USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лучанам показали унікальну фотовиставку «Чуєш, брате?»

25 Листопада 2015 18:02
Один із найвідоміших українських фотографів-документалістів Олександр Глядєлов привіз до Луцька свою виставку про Майдан та війну на сході. Відкриття виставки «Чуєш, брате?» відбулось у вівторок, 24 листопада, у Галареї мистецтв Волинської обласної організації НСХУ, - інформує «Слово Волині».

Варто зазначити, що цю виставку світлин лучанам та гостям міста вирішили показати в рамках мандрівного фестивалю документального кіно про права людини «DocudaysUA».

Олександр Глядєлов розповів, що фотороботи мандрують Україною з кінця минулого року і їх планують показати ще у трьох міста. Цікаво, що у кожному з міст дійство проходить по-іншому, адже експозиція складається з різних фотографій. Втім, усі відвідувачі виставок спостерігають задокументовані історії, які автор побачив на Майдані та під час війни на сході.

Фотохудожник переконаний, що пояснювати українцям про те, чому він вирішив фіксувати саме ці події, просто безглуздо, мовляв це те, що не може не зачепити.

Революцію Гідності Олександр Глядєлов знімав із перших днів й до останніх, а з початком бойових дій на сході, практично відразу вирушив туди. Там він більшість часу працював разом з бійцями добровольчого батальйону «Донбас».

Фотограф пригадує, що нерідко військові називали його та колег божевільними, адже лише люди несповна розуму можуть йти без зброї поряд з колоною сепаратистів.

Митець також розповів присутнім про власне ставлення до ситуації в країні.

«Ми зобов’язані навчитись добиватись відповідальності людей, які приймають рішення. Пройшло 2 роки з початку Майдану, а фестиваль непокараності продовжується – ніхто з тих, хто винен у крові й вбивствах, з тих, хто приймав неправильні рішення або брехав, не отримав по заслугах. Натомість люди, які зображені на фотографіях, відповіли власним життям, здоров’ям, їхні сім’ї відповідають розпадом, проблемами, тому що люди після бойових дій психологічно травмовані», - наголосив чоловік та додав, що за скоєне в першу чергу повинен відповідати не агресор, а ті люди, які приймали помилкові рішення, не бачили дійсності, ті, які продовжують працювати на ворога.
Варто зазначити, що усі світлини зроблені на плівочному фотоапараті та перенесені на папір «вручну». Автор зізнається, що на проявку чотирьох-п’яти кадрів потрібно витратити цілий день, а деколи й більше, але результат того вартий. Усі представлені фото виконані в чорно-білих тонах. Кожне з них описує свою історію: чи то - пораненого добровольця, який раніше працював у банку, чи то - командира, якому вдалось вивести свій підрозділ з-під Іловайська. Зауважимо, що раніше Олександр Глядєлов висвітлював військові конфлікти в Молдові, Нагорному Карабасі та Чечні.

Окрім презентації робіт відомого фотографа, сьогодні у Луцьку також відбудеться його майстер-клас, на який запрошують усіх охочих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 25 Листопада 2015 23:45
Вот одна из Перемог! Образование в Украине становится всё более недоступным. Причём этому способствует не только снижение доходов населения, но и пресловутые реформы нового Кабмина. Дело в том, что среди многочисленных непопулярных мер по реформированию украинской экономики, антисоциальные нововведения коснутся также и сферы образования. А именно, увеличение срока обучения, а также переход на платную основу уже с 9-го класса школы. Такие инициативы наряду с крахом финансово-экономической системы неизбежно увеличат пропасть между богатыми и бедными. Ведь последние рискуют лишиться многих возможностей в своей жизни. Так как их, в первую очередь, дают знания.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus