USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанка створила власну Майстерню теплого настрою

20 Лютого 2016 19:00
Лучанка Іванка Ткачук творить неповторні образи у Майстерні теплого настрою. Про це йдеться у газеті «Волинські Новини» № 3 від 18 лютого 2016 року.

Професії лялькаря не навчають у жодному українському виші. Автори іграшок самі придумують, якими будуть їхні казкові малята, з яких матеріалів зробити одіж, волосся, який вираз зафіксувати на обличчі.

Іванка Ткачук створює лялечок уже шість років, а останні три – виготовляє на замовлення для тих, хто хоче зробити оригінальний подарунок або прикрасити свій дім такою цікавинкою. Дівчина розповідає, що не може влаштувати власну виставку, оскільки її вироби з Майстерні теплого настрою швидко вирушають до нових господарів.

Іванка вивчилася на художника-оформлювача в Луцькому вищому професійному училищі будівництва та архітектури, зараз здобуває вищу освіту в Інституті мистецтв СНУ імені Лесі Українки. Торік її обрали найкращим студентом-дизайнером з-поміж представників усіх волинських університетів. Майстриня пригадує, що раніше створення ляльок навіть серйозним захопленням не вважала, а тепер не уявляє жодного дня без янголят, закоханих парочок, веселих подружок та активних студентів. У своїх творіннях передає дитячу щирість, безпосередність і віру в казку.

– Хобі починалося з того, що вдома збирала залишки тканини, шматочки мережива, обгортки й деталі з букетів. Усе, що вже було непотрібне і мало би стати сміттям, я відкладала й вірила, що колись воно знайде друге життя, – пригадує дизайнерка. – У школі відвідувала гурток флористики, там навчали вправлятися з сіном. Хотілося створити власну техніку, тому застосувала сіно по-новому й отримала першу ляльку, схожу на мою подругу. Ще робила тематичні прикраси – янголів, зірки тощо. Вироби переважно дарувала. Людям подобалися мої роботи, вони переказували знайомим, тож усе більше зацікавлених дізнавалися про мене. Хобі переросло в роботу й невід’ємну частину життя. Та процес перетворення творчого захоплення на постійне заняття, що приносить задоволення і прибуток, – тривалий і непростий.

Майстриня виготовляє невисокі інтер’єрні ляльки на дротяному каркасі, всередині вони наповнені синтепоном або м’якеньким флісом. Замовники надсилають чи приносять фото людини, яку хочуть побачити в образі ляльки. Вказують, якого кольору й стилю має бути вдяганка, що лялька триматиме в руці, інші деталі, які підкреслюють особливість людини. Лялькові копії – незвичайний і дуже приємний подарунок на будь-яке свято. Іванка запевняє, що авторські іграшки ручної роботи абсолютно неповторні, як і кожна людина.

– Не шукаю замовників, вони самі мене знаходять, і від цього дуже тішуся. Пишуть люди з інших міст, з інших країн, – розповідає дівчина. – Майстерня теплого настрою – це цілий світ у кімнаті, де я працюю. Таку саму назву має сторінка в соцмережі «ВКонтакте». Хочу, аби замовники й люди, які отримують ці презенти, знали, що ляльки – саме з Майстерні теплого настрою, вони дарують тепло, гарні емоції. Усім замовникам догодила, ще ніхто не виказував претензій. Навіть вдавалося робити ляльки не за фото, а тільки за описом. А коли власники їх отримували, навіть з-за кордону, то писали позитивні відгуки й дивувалися, як у мене вийшло так вдало втілити образ. Ніби ми знайомі персонально і певний час спілкувалися.

Хоч виготовлення інтер’єрних іграшок для Іванки Ткачук – основ­не джерело прибутку, зрозуміло, що про восьмигодинний робочий день у її Майстерні теплого настрою не йдеться. Час, який витрачає на виготовлення однієї ляльки, дуже залежить від натхнення.

– Якщо є підготовлений каркас і настрій, то лялька народжується за п’ять годин, – каже майстриня. – Коли ж сьогодні нема бажання, то робота затягується на день-півтора. Та стараюся віддавати замовлення вчасно, адже ляльки в основному беруть на подарунок. Багато хто з моїх постійних клієнтів пояснює, що презентують милі іграшки замість квітів. Вони і стоять довше, і дарують хороші емоції.

Талановита лучанка мріє, що теперішнє заняття у майбутньому можна буде розширити. Зокрема, вона хоче побачити своїх ляльок анімованими героями мультика. Ідея є, тож Іванка сподівається, що з’явиться можливість її реалізувати.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Просто так Показати IP 21 Лютого 2016 03:44
Дівчина гарна;*
коля до Просто так Показати IP 21 Лютого 2016 12:35
тільки щось із шиєю
саме так Показати IP 31 Травня 2016 18:47
нудота...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus