили б ви що вже з того ремонту залишається.
Анонім Показати IP 3 Грудня 2014 14:53
Ще тільки цього не хватало.Будемо платити по 1000 за комунальні ще й будемо їм гроші здавати на ремонт.А за що платимо 150-200 грн кожного місяця. А ні за що. Тоді перестаємо платити на утримання будинки,збираємо на ремонт.А цьому Кубіцькому малувато видно.Його давно треба погати,чого ці совдепи дося при коритах.Змінилося керівництво,уряд їх на фіг від годувальниці.Хватить накрали вище голови
Ірина Показати IP 3 Грудня 2014 15:13
В нас в під'їзді люди самі назбирали кошти на ремонт(побілку та покраску), на щастя все зберігається гарненько ніхто нічого не малює і не нищить, а прибиральниця раніше приходила раз в місяць, а зараз і взагалі не видно. А за що ідуть такі кошти за утримання будинку залишається таємницею
Оля до Ірина Показати IP 3 Грудня 2014 15:54
По закону в послуги утримання будинку входить прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування ( а не як мені сказали в жеку №3, що лампочки вкручують сусіди по черзі!), поточний ремонт, вивезення побутових відходів-Закон України про ЖКГ розд.4 ст.13 п.2. Що у нас надають? Нічого! Потрібно будинки переводити у об'єднання, де кожен проживаючий знатиме на що ідуть його кошти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus