USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Лучани дізнаються про те, коли зникне рак і яким буде майбутнє. ФОТО

31 Жовтня 2013 14:35
Три великі наукові революції – квантова механіка, біогенетика і штучний інтелект - кардинально змінили життя людства. Такі думки представлені у книзі «Фізика майбутнього», автором якої є науковець зі світовим іменем – Мічіо Кайку.
Сьогодні волиняни мали можливість бути присутніми на презентації цієї книжки, яка відбулась за сприяння благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».
Презентував бестселер директор львівського видавництва «Літопис» Михайло Комарницький.

Він привіз до Луцька переклад праці відомого американця українською мовою. За словами Михайла Комарницького, книжка є визнаною світовою сенсацією, яка здобула Гран-прі Форуму видавців – 2013. «Автор книги - знана людина у світі, він є ведучим численних наукових програм на BBC, Discovery I Science. «Фізика майбутнього» - це науково-популярна розповідь про те, як інновації вплинуть на буденне життя людини. Висновки, які робить Мічіо Кайку є важливі, у них він наголошує на тому, що успішними будуть тільки ті країни, які вкладають фінанси в освіту та у розвиток інновацій», - відзначив директор «Літопису».
Книжка Кайку базується на близько трьохсот інтерв’ю з авторитетними науковцями світу в галузі фізики, біології, кібернетики тощо. Щонайменше 20 із них - лауреати Нобелівської премії. У праці є цікаві розділи, у яких автор каже, що наше майбутнє до 2100 року визначатимуть комбінації біотехнологій, нанотехнологій і штучного інтелекту. Відомий футуролог прогнозує, що у найближчі 10-15 років услід за надзвичайними науковими досягненнями з’являтимуться і зникатимуть цілі галузі. «У 1991 році Кайку в одній зі своїх праць писав, що Інтернет з 2005 року буде безпровідним. Так і сталося», - зазначив Михайло Комарницький.
Із книжки можна дізнатися, що у недалекому майбутньому автомобілі їздитимуть без водіїв, а ноутбук перетвориться на аркуш, будь-який предмет побуту (диван, стіл, шафу тощо) можна буде під’єднати до Інтернету. Кайку пише, що розвиток роботехніки стрімко йде вперед. В Японії роботи проводять медичні операції на людському організмі. Це стосується операцій на судинах, які потребують максимальної точності. Автор книги прогнозує, що через 50 років рак зникне з нашого життя. Доказом цього є проект «Геном раку», над яким працюють науковці всього світу, покликаний проаналізувати генетичний склад різних форм жахливої хвороби.

Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич зазначила, що фонд виступив з ініціативою придбати книгу «Фізика майбутнього» для бібліотек Луцька. «У такий спосіб дистанція між читачем і книгою зникне. Вже до кінця наступного тижня книжку можна буде взяти для прочитання у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, природничого ліцею, а також в усіх шкільних книгозбірнях, Луцькій міській централізованій бібліотеці для дорослих, Волинській обласній бібліотеці для юнацтва та Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки», - запевнила Ірина Констанкевич.

За словами директора видавництва «Літопис», книга не буде складною для сприйняття пересічній людині, яка не є спеціалістом у фізичних чи інших науках. «Кайку вміє у доступній, але водночас непримітивній формі пояснити найскладніші питання генетики, фізики, штучного інтелекту та роботехніки», - резюмував Михайло Комарницький.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus