USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучани кажуть, що п'ють воду з нітратами

13 Квітня 2011 13:06
Мешканці понад півтора десятка вулиць, що в мікрорайоні Вересневе у Луцьку, не мають водопроводу, а вода, яку вони беруть із криниць, не відповідає жодним санітарним нормам.
Про це йшлося під час зустрічі мешканців Вересневого із керівництвом луцької мерії, – пише ЗІК.

«У нас таких грошей немає, щоб будувати водогони»

Люди нарікають, що водогін, який побудували на центральній вулиці Довженка, проблеми не вирішив, оскільки півтора десятка вулиць, що відходять від неї, водогону не мають.
Мешкають на цих вулицях переважно незаможні лучани, чимало пенсіонерів. «У нас таких грошей немає, щоб будувати водогони та підводити воду до власних осель», – заявив житель Вересневого.

Будівництво ж водогону на Довженка коштувало понад півтора мільйона гривень. Про це розповіла заступник луцького міського голови Лариса Соколовська.
За її словами, спочатку гроші виділялися на це із міської казни, але потім через кризу коштів не стало. Завершити будівництво вдалося 2010-го за рахунок субвенції із держбюджету обсягом майже 600 тисяч гривень. Будівельникам влада боргує ще 140 тисяч гривень, але їх частково перекриють за рахунок субвенції обсягом 124 тисячі гривень, каже Соколовська.

Наразі ж мешканці прилеглих вулиць розповідають, що беруть воду із криниць, а там – високий рівень ґрунтових вод. Потрібно будувати ще й каналізацію. Але на зведення каналізації чиновники не погоджуються – мовляв, грошей у міському бюджеті не вистачить.

За оцінками «Луцькводоканалу» й управління капітального будівництва, для прокладання каналізації у мікрорайоні Вересневе потрібно до 50 мільйонів гривень.

Терпець вривається

Одна із жительок Вересневого заявила, що людям уже вривається терпець. «То ми перекриємо Львівську вулицю. І на Київ поїдемо», – зазначила жінка. Адже, каже вона, діти не повинні пити воду, де вміст нітратів перевищує норму у багато разів.

Депутат міськради Артур Василевський сказав, що влада повинна допомогти людям хоча б провести водогони по бічних вулицях. А вже від водогонів прокласти труби до власних будинків люди спроможні і власним коштом, заявив він.

Василевський каже: якщо немає грошей, то варто порушувати це проблемне питання на рівні обласної влади чи уряду.
Крім того, він озвучив зауваження щодо цільового витрачання коштів при зведення водогону вулицею Довженка.

Депутат переконує, що вивчав проектно-кошторисну документацію. Мовляв, одні і ті ж роботи виконувалися в різні роки, причому із різним обсягом фінансування. Василевський пообіцяв із цього приводу звернутися до прокуратури.

Зрештою, мешканці та чиновники вирішили, що у мерії мають підрахувати орієнтовну вартість проекту будівництва каналізації у мікрорайоні Вересневого, а також порушити питання виділення фінансування на рівні області та Києва.

Цукровий завод міг би помогти, – депутат

«Основна проблема полягає в тому, що свого часу мікрорайон селища Вересневе було включене в межі міста, – розповів голова постійної депутатської комісії Луцької міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою Олександр Семенюк. – І, відповідно, всі проблеми по облаштуванню інфраструктури мікрорайону лягли на плечі луцької влади».

На його думку, податки, які цукровий завод платить зараз у казну Луцького району, могли б бути спрямовані на розбудову інфраструктури мікрорайону Вересневе.

«Недалекоглядна політика нашої обласної влади», – додав Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вітя Показати IP 13 Квітня 2011 13:23
Не піартесь. Ми не кращу воду п"ємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus