USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанин створив точну копію лунниці – давньоруської прикраси-оберега

13 Червня 2021 17:32
Волинський ювелір Тарас Янюк на прохання науковців відтворив давньоруську лунницю за допомогою форми для виливання прикраси, яку знайшли археологи.

Презентували амулет у Волинському краєзнавчому музеї, йдеться в сюжеті «Суспільного».

Як розповів завідувач відділу давньої історії музею Тарас Верба, на срібній прикрасі зображені зірки та два роги. Це – точна копія давньоруської прикраси, яку носили на шиї.

«Лунниці – це дохристиянські амулети, які носили на шиї, вони передають світогляд тогочасних жителів і пов’язані з культом місяця. Назва прикраси говорить сама за себе. Пізніше, в часи християнства, лунниці почали поступово відходити, однак кілька століть вони ще існували. Здебільшго їх виготовляли з бронзи», – каже працівник краєзнавчого музею.
Зі слів Тараса Верби, форму для виливання лунниць, зроблену з пісковика, 12 років тому на берегах Хрінницького водосховища знайшов краєзнавець-історик Микола Собуцький. Вона зберігалася в музеї.

«Коли ми познайомилися з Тарасом Янюком, він запропонував зробити з форми зліпок і вилити за нею лунницю та спробувати її тиражувати й у такий спосіб популяризувати історію», – провадить Тарас Верба.

Тарас Янюк ювеліром працює понад десять років. Каже: з форми прикрасу виготовляв уперше.

«Форма ідеальна, гарно збереглася, – додає ювелір. – Мені траплялися лунниці, доводилося реставрувати зразки з приватних колекцій. Правда, вони були золоті, скіфські. А така, що пов’язана з нашим рідним Луцьком, – то вперше».
Нині в експозиції краєзнавчого музею лише одна автентична лунниця, ще декілька зберігаються у фондах, зазначає Тарас Верба. На території України їх не більш як 100, додає науковець.
Після презентації прикраси відбувся майстер-клас із виготовлення жіночих браслетів у середньовічному стилі для працівників музею.

«Такий майстер-клас – це унікальна можливість у музейних умовах виготовити власну прикрасу, каже музейниця Адріана Зозуля. – Ми хочемо показати, що музей – це не лише простір для екскурсій, а й для відкриття чогось нового».

Вона додає: такі заходи у музеї планують проводити й для відвідувачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus