USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Лучани святять воду. ФОТО

19 Січня 2017 12:28
Зі дзбанками, пляшками, і навіть чайниками лучани прийшли до Свято-Троїцького кафедрального собору за святою водою. В дворі храму – городяни вишикувалися у черги, аби взяти свою порцію святої йорданської води.

Нагадаємо, православні християни цього дня, 19 січня, відзначають свято Богоявлення Господнього (народі – Водохреща), коли здійснюється Великий Чин освячення води. Відомо, що освячена вода (її ще називають йорданською – від назви річки Йордан, у якій охрестився Ісус Христос) довгий час не псується, має змінену структуру і вважається цілющою.

Цю воду тримають у хаті весь рік, уживаючи її задля лікування найрізноманітніших хвороб. Святу воду прийнято вживати натщесерце, після ранкової молитви.
На Водохреще дівчата цілий день до вечора бігали до ополонки вмиватися свяченою водою, щоб стати вродливими. А якщо боялися морозу, то несли воду додому, наливали в миску, клали туди гроно калини, або свячені на Маковія квіти, або червоні коралі та вмивалися, «щоб бути красними, як калина».
Свячена вода вважається помічною, цілющою, тому її протягом року зберігали біля образів. Нею вмивали немовлят, кропили молодих на весіллі й могили в день похорону. З нею був нерозривно пов’язаний увесь життєвий цикл людини.

На всі свята Водохреща примічали погоду, щоб знати, чого сподіватися від природи на майбутнє літо. Якщо на деревах ряснів іній, чекали врожаю. Сонячне, чисте небо віщувало, що й жито буде чистим без бур’янів. Якщо ж мела завірюха, це було лихим знаком для хліборобів: зернові культури могла вразити хвороба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Джек Показати IP 19 Січня 2017 13:40
А де в біблії написано таке робити?
Ого Показати IP 19 Січня 2017 14:06
черги як в радянському союзі... простіше привести попів на луцькводоканал щоб святили там і вдома у всіх зразу з крану йшла свята вода...
Ку Показати IP 20 Січня 2017 08:36
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus