USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучан закликають не відкладати профогляди майбутніх школярів на серпень

1 Червня 2022 18:21
Медичні огляди дітей, які готуються у 2022 році йти до перших класів, у Луцьку розпочали ще у жовтні минулого року. Дехто з батьків дослухався рекомендацій медиків і не відкладав їх на останній місяць.

Про це під час пресконференції, присвяченої Міжнародному дитячому дню, розповіла директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська. Зі слів лікарки, є батьки, які вже цю процедуру розпочали.

«З жовтня 2021 року ми розпочали медичні огляди дітей, які готуються стати першокласниками у 2022 році. Ми запрошували, щоб батьки починали проходити медогляд у вузькопрофільних спеціалістів. Адже якщо раніше вдається виявити патологію, ми зможемо вчасно пролікувати, провести реабілітаційні заходи. Дехто з батьків дослухався», – зауважила вона.

Коли дитині виповниться повних 6 років вона має отримати профілактичні щеплення і після огляду педіатра видається довідка для подання у навчальний заклад. Але починати проходити профогляд можна ще до досягнення дитини 6-річного віку.

«Після досягнення 6-річного віку педіатр оглядає дитину, проводиться профщеплення, згідно з календарем щеплень. Це, до слова, можна зробити в один день в цьому віці: одна ін’єкція – це кір, краснуха, паротит; друга ін’єкція – дифтерія, правець; третя – пероральна вакцина від поліомієліту. І тоді видається довідка.

Якщо станом на 1 вересня дитині не виповнилося 6 років, тоді їй видається 86 форма з рекомендаціями стану здоров’я і ми вказуємо, що після досягнення 6-річного віку дитина має отримати щеплення і подати в навчальний заклад довідку», – зазначила Оксана Лєщинська.

Згодом діти мають проходити профогляд у педіатрів щороку. Якщо дія довідки закінчується, приміром, в серпні, то батькам краще пройти огляд в червні-липні і не відтягувати до 25 серпня, коли по 200-300 людей стоять у чергах. Комплексний огляд повторюється в 10 років, коли діти закінчують початкову школу, і в підлітковому віці, коли в дітей починається інтенсивний ріст, ендокринні зміни. Щороку дітям роблять пробу Руф’є.

«Проба Руф’є нам дала змогу визначити надзвичайно велику групу прихованих серцево-судинних патологій. Ми мали випадки, коли дитина активно займалась спортом, коли планувала в подальшому життя присвятити спорту, і ми знаходили в таких дітей патології. Хоча до цього вони не мали фізичних проявів і ми не знали, що дитина хвора. Зате ми перестали втрачати дітей на фізкультурі, коли здорові діти вмирали від гострої серцевої недостатності. Звичайно, щоб це діагностувати, треба і консультацію вузькопрофільних лікарів, але проба Руф’є діє», – наголосила вона.

Медики наголошують на важливості профілактичних оглядів. Адже перед тим, як у дітей розпочнеться навчальний рік, важливо з’ясувати їх стан здоров’я, щоб уникнути проблем у майбутньому.

До слова, як свідчать дані медиків, більше половини діток, які мають цього року йти у Луцьку до першого класу, мають проблеми із зором. Цим хворіє і значна частина школярів. На другому місці – хвороби опорно-рухового апарату.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus