USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Жителів Луцької громади запрошують взяти участь в опитуванні до Дня відкритих даних

7 Березня 2024 14:04
День відкритих даних (Open Data Day, ODD) – це щорічний захід у всьому світі, присвячений ролі, значенню та впливу відкритих даних на розвиток демократії та цифрового суспільства. У цей день майже кожна країна організовує місцеві заходи, на яких вони використовують відкриті дані у своїх громадах.

Про це інформують в Луцькій міській раді.

У нашій країні у 2024 році цей день буде присвячений ролі відкритих даних у вирішенні викликів воєнного часу та відбудови України. Тема цьогорічної події – «Єдність заради прогресу».

Подія охопить важливі теми: розвиток відкритих даних в Україні, як знайти баланс між безпекою та прозорістю під час воєнного стану, як використовуються відкриті дані, зокрема органами влади, як відбувається цифрова трансформація громади за допомогою відкритих даних.

Отже, цими днями ми маємо гарну нагоду поринути у захоплюючий світ відкритих даних. Можливо, що цей термін може здатися дещо технічним, але це як мати скарбницю інформації, відкриту для всіх.

Читати ще: Представники Волині взяли участь у навчанні щодо оприлюднення наборів відкритих даних

Що ж таке відкриті дані? У Законі України «Про доступ до публічної інформації» надано таке визначення: публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання. Можливо, це визначення не дає повного розуміння цього терміну, але уявіть собі гігантську цифрову бібліотеку, де інформація не закрита, а є вільною для будь-кого та доступна для використання та обміну. Це суть відкритих даних. Йдеться про те, щоб подолати бар’єри на шляху до інформації та зробити знання доступними для всіх.

Ми вже маємо приклад взаємодії з відкритими даними. Те, що мешканці нашої громади мають можливість бачити на розумних зупинках і табло інформацію про прибуття транспорту, базується на відкритих даних, що описують рух транспорту, розташування об’єктів транспортної інфраструктури. В даному випадку відкриті дані сприяли нашому комфорту та більш економічному використанню громадського транспорту.

Отже, чому ми повинні дбати про відкриті дані? Це як мати суперсилу для суспільства. Це сприяє прозорості, дозволяючи ознайомитись із діяльністю органів влади. Ця прозорість, у свою чергу, сприяє інноваціям і співпраці, легко об’єднує людей для вирішення проблем.

Відкриті дані – це не лише цифри та діаграми; йдеться про подолання інформаційних бар’єрів, розширення можливостей окремих людей і побудову більш об’єднаного та поінформованого суспільства. Наступного разу, коли ви користуватиметеся додатком або перевірятимете ініціативу місцевого самоврядування, пам’ятайте – відкриті дані працюють за лаштунками, завдяки чому все це стає можливим.

Читати ще: Волинь в п’ятірці лідерів із впровадження цифровізації у регіонах

Відкриті дані не лише для технічних майстрів або спеціалістів із обробки даних. Це для всіх. Незалежно від того, чи ви студент, який працює над проєктом, власник бізнесу, який шукає інформацію про ринок, чи просто зацікавлені у своїй спільноті, відкриті дані – ваш союзник.

Ви можете стати частиною екосистеми відкритих даних, брати участь у важливих для вас ініціативах і сприяти тому, щоб наш спільний інформаційний простір став ще багатшим.

А щоб наші відкриті дані ставали більш корисними для громади, у Луцькраді просять пройти невеличке опитування, яке знаходиться за посиланням або за QR-кодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus